Pet činjenica o SPF proizvodima koje bi svaka žena trebalo da zna

Sunce blagotvorno deluje na imuni sistem i raspoloženje, stimuliše stvaranje vitamina D u organizmu, ali ipak može značajno da naudi zdravlju kože, zato je neophodno da je pravilno i na vreme pripremimo za izlaganje suncu. Lekciju da bi zaštita od UV zraka trebalo da bude obavezan deo svakodnevne beauty rutine odavno smo naučili, a to je i jedini način da naša koža što duže zadrži svežinu, gipkost i zdrav sjaj. Ipak, mnogo je mitova i pogrešnih informacija o SPF proizvodima koji nas često dovode do pogrešnih zaključaka i nepravilne upotrebe ovih preparata. Dermatolozi se slažu da postoji pet najznačajnijih činjenica koje bi trebalo da znamo o kremama sa zaštitinim faktorom kako ne bismo pravili greške prilikom njihove upotrebe.

1spf 23719

DEJSTVO SPF PROIZVODA OGRANIČENO JE NA 2 DO 3 SATA

Većina SPF proizvoda nema nikakvo dejstvo već 2 do 3 sata od upotrebe, zbog čega je neophodno da ih ponovo nanesete kako biste dobili punu zaštitu. Pa ipak, najveći broj ljudi namaže kremu sa zaštitnim faktorom ujtru i očekuje da će ih štiti do kraja dana. Međutim, njeno dejstvo nestaje do podneva zbog čega mnoge osobe tvrde da uprkos upotrebi SPF proizvoda primećuju na koži oštećenja nastala od sunca.
Jedini proizvod koji pruža 10 sati zaštite je Riemann P20, ali on nije dostupan na našem tržištu.

SPF KOJI SADRŽI VAŠA MAKE-UP PODLOGA NEĆE VAS ZAŠTITI OD SUNCA

Mnoge žene oslanjaju se na činjenicu da njihov tečni puder ili BB krema sadrži zaštitni faktor što je pogrešan pristup. Make-up proizvođači u svoje podloge dodaju sastojke, kao što je cink-oksid, koji nude male nivoe zaštite i to samo od UVB zračenja. Tečni puder nema UVA filtere jer oni proizvod čine teškim za nanošenje. Vaša podloga sa SPF15 ili SPF30 oznakom neće vas zaštititi od UVA zraka već pruža samo mali nivo zaštite od UVB zraka, koji se odlaže tokom dana.

2spf 23719

RAZLIKA U ZAŠTITI PROIZVODA SA SPF30 I SPF50 JE MINIMALNA

Vrlo je mala razlika u zaštiti koju prižaju proizvodi sa oznakama SPF15, SPF30 ili SPF50 i iznosi svega 1-2%. Recimo, SPF 30 blokira 97% UVB zraka, dok SPF 50 blokira 98%. Međutim, kod osoba sa svetlom kožom ili kod onih koji su skloni pigmentacijama ili piju fotosenzitivne lekove i ta dodatna zaštitta od 1 ili 2%, može biti od presudnog značaja.

PROIZVOD SA ZAŠTITNIM FAKTOROM NEOPHODAN VAM JE I U ZATVORENOM PROSTORU

Mnoge osobe imaju pogrešno uverenje da im SPF proizvodi nisu potrebni kada dan provode kod kuće ili u bilo kom drugom zatvorenom prostoru. Staklo na našim prozorima blokira samo UVB, ali ne i UVA zrake. Oni se mogu probiti kroz njih i uzrokovati oštećenja u dubljim slojevima kože. Imajte na umu da su UVA zraci odgovorni za brzo starenje kože, tamne mrlje i hiperpigmentaciju. Zbog toga su vam proizvodi sa zaštitnim faktorom neophodni i kada ste kod kuće. Takođe, jako je važno da najviši stepen zaštite pružite koži tokom vožnje avionom jer su tada UV zraci još jači, s obzirom na činjenicu da ste bliže ozonskom omotaču.

3spf 23719

SPF PROIZVODI NE UZROKUJU POJAVU AKNI VEĆ SUNČEVI ZRACI

Postoji rasprostranjeno mišljenje da kreme sa zaštitnim faktorom uzrokuju pojavu bubuljica što je netačno. Istina je da nešto teže formule na bazi ulja mogu izazvati osećaj težine na licu, ali zato birajte laganije formule na bazi vode, koje su označene kao nekomedogene. Mnogo veću štetu uzrokuje izlazak na sunce bez zaštite jer dolazi do oštećenja prirodne barijere kože koja postaje dehidrirana što može dovesti do upalnih procesa.

4s-16719

EUCERIN Photoaging Control Sun Fluid SPF 50

7s-16719

VICHY Ideal Soleil SPF 50

9s-16719

LA ROCHE-POSAY Anthelios Invisible Shaka Fluid Ultra Resistant SPF 50

10s-16719

SHISEIDO Expert Sun Aging Protection Cream Plus SPF 50

Tekst: INJournal magazin
Foto: Instagram (@sonagasparian), Promo

Podeli

Scroll to Top