Osam odličnih razloga da započnete dan vodom sa limunom

Obogatite vaš jutarnji ritual ispijanjem mlake vode sa limunom čim otvorite oči. Ne postoji medicinski stručnjak koji neće pohvaliti ovu zdravu naviku, a gotovo svaka žena koja vodi računa o zdravoj hrani, svaki dan započinje na ovaj način. Uz ovaj po mnogo čemu čarobni napitak, imaćete brojne pozitivne efekte na organizam i na celokupno zdravlje. Ovaj metod se praktikuje u ajuverdi već vekovima, a evo i zašto bi trebalo da vodu sa limunom uvedete u svoju jutarnju naviku.

1. Pospešuje varenje
Već sama topla voda stimuliše sistem za varenje, dok limun poboljšava rad i čisti jetru. Takođe, limun pomaže želudačnoj kiselini da bolje svari hranu.

2. Jača imunitet
Svo citrusno voće, pa samim tim i limun, bogato je vitaminom C i askorbinskom kiselinom. Vitamin C pomaže u borbi sa prehladom, a askorbinska kiselina pomaže bolju apsorpciju gvožđa koje igra važnu ulogu u jačanju imuniteta.

3. Alkalizuje organizam
Ako je vaše telo u hroničnom pH disbalansu, imate mnogo više šansi da se razbolite. Iako je limun kiseo, on se u telu pretvara u bazu i alkalizuje ga, a time ćete brzo i lako izbalansirati pH svog organizma. Ovo je naročito važno kod osoba čija se ishrana bazira na mesu i mlečnim proizvodima.

4. Podiže energiju
Nakon nekoliko dana redovnog konzumiranja tople vode sa limunom, imaćete manju potrebu za kafom. Razlog tome je što kombinacija vode i limuna pomaže u hidrataciji i oksigenaciji krvi, zbog čega se potom osećate fantastično.

5. Detoksikuje organizam
Limunada je prirodni dijuretik, što znači da pomaže telu da izbaci tečnosti i toksine. Osim toga, citrusna kiselina takođe povećava broj enzima koji stimulišu jetru.

6. Reguliše šećer u krvi
Voda sa limunom će sprečiti nagle promene nivoa šećera u krvi, a time će sprečiti žudnju za grickalicama i nagle promene raspoloženja.

7. Pospešuje mršavljenje
Limun će pomoći u kontrolisanju žudnje za hranom. Istraživanja su pokazala da alkalna ishrana značajno pospešuje mršavljenje. Kada dan započnete pravilno, mnogo je lakše donositi dobre odluke za zdravlje kasnije u danu.

8. Učiniće vašu kožu lepšom
Usled dehidracije koja je kod mnogih ljudi hronična, koža može da izgleda umorno i sivo. Vitamin C igra glavnu ulogu u održavanju zdrave kože, a antioksidansi se bore sa starenjem.

Podeli

Scroll to Top