Ovo su trenuci po kojima ćemo pamtiti 80. izdanje venecijanske Mostre

Svečanom dodelom nagrada sinoć je završen 80. Filmski festival u Veneciji na kome je trijumfovalo ostvarenje Poor things Jorgosa Lantimosa. Gotička verzija priče o Frankenštajnu sa Emom Stoun u glavnoj ulozi, osvojila je prestižnu nagradu Zlatni lav, a prema pisanju medija, ovaj film je nakon projekcije dobio i najveće ovacije od strane publike u istoriji Mostre. Aplauz bi verovatno trajao i duže da je na premijeri bila Ema Stoun, koja je izostala zbog štajka scenarista i glumaca (SAG-AFTRA).
Najveće glumačke nagrade na festivalu otišle su u ruke dve američke zvezde – Kejli Spini, koja je glumila bivšu suprugu Elvisa Prislija u biografskom filmu Prisila i Piteru Sarsgardu, koji je glumio u oštroj porodičnoj drami Memory.
Osim trijumfa pomenutih filmskih radnika, festival će ostati upamćen i po još nekoliko važnih događaja koje smo izdvojili u nastavku.

Reditelj Jorgos Lantimos dobio je Zlatnog lava za film Poor things

ODSTUSTVO BROJNIH ZVEZDA ZBOG ŠTRAJKA U HOLIVUDU

Pre godinu dana, Venecijanski filmski festival imao je dovoljno zvezda da nadmaši čak i Kan, ali na jubilarno 80. izdanje ove godine značajno je uticao nastavak štrajkova Udruženja filmskih glumaca i Saveza američkih pisaca, pošto je sindikat glumaca naložio svojim članovima da ne rade sa medijima za sve filmove studija protiv kojih se vodi kampanja. Ipak, mnoge velike zvezde su došle na Lido, a neki od njih dobili su specijalne dozvole od strane svojih sindikata da se pojave na crvenom tepihu.

Ekipa filma Memory – Megi Gilenhal, Piter Sarsgard, Džesika Čestein i Mičel Franko

DŽESIKA ČESTEJN I PITER SARDGARD NA LIDU UPRKOS ŠTRAJKU

Porodična drama Memory za koju je Piter Sargardu dobio nagradu takođe je oduševila venecijansku publiu. U ovoj drami Džesia Čestejn igra socijalnu radnicu Silviju koja vodi jednostavan i uredan život. Ima ćerku, posao i ide na sastanke anonimnih alkoholičara. Sve se menja kada je Saul (Sarsgard) prati do njenog doma sa njihovog srednjoškolskog okupljanja. Njihov iznenadni susret će duboko uticati na oboje dok otvaraju vrata prošlosti. Ćestejn je na konferenciji nosila majicu sa oznakom štrajka, ali je i savetovala mlade kolega da razmisle o novim predlozima koje se nude od strane studija.

Kejli Spini, Džejkob Elordi i Sofija Kopola na premijeri filma Prisila

FILM PRISILA, SOFIJE KOPOLE, IZAZVAO OGROMNO INTERESOVANJE

Novi film Sofije Kopole, nastao po autobiografskoj knjizi Prisile Prisli, dobio je sedmominutne ovacije od strane publike, dok su glavni akteri Kejli Spini i Džejkob Elordi bili glavne zvezde festivala. Premijeri je prisustvovala i sama Prisila, koja je bila vidno potrešena nakon projekcije. Inače, u ovom filmu portret kralja rokenrola nije tako laskav. Elvis je zavisnik od tableta i pokušava da kontroliše devojku koju konstantno vara.
Kao što smo već rekli, Kejli Spini je osvojila Zlatnog lava za ovu ulogu, a svi modni magazini pisali su i o njenoj Miu Miu haljini sa biserima, koju je nosila na premijeri. Ništa manje oduševljenje nije izazvao Elordi koji se na crvenom tepihu pojavio u crnom Valentinovom odelu.

Sofija Kopola i Prisila Prisli

LILIJANA KAVANI JE PRVA ŽENA KOJA JE DOBILA NAGRADU ZA ŽIVOTNO DELO NA MOSTRI

Prve večeri festivala tradicionalno je uručena nagrada Zlatni lav za životno delo, koji je pripao italijanskoj rediteljki i scenaristi Lilijani Kavani. Priznanje joj je uručila engleska glumica Šarlot Rempling. Tom prilikom, lauretkinja se osvrnula na činjenicu da je ovo 80. izdanje Venecijanskog filmskog festivala, a da je ona prva žena koja je nagrađena za životno delo.

Lilijana Kavani i Šarlot Rempling

NOVI FILM BRENDLIJA KUPERA NA LIDU

Tačno pet godina nakon što je u Veneciji prikazan njegov rediteljski debi – Zvezda je rođena, Bredli Kuper vratio se na Mostru sa novim režiserskim poduhvatom – Maestro. U pitanju je biografska priča o velikom kompozitoru i dirigentu Leonardu Bernštajnu. Glavnu ulogu ponovo je odigrao Kuper dok je njegova partnerka u filmu Keri Maligan. Na žalost, oni zbog štrajka nisu došli na premijeru, ali njihovo odsustvo nije smetalo publici da sa ushićenjem pozdravi Maestro, a Bernštajnove potomke dovede do suza.

Vudi Alen na premijeri svog novog filma

PROTESTI ZBOG VUDIJA ALENA I ROMANA POLANSKOG

Venecijanski festival se odlučio da preuzme rizik kada su u pitanju tri autora i premijerno prikaže: Dogman Luka Besona koji je optužen za seksualni napad, ali ga je sud oslobodio, film Palata Romana Polanskog, osuđenog za nezakonit odnos sa maloletnicom, i Coup de Chance Vudija Alena, koji je negirao optužbe Dilan Farou, njegove usvojene ćerke, za seksualno zlostavljanje.
Na Lidu se pojavio samo Vudi Alen, koji je na konferenciji za medije ponovo negirao optužbe. Ipak, protesti nisu izostali, a neki od natpisa na trasparentima glasili su: „Ostrvo silovatelja“ i „Nema Zlatnog lava za predatore“.

Jasna Đurić

NAŠA JASNA ĐURIĆ NA FESTIVALU

Na Mostri su premijerno prikazane i prve dve epizode serije Znam kako dišeš, čiji su kreatori i producenti Jasmila Žbanić i Damir Ibrahimović. Glavnu ulogu u seriji igra Jasna Đurić, koja je u Veneciji bila zajedno sa Jasmilom, korediteljem Alenom Drljevićem i kolegom Lazarom Dragojevićem.

Jasna Đurič, Jasmila Žbanić i Lazar Dragojević

Tekst: INJournal magazin
Foto: Instagram (@labiennale)

Podeli

Scroll to Top