Od Tommy Hilfingera do H&M-a: Vodeći bredovi više ne koriste angoru

Od kada je Udruženje za zaštitu životinja PETA krajem 2013. godine objavilo uznemirujući snimak na kome se vidi kako proizvođači angora vune u Kini čupaju dlaku sa živih zečeva koji tom prilikom trpe stravične bolove, sve je više kompanija koje su iz svoje proizvodnje uklonili proizvode od ove sirovine. Poslednji u nizu je španski Inditex u čijem sastavu su neki od vodećih brendova poput Zare, Berdhke, Stradivariusa, Massimo Duttija… Zabrana korišćenja angora vune u ovoj komapniji već se primenjuje, a odevni predmeti povučeni su iz prodaje još prošle godine. Preostale proizvode od angora vune, oni su odlučili da doniraju sirijskim izbeglicama u Libanu i na taj način učine još jedno dobro delo.
– Inditex se pridružio više od 70 velikih brendova i distributera, koji su definitivno zabranili angoru nakon Petine reportaže – ističe se u saopštenju španskog tekstilnog giganta.
Ljubitelji Calvin Klein-a, Tommy Hilfiger-a, Arrow-a i drugih brendova koji su u vlasništvu tekstilne korporacije PVH Corp više od godinu dana ne mogu narafovima ovih radnji da pronađu odeću od angore, jer je više ne proizvode.
– Mi ozbiljno shvatamo ekološke probleme, ljudska prava i zajednicu i stalno procenjujemo poreklo materijala koje koristimo kako bi obezbedili da odgovornost i etiku u proizvodnji naših proizvoda. Nedavno smo doneli odluku da prestanemo sa korišćenjem angore u našim proizvodima, osim ako utvrdimo da su vlakna angore dobijena na humani način – kaže predstavnik za štampu PVH Cropa.
PETA je pohvalila i brendove H&M, Topshop, Esprit, Marks&Spencer, Next i Asos, koje su takođe prestale da proizvode garderobu od krzna angora žečeva. Ukoliko ste ljubitelj životinja, ova vest će vas sigurno obradovati.

Podeli

Scroll to Top