Ovi skincare trendovi obeležiće 2023. godinu

U poslednjih nekoliko godina nega kože postala je najbrže rastuća kategorija u oblasti lepote, a isti trend nastaviće se i u 2023. godini. U skladu sa tim, nastavićemo da svedočimo nizu mikrotrendova i inovacija koje brišu granice između skincarea i wellnessa što znači da nega kože neće više biti samo svakodnevna rutina već briga o sebi. Uostalom, ovakav razvoj situacije imamo već sada. Čak i oni koji nisu previše zainteresvani za trendove teško odolevaju a da ne isprobaju najpopularnije proizvode ili aktivne sastojke koji u eri TikToka očas posla postaju viralni. Ukoliko niste sigurni u našu tvrdnju, proverite svoje police u kupatilu i verujemo da ćete se uveriti da su sastojci u vašim proizvodima za negu upravo oni koji uživaju najveću popularnost na društvenim platformama. S druge strane, sigurni smo da su mnogi od vas već isprobali trendove kao što su slugging, skin cycling ili retinol sandwich. Kada sve ovo imamo u vidu, odlučili smo da istražimo kakvi će trendovi biti aktuelni naredne godine. Nastavite da skrolujete.

Neinvazivni tretmani

Dok su proteklih godina najpopularniji anti-age tretmani bili dermalni fileri i botoks, korisnici sve više teže ka neinvezivnim procedurama koje su podjednako efikasne. Tako laseri, LED lampe ili tretmani radio frekfencijom polako osvajaju tržište i biće sve popularniji. U pitanju su tretmani koji daju izvrsne rezultate kada je reč o peglanju bora, brisanju fleka sa lica, zatezanju opuštene kože ili poboljšanju tonusa, a pritom nam omogućavaju da izbegnemo bockanje iglicama (od čega se mnogi i dalje plaše). S druge strane, u kožu se ne ubrizgavaju hijaluron i botoks već se ona stimuliše da sama proizvodi jedinjenja kao što su kolagen ili elastin. Takođe, uz procedura koje možemo da radimo u salonima, svedočićemo i sve većoj ponudi gadgeta koje možemo da koristimo kod kuće.

Multitasking proizvodi

Sve veća potreba žena da pojednostave svoju rutinu, ali i da je učine pristupačnijom dovela nas je do toga da želimo da imamo proizvode koji imaju niz prednosti za kožu. Naime, dok smo do skoro pod uticajem K-beauty trenda imali potrebu da gomilamo proizvode za negu i da svoj režim toliko zakoplikujemo da se nekada sastojao čak i od 10 koraka, sada se ide na što većem pojednostavljenju. To znači da su nam potrebni proizvodi koji imaju više funkcija i sadrže više aktivnih sastojaka, kao što je recimo serum sa retinolom koji je obogaćen sastojcima koji ojačavaju kožnu barijeru i sprečavaju iritacije ili toneri sa kiselinama koji istovremeno imaju hidrirajuća svojstva.

Make-up proizvodi koji imaju negujuća svojstva

Clean girl trend koji dolazi sa TikToka diktira imperativ negovane kože koja ima zdrav sjaj, a da bismo postigli ovaj cilj nije nam dovoljna samo mudro izgrađena skincare rutina već i šminka sa negujućim svojstvima. U skladu sa tim, sve više ćemo koristiti tonirane kreme, tečne pudere ili prajmere koji sadrže negujuće sastojke, a pre svega one koji licu daju glow efekat. Osim toga, nastaviće se i trend ruževa i drugih proizvoda za usne koji ih istovremeno i neguju i boje. Rečju, imaćemo procvat hibridnih make-up preparata koji sadrže hidrirajuće sastojke.

M.A.C – Strobe Cream Hydratant Lumineaux (M.A.C Ušće)
Dior – Lip Glow Oil (Sephora)

Nega tela je podjednako važna kao nega lica

Ako pratite dešavanja u beauty svetu onda verovatno znate da je briga o koži tela rastući trend što nas i raduje ako imamo u vidu da je reč o našem najvećem organu. Tako imamo sve veći broj proizvoda za negu tela koji sadrže aktivne sastojke kao što su kiseline, vitamin C, hijaluron, nijacinamid ili retinol. Pred toga, sve se više govori o problemima kao što su akne na telu, keratoza pilaris (guščija koža) ili dermatitis i lansiraju se proizvodi koji ciljano deluju na ove probleme.

Nega osetljive kože

Činjenica je da je u prethodnih nekoliko godina veliki broj žena uzimao stvari u svoje ruke i koristio previše proizvoda sa aktivnim sastojcima, kao što su kiseline ili retinol, zbog čega je njihova koža postala osetljiva. Statistički podaci govore da raste broj osoba sa osetljivom kožom, a osim neadekvatne nege, uzrok za stanja kao što su svrab, peckanje ili preterana suvoća mogu biti i stres ili zagađenja iz spoljne okoline. U skladu sa tim, već sada imamo veliki broj novih proizvodima sa umirujućim sastojcima, poput hijaluronske kiseline, cica trave, ceramida, glicerina ili omega masnih kiselina, a ubuduće se očekuje sve veći broj proizvoda sa sastojcima kao što su pečurake, prebiotici, morske alge, bodljikava kruška, peptidi ili nežni derivati vitamina C koji su nežni prema koži, a opet efikasni u rešavanju različitih nesavršenosti.

Sephora Collection – Clean Skin Gel Cleanser with Prebiotics (Sephora)

Suplementacija

Preparati za topikalnu upotrebu mnogima više nisu dovoljni, a novi trend podrazumeva i upotrebu suplemenata koji će našoj koži pružuti korisne vitamine i hranljive materije iznutra. Verujemo da ste već primetili da na tržištu imamo sve veći broj suplemenata, ali stručnjaci upozoravaju da još uvek ne postoje dovoljno relevantna istraživanja koja bi mogla nedvosmisleno da potvrde da će konzumiranje tableta ili različitih prahova zaista imati efekat na kožu. U poslednje vreme posebno su popularni kolagenski prahovi, a prilikom kupovine ovakvih proizvoda trebalo bi da birate one koji sadrže najmanju moguću molekularnu težinu kolagena i za koje postoje klinička ispitivanja da su delotvorni.

Proizvodi zasnovani na naučnim istraživanjima

Već je svima jasno da su potrošači sada mnogo edukovaniji nego što su bili pre, recimo, desetak godina. Složićemo se da gotovo da nema žene koja nije svesna kakav je tip njene kože i koje bi sastojke trebalo da koristi. Ali i mnogo više od toga. Svi smo naučili da je čist vitamin C mnogo delotvorniji od voćnih ektrakta koji sadrže ovaj vitamin ili da to što je neki proizvod organskog ili prirodnog porekla ne znači po difoltu i da je delotvoran. Imajući to u vidu, kupci se sve češće okreću proizvodima čije su formule zasnovane na naučnim istraživanjima i onima iza kojih stoje provereni stručnjaci kao što su Augustinus Bader ili Dr. Barbara Sturm.

Short Contact Therapy

Short Contact Therapy sve je popularniji izraz u svetu lepote, a kao i većina drugih trendova popularnost je stekao prvenstveno na TikToku. Ova tehnika prilagođena je nezi osetljive kože, a podrazumeva da proizvode na bazi aktivnih sastojaka, kakvi su retinol ili kiseline, nanesete na lice i isperete nakon 10-ak minuta do sat vreme, u zavisnosti od osetljivosti vaše kože ali i od jačine proizvoda. Dakle, umesto da aktivne sastojke koji imaju tendenciju da iritiraju kožu ostavljate na licu cele noći, preporučuje se da ih isperete nakon nekog vremena kako biste sprečili mogućnost iritacije. Oni koji su isprobali ovu metodu tvrde da je ovo takođe odličan način da svoju kožu naviknete na određene proizvode. I mada su TikTokeri oduševljeni ovom metodom, mi se pitamo da li naša koža može da ima ikakve koristi od proizvoda nakon svega 10-ak minuta ili sat vremena?

Dostojanstveno starenje

Svi smo svesni da živimo u eri terora mladosti, ali se čini da će ovaj trend uskoro postati deo prošlosti. Naime, starenje kože neminovan je proces i ne može da se zaustavi, pa je u skladu sa tim nepotrebno voditi borbu protiv vetrenjača. Prognoze govore da će imperativ mladosti uskoro zameniti dostojanstveno starenje, što znači da će žene rado koristiti proizvode i procedure koje im omogućavaju da što duže sačuvaju mladalački izgled, ali se neće truditi da u 40-tim ili 50-tim izgedaju kao da su u 20-tim ili 30-tim. U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da je američki Institut za borbu protiv starenja promenio nedavno ime u Institut za aktivno starenje.

Hipohlorasta kiselina

Odavno smo navikli da svake godine imamo po jedan super-sastojak o kome svi govore, a sva je prilika da će u 2023. godini to biti hipohlorasta kiselina. U pitanju je sastojaka sa moćnim antibakterijskim i antiinflamatornim svojstvima koji prvenstveno vršu dezinfekciju lica. U skladu sa tim, već se koristi u tretmanima za različite kožne probleme, kao što su akne, ekcemi ili psorijaza. Dodatna prednost ovog sastojka je to što je nežan prema koži pa ga mogu koristiti čak i osobe sa osetljivim tipom kože.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @maralafontan
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top