Ovaj aktivni sastojak koriste sve devojke čijoj se koži divite

Kada govorimo o aktivnim sastojcima čiju upotrebu dermatolozi preporučuju već od ranih 20-tih bukvalno svima, vitamin C nalazi se visoko na toj listi. S druge strane, beauty štreberke odavno su ga uvrstile u svoju rutinu, a ako obratite pažnju, shvatićete da ovaj sastojak koriste sve devojke sa blistavom i mladolikom kožom i ujednačenim tenom. Sigurni smo da ste već mnogo puta slušali hvalospeve o vitaminu C, a mi vam ovog puta otkrivamo šta zapravo radi za našu kožu i donosimo predlog nekoliko provereno dobrih proizvoda. Za početak je dobro znati da je reč o esencijalnom hranljivom sastojku mlade kože, ali ga naše telo nažalost ne proizvodi, zbog čega se apsorbuje iz spoljnih izvora, kao što su hrana i kvalitetni dodaci prehrani. Kod žena, nivo apsorpcije opada sa godinama i zato su proizvodi na bazi ovog vitamina moćni saveznici svake žene.

DEJSTVO VITAMINA C
Pre svega, u pitanju je jedan od najmoćnih antioksidanta koji neutrališe slobodne radikale što u prevodu znači da štiti kožu od svih štetnih uticaja iz spoljne okoline (zagađen vazduh, UV zraci…). S obzirom na to da spada u agresivne sastojke, koža na njega reaguje tako što pojačava proizvodnju kolagena i elestina zbog čega sprečava nastanak novih bora dok postojeće ublažava. Pored toga, inhibira proizvonju melanina, koji je glavni krivac za fleke i hiperpigmentacije. Kontinuirana upotreba seruma na bazi vitamina C, ne samo da će posvetleti postojeće mrlje već će sprečiti nastanak novih.

KAKO DA UKLJUČITE VITAMIN C U DNEVNU RUTINU?
Mada postoje kreme s ovim vitaminom, najefikasnije rezultate imaćete ukoliko se opredelite za serume, esencije ili boostere koji su koncetrisaniji i uglavnom sadrže između 5 i 20% vitamina C. Kao što smo rekli u pitanju je agresivan sastojak koji bi trebalo polako uvoditi u rutinu jer je koži potrebno vreme da se navikne. Za početak će biti dovoljno da svakog drugog dana nanosite serume koji sadrže niži procenat vitamina, a u zavisnosti od reakcije, kasnije možete povećavati dozu. Serumi na bazi vitamina C koriste se jednom dnevno, a poželjno je da to bude ujtru ukoliko nakon toga ne izlazite na jako sunce. Obavezan dodatak ovim proizvodima su kreme sa visokim zaštitnim faktorom jer je u pitanju fotosenzitivan sastojak.

ŠTA JE NAJVAŽNIJE PRILIKOM IZBORA ODGOVARAJUĆEG PROIZVODA?
Vitamin C jako je nestabilan sastojak, pa bočice u kojima se prodaje serum moraju biti tamne i neprozirne. Najosetljiviji je na svetlo i vazduh, pa vremenom može da oksidira i promeni boju što je znak da vam je potrebna nova bočica. Jako je važno da bude u obliku L-askorbinske kiseline pošto je tako vitamin C najstabilniji i najefikasniji. U nastavku vam donosimo listu provereno dobrih seruma.

The Ordinary Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2%
Vichy – Liftactive Supreme Vitamin C serum
vitaminc_0001_Layer 10
The Body Shop – Vitamin C Skin Booster Instant Smoother
vitaminc_0002_Layer 9
Decléor – Aroma White C Extreme Brightening Essence
vitaminc_0003_Layer 7
Peter Thomas Roth – Potent-C Power Serum
vitaminc_0004_Layer 6
Lancôme – 15% Vitamin C Correcting Concentrate
vitaminc_0005_Layer 5
La Roche-Posay – Pure Vitamin C Serum
vitaminc_0006_Layer 4
Dior – Capture Youth Glow Booster
vitaminc_0008_Layer 2
Kiehl’s – Powerful-Strenght Line Reducing Concentrate
vitaminc_0009_Layer 1
SkinCeuticals – C E Ferulic Serum

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @eleanorpndleton
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top