Oscar de la Renta: odlazak najvećeg džentlmena u svetu mode

– Bio je pravi džentlemen američke mode. Svi smo se ugledali na njega – izjavio je za „The NewYork Times“ dizajner Tommy Hilfiger za svog preminulog kolegu Oscara de la Rentu koji je preminuo od raka u osamdeset i drugoj godini u svom domu u Kentu.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Modni mag ostaće upamćen po svojim elegantnim i ženstvenim kreacijama koje su volele dame širom sveta. Međunarodnu slavu stekao je šezdesetih godina prošlog veka kada se etablirao u sam vrh mode kao dizajner čije modele je nosila Jacqueline Kennedy, a njegove kreacije narednih decenija nosile su mnoge filmske i muzičke zvezde, političarke i prve dame, ali i članioce kraljevskih porodica. Višestruko nagrađivani umetnik tokom karijere je radio za „Lanvin“ i „Balmain“.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

De la Renta je rođen u Domikanskoj Republici tačnije u Santo Domingu kao najmlađi od sedmoro dece i istovremeno jedini sin Carmen Maria Antonia Fiallo i Oscara Avelino Renta, vlasnika osiguravajućeg društva. Njegova familija bila je veoma ugledna, a među članovima njegove porodice bilo je mnogo pesnika, naučnika i biznismena, ali i visoko pozicioniranih vojnih funkcionera.

7p

Po završetku srednje škole, sa devetnast godina, Oscar je napustio porodični dom i otišao da studira slikarstvo na Akademiji San Fernando u Madridu. Kako bi zaradio džeparac on je već tada počeo da crta odeću za novine i modne kuće. Videvši njegove skice Francesca Lodge, supruga Johna Davisa Lodgea, američkog ambasadora u Španniji odlučila je da od njega naruči haljinu za svoju ćerku. Ta toaleta završila je na naslovnici magazina „Life“, a de la Renta je uskoro počeo da radi za mnoge modne kuće u Španiji.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Tako se upoznao i sada tada najuglednijim dizajnerom u toj zemlji Cristóbalom Balenciagom koji je postao njegov mentor. U 1961. godini, Oscar je napustio Španiju jer je postao asistent u modnoj kući „Lanvin“ u Parizu.

9p

Dve godine kasnije je na savet Diane Vreeland, tadašnje urednice „Voguea“ počeo je da radi za „Arden“, u Njujorku , a nakon toga i za Jane Derby da bi ubrzo pokrenuo i sopstveni brend. Od 1993. do 2002. godine, de la Renta je dizajnirao haute couture kolekciju za kuću „Balmain“, postavši prvi Dominikanski dizajner koji kreira za francusku couture kuću.

11p

Njegove kreacije nosile su mnoge ugledne žene i slavne osobe. De la Renta je 1977. godine lansirao i svoj ​​parfem „Oscar“, a kasnije i liniju kuhinjskog pribora, kao i u 2001 . godini homewares liniju, a potom i nameštaj za kuću. U 2004, on je odlučio da napravi jeftiniju liniju odjeće pod nazivom „O Oscara“. Time je, kako je rekao, želeo da privuče nove kupce kojima njegove kreacije nisu bile dostupne.

6p

Kada je reč o njegovom privatnom životu, Oscar je tokom mladosti imao dva braka, ali se o njegovim bivšim supružnicama ne zna gotovo ništa. Treći put se oženio 1967. godine za Françoise de Langlade tadašnju glavnu urednicu francuskog „Voguea“. Oni su bili u braku do njene smrti od raka u 1983. Nakon što je izgubio suprugu on je usvojio dečaka iz Dominikanske Republike kome je dao ime Moises.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Potom se 1989. godine oženio sa Annette Engelhard, humanitarnu radnicu i usvojenu ćerku jednog od najbogatijih amerikanaca svoga doba Charleas W. Engelharda, Jr. De la Rente imao pastorke iz oba braka. Jedan od njih je Alex Bolen koji trenutno radi kao izvršni direktor u njegovoj kompaniji, a druga je Eliza Bolen koja je takođe na visokoj funkciji u imperiji „Oscar de la Renta“.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Dizajneru je dijagnostikovan rak u 2006. godini, a sleće 2007. rekao je svima da je izlečen.
– Da, imao sam rak. Upravo sada, ja sam potpuno čist. Jedino što će vam se sigurno desiti u životu jeste da ćete se roditi i da ćete umreti. Mi uvek mislimo da ćemo živeti zauvek. Aspekt smrti nikada nećemo da prihvatimo. Bolest vam donese upozporenje i nauči vas da cenite svaki dan u životu – izjavio je tada.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Opaka bolest ubrzo se povratila, ali je de la Renta ostao poletan takoreći do samog kraja. Krajem prošlog meseca je tako dizajnirao venčanicu za Amal Alamuddin, novu suprugu Georga Clooney-ja.
Umro je u svom domu u Kentu, a sa njim su se pozdravile sve njegove kolege kao i slavne ličnosti koje su uvek rado nosile njegove kreacije.

1p

Podeli

Scroll to Top