Pet sastojaka koji imaju slično dejstvo kao retinol, a ne izazivaju iritaciju kože

Ovih pet sastojaka najbolja su zamena za retinol

Postoji mnogo razloga zbog kojih volimo retinol. Opšte je poznato da ovaj derivat vitamina A umanjuje bore i fine linije na koži, stimuliše proizvodnju kolagena i elastina, dok istovremeno pomoviše obnovu ćelija i inhibira enzim potreban za proizvodnju melanina zbog čega umanjuje pigmentacijske fleke. Osim toga, retinoidi su se pokazali kao odlično rešenje za lečenje akni jer imaju antiinflamatorno dejstvo i sposobnosti da pročiste pore.
Dodatna prednost je činjenica da su opsežno proučavani te da postoji na nauci utemeljena potvrda njihovih benefita.

Ipak, uz sve prednosti, ovaj sastojak donosi i nuspojave koje niko ne želi. Pre svega, koži je potrebno vreme da se navikne na retinol, koji često na početku upotrebe isušuje kožu, izaziva pojavu crvenila i opštu iritaciju epiderma. Da ne govorimo o tome da osobe sa osetljivom kožom gotovo nikad ne mogu da se naviknu na ovaj sastojak, a zabranjen je i trudnicama i dojiljama.
U skladu sa tim, istažili smo postoje li adekvatne alternative za retinol, a nastavku vam otkrivamo sastojke koji imaju slične benefte, a ne izazivaju iritacije.

Retinil Palmitat

Retinil palmitat je jedan od četiri vrste retinoida koji se koriste za negu kože, uz tretinoin, retinol i retinal. Sva ova jedinjenja imaju slične prednosti za kožu, ali definitivno nisu identični, pre svega kada je reč o njihovim nuspojavama. S jedne strane ovog spektra je tretinoin, koji jeste najefikasniji retinoid, ali i najviše iritira kožu. Na drugoj strani je retinil palmitat za koji se dermatolozi slažu da je najmanje efikasan, ali zato gotovo da nema neželjene efekte i zbog toga je za mnoge najbolja opcija. Retinol i retinal nalaze se u sredini, i kad je reč o efikasnosti i kad govorimo o iriracijama.
Glavne prednosti retinil palmitata iste su kao i prednosti drugih retinoida – podstiče obnuvu ćelija kože, uklanja nečistoće iz pora i ublažava postojeće i sprečava nastanak novih bora. Poput svojih kolega deluje i na površinske slojeve kože zbog čega ona postaje glatka i ima bolju teksturu, ali i na dublje slojeve gde stimuliše proizvodnju kolagena, pa je efikasan anti-age sastojak.

Bakučiol

Bakučiol je trenutno najpopularnija zamena za retinol, a ujedno je i sastojak o čijem dejstvu postoji veliki broj naučnih studija. Kao što smo vam već pisali, u pitanju je prirodni sastojak koji se dobija iz lišća biljke Psoralea Corylifolia koja raste u Istočnoj Aziji. Njegovo dejstvo je gotovo identično kao dejstvo retinola jer takođe ubrzava metaboličke procese u koži, stimulišući sintezu kolagena i elastina i postepeno izbeljivanje pigmentnih mrlja. Dodatni bonus je to što izjednačava reljef kože.
Glavne prednosti bakučiola su to što ne izaziva iritaciju i pogodan je i za osobe sa osetljivom kožom, bezbedan je i za trudnoce, a kako ne stvara osetljivost na sunce možete da ga koristite i u jutarnjoj i u večernjoj rutini. Takođe, za razliku od retinola, može da se kombinuje sa gotovo svim ostalim aktivnim sastojcima, poput kiselina.

Ulje šipka

Da bi retinol imao bilo kakvo dejstvo na kožu, prvo mora da pređe u oblik retonoične kiseline, a ovaj sastojak sadrži upravo retinoičnu kiselinu. Iako je taj procenat mali, ulje šipka regeneriše kožu, stimuliše proizvodnju kolagena i elastina i vraća sjaj i blistavost umornom tenu. Pored toga, bogato je masnim kiselinama koje su neophodne za održavanje zdrave barijere kože, a kako sprečava gubitak vlage iz kože, ublažava i znakove starenja.

Azelainska kiselina

Ako želite da koristite retinol kako biste umanjili akne ili pigmentacijske fleke, najbolja alternativa definitivno je azelainska kiselina. U pitanju je prirodni sastojak koji se nalazi u žitaricama, kao što su pšenica, ječam ili raž. Azelainska kiselina deluje na kožu tako što blokira sintezu bakterija koje izazivaju akne i regulišu proizvodnju ćelija kože. Ovime se sprečava gomilanje izumrlih ćelija kože unutar pora i na površini kože što znači da ne nastaju ni zatvoreni ni otvoreni komedoni.
Druga važna prednost je to što sprečava preteranu proizvodnju melanina, a time i nastanak fleka i pegica dok istovremeno posvetljuje postojeće. Koristi se i za tretiranje melazme i ožiljaka od akni, a pošto ima protivupalno dejstvo, efikasna je i kao tretman za rosaceu tako što smiruje upalne procese u koži koji su odgovor na agresivne uticaje spoljašnje sredine.

The Ordinary – Azelaic Acid Suspension 10% (Sephora)

Nijacinamid

Nijacinamid je oblik vitamina B3 čije se dejstvo u mnogim segmentima poklapa sa dejstvom retinola. Ovaj sastojaka takođe smanjuje upalne procese, podstiče proizvodnju kolagena i deluje na pigmentacijske fleke. Ono što ga izdvaja u odnosu na retinol jeste činjenica da ima hidrirajuća svojstva dok retinol isušuje kožu, zbog čega mnogi kombinuju ova dva sastojka.
Imajući u vidu benefite nijacinamida, jasno je da je odlična opcija za osobe sa osetljivom kožom, ali imajte u vidu da rezultati nisu tako impresivni kao kada koristite retinoide.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @cassdimicco
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top