Ovo su najčešći razlozi zbog kojih vam opada kosa

Opadanje kose prirodna je pojava jer svaka dlaka ima svoj individualni cikrus rasta, koji obično traje dve do četiri godine. Nakon toga, dlaka opada a na njeno mesto raste nova. Svakog dana, oko 100 naših dlaka završava svoju fazu rasta i opada, ali pošto se odmah menjaju novim dlakama, ne dolazi do proređenja kose. Međutim, statistika kaže da se svaka osoba u jednom periodu života susreće sa pojačanim opadanjem kose koje dovodi do proređenja što nije ni najmanje prijatna pojava. Stresno živozno poglavlje, hormonski disbalans, nedostatak vitamina ili minerala mogu da uzrokuju gubitak više od pomenutih 100 dlaka dnevno, ali ovo su samo neki od faktora. U nastavku vam otkrivamo sve glavne uzroke pojačanog opadanja kose, uz praktične savete o tome šta bi trebalo da preduzmete.

POROĐAJ I DOJENJE
Ciklus dlake ima tri faze – fazu rasta, fazu mirovanja i fazu opadanja. Zbog rotacije te tri faze, svako opadanje stare dlake sinhronizovano je sa rastom nove. Tako naša kosa svakodnevno opada i biva zamenjena novom kosom. Kako se tokom trudnoće povećava nivo estrogena, smanjuje se uobičajeno opadanje, pa kosa postaje gušća i dobija na volumenu. Nakon porođaja, nivo estrogena opada zbog čega dolazi do pojačanog opadanja kose. Ova pojava nije zabrinavajuća jer je u pitanju proces tokom kojeg opadaju sve one dlake koje su se zadržale za vreme trudnoće. Međutim, često nije ni malo prijatno kada svakodnevno gubimo oko 200 dlaka, često i u pramenovima. Ako se suočavate sa ovakvom situacijom ne morate da brinete jer će se problem rešiti nakon nekoliko meseci kada se i vaši hormoni stabilizuju.

GENETIKA
Pravovremena dijagnostika genetskog opadanja kose ključna je za rešenje ovog problema. Takozvana androgena alopecia može se javiti i u 20-tim ili 30-tim godinama, pa ako se neko u vašoj bližoj familiji suočava sa ovim problemom, a vi počnete da primećujete pojačano opadanje kose, najbolje je da se odmah obratite trihologu ili dermatologu. Androgenu aopeciju možete izbeći, ublažiti ili odložiti ukoliko preventivno vodite računa o zdravlju skalpa, ako se pravilno hranine i uzimate suplemente koji su ključni za rast kose, kao što su biotin, cink, selen…

NEADEKVATNA NEGA SKALPA
Nakupljanje suvog šampona na skalpu, zatim loše ispiranje šampona i regeneratora vremenom dovodi do toga da folikule postaju neaktivne pa dolazi do proređenja kose. Isti faktori dovode i do pojave peruti i psorijaze ili do toga da dlake postanu tanje jer folikuli ne mogu da obaljaju svoju funkciju. Zbog toga je jako važno da tokom svakog pranja dobro istrljate i skalp kako biste sprali svu nataloženu nečistoću ili proizvode za stilizaciju, a posle upotrebe šampona i regeneratora od ključnog je značaja da ih dobro isperete. Ako se suočavate sa ovim problemom potražite preparate koji deluju direktno na folikul dlake ili posetite dermatologa ili trihologa.

ZDRAVSTVENI PROBLEMI
Problemi sa štitnom žlezdom neretko dovode do opadanja kose, a isti problem uzrokuju i sindrom policističkih jajnika ili bilo koja autoimuna bolest. Dijabetis takođe može da dovede do poremećaja u rastu kose jer je odgovoran za lošu cirkulaciju. Dobra vest je da lečenje svake od nabrojanih bolesti dovodi i do stabilizacije ciklusa rasta kose.

RAZLIČITE FRIZURE
Kosa pokupljena u rep ili punđu koji su jako zategnuti, zatim ekstenzije, marame, bandane ili pletenice koje vuku kosu nadole dovode do trakcione alopecije. Dugoročna, konstantna tenzija opterečuje skalp i folikul što rezultira gubitkom kose. Zato stručnjaci preporučuju da izbegavate da pokupljate kosu na ovaj način, a kada želite da vežete rep najbolje je da koristite spiralne ili svilene gumice.

ČESTO FARBANJE KOSE
Često farbanje, a pre svega upotreba blanša, mogu ozbiljno da ugroze zdravlje vaše kose. Zbog toga je izvlačenje plavih pramenova uvek bolja opcija nego bojenje čitave kose, jer nećete tretirati sve dlake, a period između dva farbanja biće znatno duži. Zdravlje kose narušava i prečesta upotreba fena, figara ili presa. Ako volite da stilizujete kosu pomenutim uređajima, potrudite se da ih ne koristite svakodnevno i obavezno pre upotrebe nanesite preparate za zaštitu kose od toplote.

NEDOSTATAK VITAMINA
Vitamini i minerali igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja naše kose, a do pojačanog opadanja uglavnom dolazi zbog nedostka vitamina B12, biotina, folata i riboflavina. Srećom, danas postoji veliki broj suplemenata, pa ovaj nedostatak lako možete da nadoknadite.

ANEMIJA
Nedostatak gvožđa takođe je čest uzrok opadanja kose. Naime, ćelije korena ili folikula dlake postaju osetljive kad nivo gvožđa pada, i u takvom stanju ne mogu da funckionišu i da se pravilno razmnožavaju. U početku, znaci nedostatka gvožđa mogu biti blagi i često su neprepoznatlivi, ali tokom vremena, ovi simptomi se pojačavaju i postaju očigledni.
Gubitak kose zbog nedostatka gvožđa tipično se manifestuje kao difuzno istanjivanje cele kose i smanjenje volumena kose, sa najvećim proređivanjem u frontalnoj liniji i na zaliscima.

DEFICIT PROTEINA
Sve popularniji veganski vid ishrane neretko dovodi do opadanja ili slabljenja kose usled nedostatka esencijalnih amino kiselina koje su prisutne u mesu. Stoga, ukoliko razmišljate o ovom načinu ishrane jako je važno da konzumirate dovoljno proteina neživotinjskog porekla. Do gubitka kose zbog nedostatka proteina može doći i kada naglo smršate.

FIZIČKA ILI EMOCIONALNA TRAUMA
Bilo koja vrsta traume može da dovede do pojačanog opadanja kose i to uglavnom tek nakon tri do pet meseci. Ovo stanje naziva se telogeni efluvijum. Iako nije istraženo zašto, ali stresni događaji dovode veliki broj naših dlaka u degenerativnu fazu. Srećom, telogeni efluvijum je reverzibilan i može se lečiti, kao i sve vrste iznenadnog gubitka kose.

HORMONSKI DISBALANS
Veliki je broj hormonskih promena koje žene doživljavaju u životu – od porođaja do menopauze, a svaka od njih utiče na rast kose. Ako vam kosa opada usled disbalansa hormona (uglavnom dolazi do proređenja samo u prednjem delu glave), obratite se lekaru.

STRES
Kada smo pod stresom naše telo zanemaruje manje bitne funkcije trudeći se da preživi, a na žalost u tu grupu spada i rast kose. Upravo zbog toga, stres dovodi do pojačanog opadanja kose, koji je reverzibilan i privremen, ali samo pod uslovom da prebrodite stresnu situaciju i da se vaše opšte zdravlje stabilizuje. Produžene epizode ​​stresa i stresan način života mogu da izazovu trajno oštećenje folikula.

MEDIKAMENTI
Različite vrste lekova, takođe, mogu uticati na opadanje kose, a pre svega medikamenti za visok krvni pritisak i oboljenja srca, artritis, antikoagulantna terapija, antidepresivi… Opadanje kose može se javiti i tokom početka ili nakon prekida uzimanja kontraceptivih pilula.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @mariellelindahl
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top