Novi talas knjiga koje slave žensko prijateljstvo

Ženska prijateljstva dugo su bila marginalizovana u svetskoj književnosti, a čak i onda kada su se pojavljivala uglavnom su imala sporednu ulogu. Najbolja drugarica po pravilu je bila rame za plakanje dok glavna junakinja ne pronađe srodnu dušu kada će se posvetiti porodici, pa će logično imati manje vremena za druženje s prijateljicom, ako ga uopšte i bude imala. Međutim, stvarnost nas uči da je ovakav scenario daleko od realnosti i da potreba za ženskim prijateljstvima ne prestaje u trenutku kada izgovorimo sudbonosno da i rodimo decu. Naprotiv, drugarice nam tada trebaju više nego ikad pre. S druge strane, činjenica je da postoje ženska prijateljstva koja nas obeleže za čitav život i ostave na nas veći trag od bilo koje ljubavne veze. Mada se u prošlosti o tome malo govorilo, sve veći broj knjiga u novom milenijumu posvećeno je upravo ovoj tematici. Ogromno interesovanje za takvom literaturom verovatno je najbolji pokazatelj koliko su nam naslovi o ženskim odnosima bili potrebni. Zato se danas bavimo knjigama koje slave ovu vrstu prijateljstva.

MOJA GENIJALNA PRIJATELJICA (Elena Ferante)

Prva knjiga Napolitanske tetralogije uvodi nas u jednu od najvećih priča napisanih u ovom veku, u čijem su središtu dve devojčice koje žive u predgrađu Napulja u drugoj polovini 50-tih godina. Lila je mračna, žestoka i nepokolebljiva dok je Elena blaga i naizgled potčinjena, ali upravo iz snage svoje prijateljice uspeva da izvuče sopstvenu. Priča o genijalnoj prijateljici ispričana je u prvom licu, a pripoveda je Elena kao zrela žena, u trenutku kad saznaje da je Lila svojevoljno nestala iz Napulja, brišući svaki trag svog postojanja.

VREME SVINGA (Zejdi Smit)

Po mnogima najdirljiviji roman višestruko nagrađivane Zejdi Smit donosi još jednu priču o junakinjama koje odrastaju u siromašnoj okolini. Ovog puta, radi se o dve tamnopute devojke koje žive u predgrađu Londona, a povezuje ih zajednička ljubav prema plesu. Međutim, samo je Trejsi nadarena za ples, za razliku od svoje prijateljice, koja ostaje neimenovana pripovedačica romana. Iako se njihovo prijateljstvo naglo prekida, veza među dve devojke toliko je snažna da će ih obeleži za čitav život.

MAČJE OKO (Margaret Atvud)

Prijateljstvo koje se prikazuje u ovoj knjizi mračnije je od ostalih na ovoj listi, ali nije ništa manje zanimljivo. Radnja počinje kada se glavna junakinja Elena Rizli, sada slikarka, vrati u rodni grad gde je zapljuskuju žive slike prošlosti. Najjače od svih je sećanje na Kordeliju, devojčicu koja je bila predvodnik trija drugarica koje su se s njom najpre sprijateljile, a potom su je zlostavljale. Dok traži svoje mesto kao ćerka, ljubavnica, umetnik i žena, Elena pokušava da se oslobodi sećanja na Kordeliju koje je progoni.

SNEŽNA LATICA I LEPEZA TAJNI (Liza Si)

Ova knjiga nas vodi u devetnaestovekovnu Kinu kada su devojčice živele skrivene od tuđih pogleda, skoro sasvim izolovane. U takvoj sredini, žene iz zabačene provincije Huenan otkrile su način da prekrate samoću – izmislile su tajni pisani jezik nu šu, kojim su međusobno komunicirale mimo znanja muškaraca. Neke od njih su negovale i doživotne, veoma čvrste veze sa svojim laotung – srodnim dušama: dve devojčice bi sastavile ugovor o laotung prijateljstvu i držale bi ga se do smrti. Poruke na nu šuu su ispisivale na lepezama i vezle na maramicama, i tako sa svojim srodnim dušama delile svakodnevicu, nade i snove. Za razliku od ugovorene, bračne veze, laotung veza se zasnivala na iskrenoj ljubavi, i u njoj nije bilo mesta za treću osobu.
Snežna latica i lepeza tajni je priča o Lili koju opsedaju uspomene na nestalu devojku, Snežnu Laticu, koja je bila njen laotung. Nekada su jedna drugoj predstavljale spas od usamljenosti, hranu za dušu, sve do nesporazuma koji je zamalo zauvek raskinuo njihovu čvrstu povezanost. Lili otvara svoju dušu, moleći za oproštaj.

HILJADU ČUDESNIH SUNACA (Haled Hoseini)

Marijam je imala samo 15 godina kada su je poslali u Kabul da se uda za nesrećnog i ogorčenog Rašida, 30 godina starijeg od nje. Gotovo dve decenije kasnije, u zemlji koja ubrzano tone u propast, tragedija pogađa petnaestogodišnju Lejlu, koja mora da napusti svoj dom i stupi u Marijamino nesrećno domaćinstvo. Lejla i Marijam naći će utehu jedna u drugoj, njihovo prijateljstvo postaće veza snažna kao veza dve sestre, neraskidiva kao veza majke i kćerke.
Kako vreme prolazi, u Avganistanu na vlast dolaze talibani, ulice Kabula ječe od puščane paljbe i bombi, a život se pretvara u očajničku borbu protiv gladi, surovosti i straha. Istrajnost dve žene nailazi na iskušenja koja nisu mogla da naslute ni u najgorim košmarima. Hiljadu čudesnih sunaca je nezaboravan portret jedne ranjene zemlje i istinski dirljiva priča o porodici i prijateljstvu.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @oliviabynature
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top