Pet anti-age proizvoda koje bi trebalo da uvedete u svoju rutinu pre 30. rođendana

Dvadesete godine životni su period kada se oblikujemo, pravimo velike planove i sa mnogo entuzijazma posmatramo svet oko sebe. To je decenija u kojoj su noćni provodi sastavni deo života, gotovo nikada ne spavamo dovoljno, ali uprkos umoru uvek smo spremni za nove avanture. Možda smo nekad legli, a da nismo temeljno uklonili make-up, izašli na sunce bez SPF-a ili ignorisali dehidrataciju lica. I mada nam se čini da baš ništa ne može da nas izbaci iz koloseka, takav način života ostavlja posledice, koje primećujemo tek tokom tridesetih.
Već u kasnim dvadesetim, metabolizam počinje da se usporava jer proizvodnja hormona rasta opada, pa se masti brže skladište u našem telu. Paralelno sa tim opada i nivo nekih od ključnih gradivnih elemenata zaslužnih za lepotu, čvrstoću i mladolikost kože, kao što su hijaluronska kiselina, kolagen i elastin. Mnoge devojke suočile su se s gorkom istinom, kada su se jednog jutra pogledale u ogledalo i shvatile da njihovo lice više ne izgleda kao pre. Međutim, činjenica je da koža nikad ne stari preko noći i da je to proces koji traje godinama. Da biste izbegli ovakav scenario potrebno je da već nakon 25. godine u svoju rutinu uvedete anti-age proizvode čija je glavna uloga prevencija starenja kože. Podrazumeva se da ste lekciju o tome da je potrebno da redovno čistite i hidrirate kožu već naučili, a u nastavku vam otkrivamo koje bi ekstra korake trebalo da preduzmete kako biste odložili nastavak prvih bora, sačuvali gipkost i blistavost kože i sprečili pojavu pigmentacijskih fleka.

ZAŠTITA OD SUNCA

Jedan od glavnih uzroka prevremenog starenja kože jesu oštećenja nastala od sunca. I mada možda nećete odmah primetiti posledice, one će doći na naplatu u vašim 30-tim godinama. Zbog toga je jedan od najvažnijih koraka upotreba SPF preparata širokog sprektra tokom čitave godine. Dermatolozi se slažu da je nanošenje krema sa UVA i UVB zaštitom neophodno u svakoj dnevnoj rutini, a njihova preporuka je da za vreme leta koristite preparate sa najvišim zaštitinim faktorom, a tokom ostatka godine kreme koje sadrže SPF30.

KREMA ZA OKOLOOČNO PODRUČJE

Mada poslednjih godina postoji mnogo polemike oko toga da li se antirid kreme razlikuju od klasičnih hidrantnih krema, činjenica je da je koža oko očiju veoma tanka i nežna te zbog toga prva strada. Bore oko očiju, tamni podočnjaci ili nadutost česta su pojava u 30-tim godinama, a kako biste je sprečili potrebne su vam kreme koje su namenjene za negu ovog osetljivog područja. Stoga bi već nakon 25. rođendana antirid krema trebalo da bude deo svačije beauty rutine.

VITAMIN C

Ako želite da sprečite pojavu oštećenja nastalih usled dejstva UV zraka ili zagađenja iz okoline, potrebni su vam preparati sa antioksidansima, kakav je vitamin C. Serumi na bazi ovog vitamina zaštitiće vašu kožu od oksidativnog stresa, ali će ujedno i stimulisati proizvodnju kolagena i elastina i povećati efikasnost vaše SPF kreme. Rezultat će biti blistava i sjajna koža bez bora i tamnih mrlja.

EKSFOLIJACIJA

Redovna eksfolijacija jedna je od najboljih stvari koje svako od nas može da uradi za svoju kožu u svakom životnom razdoblju. Naime, odstranjivanje odumrlih ćelija podstiče cirkulaciju, dubinski čisti kožu, uklanja mitisere, reguliše sebum, podmlađuje i posvetljava kožu odnosno briše fine bore i uklanja sve vrste ožiljaka ili fleka od sunca. Osim toga, redovnom ekfolijacijom hidratantne kreme i serumi bolje prodiru u kožu, pa je njihovo dejstvo efikasnije. Naravno, u dvadesetim bi trebalo da birate blaže formule sa niskom koncentracijom kiselina.

Pixi – Glow Tonic (Sephora)
GlamGlow – SuperToner (Sephora)

RETINOL

Istina je da je upotreba retinola za mnoge zastrašujuća pre svega zato što neretko dovodi do iritacije kože. Međutim, ukoliko izaberete pravu formulaciju ili koristite retinol u paru sa hijaluronom ili nijacinamidom, neželjene efekte ćete svesti na minimum. Retinoidi su jedini aktivni sastojak koji ima naučno dokazano anti-age dejstvo, a njegove benefiti su višestruki – od prevencije bora i tamnih fleka pa sve do poboljšanja teksture kože.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @sarahlysander
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top