Sedam filmova koje bi trebalo da pogledate pre početka Olimpijskih igara

Počinjemo zagrevanje za Olimpijske igre uz narednih sedam filmova

Za manje od mesec dana počinje Olimpijada, a širom sveta iz dana u dan raste uzbuđenje pred najveće sportsko takmičenje na svetu. Olimpijske igre ove godine održavaju se u Parizu, od 26. jula do 16. avgusta, a za razliku od učesnika koji se čitav život pripremaju za takmičenje, mi se za trideset i treće OI izdanje zagrevamo na nešto drugačiji način – ispod klime na kauču gledajući filmove o nekim od najznačajnijih sportista i ekipa koji su ostvarili zavidne rezultate na prethodnim igrama.

Olimpijske igre na filmskom platnu

Svaka Olimpijada obeležena je različitim dešavanjima koja se dugo pamte, a o mnogim značajnim događajima i sportistima snimljeni su mnogobrojni filmovi. Jedan od prvih naslova o Olimpijskim igrama bio je film „Vatrena kočija“ iz 1981. godine, a od tada do danas na svakih nekoliko godina pojavi se makar jedno osvarenje čija je tematika najveće sportsko takmičenje na planeti. Mi smo ovog puta izdvojili sedam filmova koji su vredni pažnje i koli su idealni za zagrevanje pred trideset i treću Olimpijadu.

VATRENE KOČIJE (1981)

Film o uspehu dvojice britanskih atletičara na Olimpijskim igrama koje su se 1924. godine održale u Parizu osvojio je čak četiri Oskara i to za najbolji film, najbolji scenario, najbolji kostim i najbolju muziku. Radnja počinje u Londonu 1978. godine na sahrani glavnog junaka Harolda Abrahamsa (Ben Cross) na kojoj su se okupili njegovi prijatelji iz mladosti i mnogobrojni poštovaoci, ali i nekadašnji kolega Lord Eric Liddell (Ian Charleson). Šest decenija ranije, mladi Harold, sin jevrejskog doseljenka iz Litvanije, započinje studije na prestižnom Kembridž univerzitetu, spreman da se pokaže u akademskom i u spotskom smislu. Harold je talentovani trkač koji se na studijima suočava sa antisemitiznom, ali uprkos svim preprekama uspeva da postane deo britanskog olimpijskog tima i da učestvuje na Olimpijadi 1924. godine. S druge strane, Eric je škotski hrišćanin, koji trčanje vidi kao poziv od Boga, a koji takođe postaje deo olimpijskog tima Velike Britanije. Dvojica sportista će se tokom takmičenja suočiti sa još mnogim izazovima, ali će na kraju uspeti da pobede rivale iz SAD i da se vrate kući kao pobednici.

ČUDO (2004)

Film „Čudo“ je priča o Herbu Brooksu (Kurt Russel), igraču, a kasnije treneru koji je doveo američki hokejaški tim do pobede na Olimpijadi 1980. godine protiv naizgled nepobedive ruske ekipe. Zasnovan na uzbudljivoj istinitoj priči o jednom od najvažnjih trenutaka u savremenoj istoriji, „Čudo“ je inspirativna priča o timu koji je prevazišao značaj svog sporta i ujedinio naciju dajući joj novi osećaj nade. Godine 1980. trener hokejaškog tima SAD, Herb Brooks, okupio je ekipu neobuzdanih studenata da se suprotstave neprikosnovenoj sili iz Sovjetskog Saveza – najboljem hokejaškom timu na svetu – na Olimpijskim igrama. Uprkos malim šansama, tim iz SAD-a bio je ponos nacije u želji da skrene pažnju sa svetskih dešavanja.

MINHEN (2005)

Dok Olimpijade uglavnom pamtimo po sportskim rezultatima koji su ostvareni, minhenska iz 1972. godine ostala je upamćena po neviđenoj tragediji, kada je 11 izraelskih sportista mučki ubijeno. Slavni režiser Stiven Spilberg u ovom filmu ispričao je priču o onome što se događalo nakon ove tragedije.
Naime, nakon što je teroristička organizacija Crni septembar ubila 11 izraelskih sportista za vreme trajanja Olimpijade u Minhenu 1972. godine, premijerka Golda Meir (Lynn Cohen) odobrila je tajnu operaciju čiji je cilj bio pronaći i eliminisati sve odgovorne. Izraelski vrh u Švajcarskoj okuplja petočlanu ekipu na čelu s Avnerom (Eric Bana), nižim operativcem Mosada, čiji je otac bio ratni heroj. Uprkos poteškoćama na početku i velikim troškovima, Avner i njegovi saradnici ipak uspevaju da pronađu i ubiju nekoliko palestinskih terorista u Evropi i Libanu. Međutim, tokom operacije počinju da nailaze na situacije koje ne mogu da razumeju. Uz to što stalno moraju biti na oprezu zbog agenata CIA i KGB, ne mogu u potpunosti da veruju ni svojim šefovima, koji ih izgleda koriste za ubistva ljudi koji sa Minhenom nemaju nikakve veze. Javljaju se sumnje i pitanja, a odanost se polako topi… Ovaj film nominovan je za pet Oskara, ali nije osvojio nijednu nagradu Američke filmske akademije.

JA, TONJA (2017)

Ovaj film donosi biografsku priču o američkoj klizačici Tonyi Harding (Margot Robbie), dobitnici dve olimpijske medalje, koja je učestvovala u najvećem skandalu u istoriji umetničkog klizanja. Naime, uoči Olimpijskih igara u Lillehammeru (Norveška), 1994. godine, jedna od najboljih klizačica na svetu Nansy Kerrigan (Caitlin Carver) napadnuta je nakon treninga. Iako je prvobitna namera napada bila da joj slomi koleno, napadač je promašio i naneo joj lakše povrede u predelu butine, tako da je Nensi bila onemogućena da nastupi na prvenstu Amerike, koje bi selektiralo tri predstavnice za Olimpijske igre. Pobedu je odnela kontraverzna Tonya Harding, za koju se nakon Olimpijskih igara (gde je ipak zavšila tek na osmom mestu) ispostavilo da je učestvovala u planiranju napada na Nansy, zajedno sa svojim bivšim mužem Jeffom (Sebastian Stan).
Ja, Tonja doneo je Margot Robbie Oskara za glavnu žensku ulogu.

HLADNI TRKAČI (1993)

Ovo je komični film zasnovan na istinitoj priči o četvorici jamajčanskih sportista koji se pripremaju za takmičenje u bobu na Zimskim olimpijskim igrama. Zbog malog budžeta i odsustva bilo kakvog pojma o zimskim sportovima, ovo je velika uzbrdica za ekipu iz tropskih krajeva koja se kliza po tankom ledu, mada sanja zlatnu medalju u Kalgariju u Kanadi. Odbijajući da im bilo šta stane na put, ova četvorica Jamajčana traže pomoć od propalog i istrošenog bivšeg šampiona, američkog vozača Irva (John Candy). Večno navučen na sport, koji je počeo da prezire, Irv počinje da trenira tim potpunih početnika. Ali kada im se zaista posveti, čvrsto rešava da ih potpuno preokrene i nekako ispravi sve greške iz svoje propale karijere. Put je pun prepreka, ali i ponosa, rešenosti i dostojanstva, a vozači boba uspevaju da svoj neostvarivi san pretvore u javu.

DO KRAJNJIH GRANICA (1998)

Postoje dva filma o legendarnom američkom sportisti Stevu Prefontainu, ali ovaj sa Billyjem Crudupom svakako je naš favorit. Film se prvenstveno fokusira na njegov odnos sa trenerom Billom Bowermanom, koji je kasnije postao jedan od osnivača kompanije Nike. Jedan od producenata ostvarenja bio je Tom Cruise, a uprkos tome što je ostvarenje imalo dobre kritike, nije dobro prošlo u bioskopima. Inače, priča prati Steva Prefontaina od njegovog detinjstva u Oregonu, preko upisa na studije i susreta sa pomenutim trenerom Billom Bowermanom, pa sve do učešća na Olimpijadi u Minhenu i prerane smrti u 24. godini.

TRKA (2016)

„Trka“ je zasnovana na istinitim događajima i životu Jesseja Owensa (Stephan James), slavnog američkog atletičara, legendarnog po svom četvorostrukom trijumfu na Olimpijskim igrama u Berlinu, 1936. godine. Dok se priprema za Drugi svetski rat, Hitler namerava da iskoristi Olimpijadu kao promociju nacističkog režima i demonstraciju arijevske superiornosti nad ostatkom sveta. Međutim, iako je Nemačka bila najuspešnija država na igrama u Berlinu, taj uspeh bačen je u senku zbog velikog trijumfa jednog afroameričkog atletičara koji je superiorno pobedio nemačke sportiste.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: IMDb
Foto i video: IMDb, YouTube

Podeli

Scroll to Top