Nekoliko popularnih režima ishrane uz koje ćete gubiti kilograme na zdrav način

Trendovi u svetu wellnessa neretko se menjaju, a u skladu s tim, na svakih nekoliko meseci pojavljuju se nove popularne dijete koje uglavnom obećavaju bezbedan gubitak kilograma bez jo-jo efekta. Međutim, samo mali broj režima ishrane uspeva da preživi na duge staze, dok se za većinu ispostavi da su, u najboljem slučaju, neefikasne, a nekada i štetne po zdravlje.
Lekari i nutricionisti se slažu da bi trebalo izbegavati restriktivne dijete, koje podrazumevaju odricanje od određene grupe namirnica, te preporučuju da iz ishrane izbacimo prerađenu hranu i da budemo fizički aktivni. Postoji svega nekoliko režima ishrane koji zadovoljavaju njihove kriterijume, a mi vam u nastavku predstavljamo najpopularnije.

MEDITERANSKA DIJETA
Ova dijeta inspirisana prehrambenim navikama stanovništva na Mediteranu, promoviše konzumiranje sveže, neprerađene hrane i odobrena je od strane Svetske zdravstvene organizacije. Mediteranski režim ishrane bazira se na povrću, voću, orašastim plodovima, semenkama, maslinovom ulju, integralnim žitaricama i ribi. Dozvoljena je umerena kozumacija mlečnih proizvoda, mesa pernate živine i jaja, a trebalo bi izbegavati prerađene namirnice, soli, crveno meso i zasićene masti. Zanimljivo je da ovaj koncept ishrane dozvoljava umereno uživanje u crvenom vinu, a dokazano smanjuje rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa, visokog krvnog pritiska i gojaznosti.

PALEO DIJETA
Koncept Paleo ishrane bazira se na tvrdnji da je moderna hrana evoluirala mnogo brže od našeg tela, zbog čega može da uzrokuje brojne zdravstvene probleme, te promoviše konzumiranje hrane za koju se pretpostavlja da je bila dostupna tokom paleolita. To znači da možete jesti meso iz organskog uzgoja, plodove mora, sveže voće i povrće, jaja, orašaste plodove, semenke i zdrava ulja, kao što su maslinovo, kokosovo ili ulje avokada. Iz ishrne se izbacuju žitarice, mahunarke, mlečni proizvodi, rafinisani šećer, rafinisana biljna ulja, krompir, prerađena hrana i so.
Stručnjaci upozoravaju da ovaj režim može da dovede do nedostatka kalcijuma i vitamina D pa se preporučuje suplementacija.

FLEKSITERIJANSKA ISHRANA
Termin fleksiterijanska dijeta nastao je od dve reči – fleksibilan i vegatarijanski, pa kao što joj samo ime kaže podrazumeva fleksibilnu vegetarijansku ishranu. To znači da bi 80% hrane koju unosite trebalo da bude biljnog, a 20% životinjskog porekla. S obzirom na to da ovaj režim nije restriktivan poput vegetarijanske ishrane, lakše ga je praktikovati, a pritom ćete uživati u svim prednostima vegetarijanskog tipa ishrane, kao što je smanjen rizik od bolesti srca ili dijabetesa.

VEGANSKA ISHRANA
Za razliku od vegetarijanske, veganska ishrana podrazumeva odricanje od svih namirnica životinjskog porekla, dakle i od mleka i mlečnih proizvoda. Ovaj režim postao je veoma popularan u poslednjih nekoliko godina, a oni koji ga promovišu tvrde da je hrana životinjskog porekla inflamatorna te da organizmu nanosi više štete nego koristi. Važno je upozoriti da veganska ishrana može biti dobra za zdravlje samo ukoliko imate izbalansirane obroke koji sadrže proteine, ugljene hidrate, povrće i zdrave masti. Jako je bitno i da se edukujete o biljnim proteinima kako bi telu obezbedili sve esencijalne amino kiseline. Stručnjaci upozoravaju da veganska ishrana može da uzrokuje nedostatak vitamina B12, vitamina D, gvožđa, kalcijuma i cinka, koje bi, u tom slučaju, trebalo suplementirati.

AUTOFAGIJA
Povremeni post ili autofagija takođe je vrlo populana režim u poslednjih nekoliko godina. Ovaj koncept podrazumeva da veći deo dana (najčešće 16 sati) ne uzimamo hranu, tako da nam ostaje određen broj sati predviđen za sve obroke. Na taj način aktivira se metabolički proces autofagija, koji obnavlja telo i oslobađa ga od oštećenih ćelija koje su često uzrok raznih oboljenja i prevremenog starenja. Mehanizme autofagije otkrio je japanski biolog i profesor Yoshinori Ohsumi, za šta je 2016. godine dobio Nobelovu nagradu iz oblasti fiziologije i medicine. Njegova početna ideja bila je da se metabolički procesi s godinama usporavaju, zbog čega je organizam skloniji delovanju slobodnih radikala koji oštećuju ćelije. Upravo su te oštećene ćelije uzrok različitih oboljenja i prevremenog starenja. Kada se aktivira metabolički proces autofagija, telo se oslobađa oštećenih ćelija i tako suzbija negativne efekte starenja organizma.
Postoji nekoliko načina da praktikujete autografiju, a možete ih pogledati ovde.

Tekst: INJournal magazin
Foto: Instagram (@minimalistbaker)

Podeli

Scroll to Top