Novi trijumf: Zvonko Marković dobio prestižnu nagradu u Francuskoj

Istaknuti dizajner Zvonko Marković nezaustavljivo osvaja svetsku modnu scenu, a novi dokaz tome je da je za svoj rad dobio prestižnu francusku nagradu „Talents du luxe et de la creation“. Nakon što je održao revije na Nedelji visoke mode u Parizu, Nedelji mode u Njujorku i obukao neke od najpoznatijih žena sveta, Zvonko je trijumfovao na najvažnijoj dodeli nagrada u industriji luksuza. O njenom značaju govori i činjenica da joj je pokrovitelj Audrey Azoulay, francuska ministarka kulture i komunikacija. Zanimljivo je i da su, osim Zvonka, za ovu nagradu bili nominovani samo francuski dizajneri.

1zm 7217

– Francuska je davno shvatila da je njen izvozni potencijal upravo u luksusu, a odnos prema ljudima koji se bave tom oblašću jeste odnos prema nacionalnom blagu. Luksuz i oni koji ga stvaraju, brendiraju Francusku širom sveta. Iskreno, nisam se mnogo nadao jer sam prvi čovek sa Balkana koji se pojavio na toj dodeli nagrada. Prošle godine sam bio nominovan za ovu nagradu i sama nominacija je velika čast. Ne mogu ni da vam objasnim šta znači to što sam ove godine zaista dobio nagradu i to u kategoriji za inventivnost – objašnjava Zvonko Marković.

2zm 7217

O nominacijama je odlučivao žiri od 13 članova koji su svetski priznati stručnjaci iz oblasti industrije dizajna i luksuza. Tradicionalno, čuvena kuća „Lalique“, koja je od 19. veka simbol francuskog luksuza, bila je zadužena za izradu specijalnog pehara od kristala koji se uručuje dobitnicima.

3zm 7217

– Od malena sam maštao da moje ime bude predstavljeno rame uz rame sa velikim dizajnerima sveta. U prelepom zdanju, u najeksluzivnijem kvartu Pariza, odmah pored Jelisejske palate, održana je gala večera i dodela nagrada. Večeru je pravio jedan od najpoznatijih francuskih kuvara. Zanimljiv je bio desert, poslužen nam je kolač prekriven listićima od zlata. Doživeti takav luksuz iz prve ruke, biti u takvom društvu je neopisiv doživljaj. Najveća podrška su mi bili moji prijatelji Donald Potard, Eymeric Francois, Beatrice Manson. To su ljudi koji veruju u mene i vrednost mog rada i zaista su mi velika podrška. Nedostajala mi je Svetlana Horvat, ali ona je bila na direknoj vezi sa nama i iz Srbije je pratila dodelu i navijala za mene – dodaje Zvonko Marković.

4zm 7217

Zvonkov rad je zapažen od strane Centra za luksuz i kreativnost (Le Centre du luxe et de la creation) institucije koja dodeljuje nagrade, nakon njegovih uspešnih prezentacija na Nedelji visoke mode u Parizu i Nedelji mode u Njujorku koje su realizovane zahvaljujući velikom zalaganju Serbia Fashion Weeka.

Podeli

Scroll to Top