Opadanje kose česta je posledica boravka u karantinu, a triholog objašnjava kako da stanemo na put ovom problemu

Otac medicine Hipokrat rekao je da kada imate grad orientisan prema suncu, nećete imati mnogo bolesti među ljudima. Istoriski gledano, sunce je oduvek bilo obožavano u celom svetu, a njegovi benefiti koristili su se za lečenje mnogih bolesti. Naučnici i u današnje vreme potvrđuju da pozitivno utiče na raspoloženje, kvalitet sna, rad imunog sistema, a pre svega na proizvodnju vitamina D. S obzirom na to da se tokom zimskih meseci kod najvećeg broja ljudi javlja se nedostatak vitamina D, a pošto smo zbog pandemije i gotovo čitavo proleće proveli u zatvorenom prostoru, izvesno je da naš organizam nekoliko meseci nije dobijao potrebnu dnevnu dozu.
Nedostatak vitamina D odražava se na mnoge segmente našeg zdravlja, a jedna od čestih posledica, i za žene verovatno i najbolnija, jeste opadanje kose. Dr Elena Arsova, triholog iz Hair Clinic Beograd tvrdi da se u praksi često susreće sa pacijentima koji imaju nedostatak ovog vitamin, što je okidač za različite forme opadanja kose, kao što su difuzno opadanje, nasledni gubitak kose i opadanje u pečatima.

Dr Elena Arsova, triholog

– Smatra se da vitamin D ima važnu ulogu u stimulaciji i kompletiranju ciklusa rasta dlake, kao i u izgradanji folikula. Zapravo, receptor za vitamin D u folikulu podstiče razvoj dlaka preko aktivacije signalnih puteva. Kada se javi nedostatak receptora vitamina D, matične ćelije folikula dlake ne umnožavaju se pravilno i ne mogu da formiraju dlaku. Deficit ovog vitamina ne samo što može da bude okidač za opadanje kose nego može i da uspori obnovu kose – kaže naša sagovornica i dodaje:
– Da biste nadoknadili ovaj vitamin potrebna je odgovarajuća suplementacija, ali i promene u ishrani koje podrazumevaju konzumiranje što više namirnica bogatih D vitaminom. Ipak, ako se suočavate sa opadanjem kose, unos optimalne količine vitamina D neće biti dovoljan da omogući pravilnu funkciju matičnih ćelija folikula dlake, već je potrebno da ih dodatno stimulišemo odgovarajućim tretmanima.

@laurengores

U akutnim slučajevima gubitka kose, kada ne postoji istorija proređivanja, PRP tretman idealan je za brzu regeneraciju i stimulaciju ponovnog rasta jer krvna plazma kreira idealne uslove za rast i jačanje dlaka.
Međutim, kod osoba koje se već duže vreme suočavju s gubitkom kose, a nedostatak vitamina D je samo ubrzao taj proces, potrebna je kompleksnija terapija koja će uzeti u obzir i primarni uzrok opadanja. Najbolje rešenje uglavnom je tretman mezonitima jer jedino na taj način može ponovo da se pokrene rast kose i da se najbrže dođe do optimalnih rezultata.
Dr Elena tvrdi da je letnja sezona odličan period da kroz umereno izlaganje suncu pomognemo našem organizmu da proizvede dovoljnu količinu vitamina D, ali i da preterano sunčanje neće biti od koristi. Takođe, ona insistira na tome da prilikom izlaganja suncu koristimo SPF proizvode.

@laurengores

Naslovna fotografija: @aliandreeamakeup
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top