Osnovna pravila za nanošenje krema sa zaštinim faktorom

Kreme i losioni sa zaštitnim faktorom obavezni su sastavni deo naših nesesera tokom leta. Međutim, znamo li pravila kako se nanose proizvodi sa zaštitnim faktorom?
Viši zaštitni faktor znači i dužu i bolju zaštitu od sunca. Ali treba biti oprezan, ta zaštita nije potpuna zaštita od sunčevih zraka i značajno se smanjuje znojenjem i kupanjem. Zato kremu nemojte da štedite, nego na lice svakih sat i po nanesite količinu kreme jednaku tri zrna graška, a na telo onoliko koliko stane u dve čašice za žestoko piće.
Da bi krema bila adekvatna zaštita i da bi se upila pre nego što se oznojimo, važno je da je nanesete bar 20 minuta pre izlaska na sunce.
Za zaštitu lica i najizloženijih delova tela kao što su vrat, ramena, dekolte i ruke, dostupne su kreme sa zaštitnim faktorom 60, 30 i 20, bogate hidratantnim sastojcima. A za posebno osetljive delove tela, kao što su nos, stopala i uši, dostupan je stik sa faktorom 60. Zaštitu nižu od faktora 30, treba izbegavati. Pravilo je da inače treba izbegavati nižu zaštitu od faktora 30.
Takođe, danas mnogi kozmetički preparati poput pudera, ruževa i sjajeva imaju zaštitni faktor. Ali da biste se zaista zaštitili sa navedenim zaštitnim faktorom potrebno je naneti značajno veću količinu na primer pudera, nego što je to kozmetski adekvatno. Zbog toga je bolje da se prvo nanese zaštitni faktor, a zatim kozmetičke proizvode.
Ako želite najbolju zaštitu kupujte preparate sa oznakom „sun block“. Oni maksimalno sprečavaju prodor sunčevih zraka do kože. Sadrže supstance kao što su titan-dioksid i cink-oksid, čije čestice poput ogledala odbijaju zrake sunca.

Foto: Instagram/gypsylovinlight

Podeli

Scroll to Top