Sve što bi trebalo da znate o pastama za zube s aktivnim ugljem

Paste za zube s aktivnim ugljem poslednjih godina postale su vrlo popularne širom sveta, a kao i svaki proizvod oko kog se stvara veliki hype na društvenim mrežama, i ovaj izaziva brojne polemike i oprečna mišljenja. Dok zagovornici crnih pasta kažu da izbeljuju zube i osvežavaju dah bolje od bilo koje druge paste koju možete kupiti u apoteci, neke studije ne samo da dovode u pitanje ovu tvrdnju već i insistiraju na tome da mogu da naprave više štete nego koristi.

ŠTA JE AKTIVNI UGALJ?

Aktivni ugalj je posebno pripremljena vrsta ugljenika porozne strukture zbog koje ima moć da, poput magneta, privlači druge čestice. Njegova lekovita svojstva bila su poznata još u drevnom Egiptu, a u medicini se već dugo koristi za lečenje diareje, nadimanja, trovanja hranom… Često je deo i filtera za vodu dok se u kozmetičkoj industriji upotrebljava za uklanjanje nečistoća i viška ulja s lica.
Kada je reč o pastama za zube, aktivni ugalj funkcioniše tako što privlači mrlje, kamenac, bakterije i viruse koji prilikom ispiranja paste odlaze iz usne dublje.

JESU LI SU OVE PASTE ZA ZUBE BEZBEDNE?

Protivnici ovih proizvoda tvrde da zbog abrazivnih svojstva ugalj može da ošteti zubnu gleđ, usled čega zubi postaju podložni propadanju, razvoju karijesa i stvaranju mrlja od hrane i pića. Pored toga, postoje i sumnje da može da iritira desne ili da se zavuče u plombe. Međutim, kao što ne postoje relevantne studije koje dokazuju da je aktivni ugalj dugoročno dobar za zube tako ne postoje ni one koje dokazuju da je loš.

MOGU LI DA ZAMENE TRADICIONALNE PASTE?

Paste s aktivnim ugljem uglavnom ne sadrže fluor, koji štiti zube od propadanja i sprečava pojavu karijesa, pa zbog toga ne mogu biti alternativa tradicionalnim pastama. Većina zubara se slaže da bi klasične paste trebalo da koristimo na svakodnevnom nivou, a da paste s ugljem mogu biti samo dopuna u redovnoj oralnoj higijeni. Svakako, ukoliko vaša pasta s ugljem sadrži fluor, možete je i samostalno koristiti.

DA LI AKTIVNI UGALJ IZBELJUJE ZUBE?

Aktivni ugalj efikasno uklanja površinske mrlje nastale od kafe, vina, duvana, hrane… Reč je o flekama koje se nalaze na zubnoj gleđi. Međutim, mrlje koje se nalaze u dubljim slojevima zuba, a koje određuju njihovu osnovnu boju, ne mogu se ukloniti ovim pastama. Ovakva vrsta depigmentacije uglavnom nastaje zbog slabljene gleđi ili konzumiranja određenih vrsta lekova, a jedini tretman koji može da pomogne jeste profesionalno izbeljivanje zuba.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @aimeesong
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top