Pet modnih pravila Coco Chanel koje žene i danas rado slede

Uticaj čuvene francuske dizajnerke Coco Chanel i danas se oseća u modnom svetu. Istina je, ima i razloga za to. Ova umetnica inspirisala je žene da promene svoj način razmišljanja, a u skladu sa tim i stil odevanja. Ona je bila pionirka nove estetike nastale nakon Prvog svetskog rata i dvadesetih godina prošlog veka napravila je pravu revoluciju u modi. Prilikom stvaranja svojih vanvremenskih kreacija koje su i danas podjednako chic, Coco se rukovodila sa svojih pet maksima. Prenosimo vam njena univerzalna modna pravila koja žene i danas obožavaju.

1p ccp 25115

1. Luksuz mora biti komforan
Chanel je prva među kreatorima u čijoj su se garderobi žene osećale udobno i slobodno i zahvaljujući njoj, do tada obavezni uski korseti i suknje izašli su iz mode. Ona u svom dizajnu za pripadnice lepšeg pola koristi tipične muške krojeve i materijale, kao što je žersej. Ženu nije doživljavala kao lutku već kao osobu koja ne želi da je odeća sputava.

2p ccp 25115

2. Mala crna haljina je obavezna u svakom ženskom ormaru
Ova rečenica je ušla u istoriju  ivaži za njen najtrajniji doprinos modi. Mala crna haljina je za Coco funkcionalna odeća i za dnevne i za večernje izlaske i zbog toga je smatra neophodnom u svakom ženskom ormaru. I zaista, ni danas nema žene koja ne poseduje bar jedan ovakav odevni predmet.

3p ccp 25115

3. Besprekorno ukrojeno tvid odelo pogodno je za sve prilike
Elegancija Chanel odela nikada ne izlazi iz mode, a ova odevna kombinacija jedna je od omiljenih i čuvenoj urednici Voguea Anni Wintour. Coco je smatrala da žena u kompletu izgleda sofisticirano, a da je njen pogled na stil bio relevantan govori i činjenica da dame i danas obožavaju ovu kombinaciju.

4p ccp 25115

4. Oslobodite se tiranije clutck torbi
Clutch torbe koje moraju da se drže u rukama, a koje su bile aktuelne u vreme u kome je Coco stvarala, ni malo joj se nisu dopadale. Ona je uvek bila zagovornik lakoće pokreta i to ju je navelo da osmisli kultnu proštepovanu torbicu sa lancem koja se nosi na ramenu. Ova torba postala je remek delo i statusni simbiol koji traje čak i danas. A podjednako je vole i „it“ devojke i praktične poslovne žene.

5p ccp 25115

5. Lažni nakit može biti jednako zabavno kao i pravi dragulji
Chanel je bila zagovornica da pripadnice lepšeg pola nose lažne dragulje, jednako ili više od skupih. Govorila je da joj je odvratno kada vidi žene koje okolo hodaju sa minijaturnim dijamantima. I sama je postala poznata po tome što je stalno nosila masivne lažne bisere.

Podeli

Scroll to Top