Praktični saveti za zdravu i negovanu kose tokom sezone grejanja

Činjenica je da većina nas posebnu pažnju pridaje nezi kose tokom leta, naročito za vreme i nakon letovanja, ali niske temperature kosu takođe stavljaju pred težak izazov. Vetar, hladnoća, suv vazduh u zatvorenim prostorijama i nagle promene temperature prilikom izlaska iz zatvorenih prostora na ulicu i obrnuto, podjednako uništavaju kosu kao jaki sunčevi zraci ili morska so. Sve su to razlozi zbog kojih bi negu u ovom periodu trebalo da prilagodimo vremenskim uslovima, a ako se pitate šta je našoj kosi potrebo tokom sezone grejanja, u nastavku vas čekaju odgovori.

MUDAR ODABIR ŠAMPONA

Našoj kosi tokom sezone grejanja neophodna je hidratacija što znači da bi trebalo da biramo šampone koji vlasima obezbeđuju intenzivnu vlagu, a jednom do dva puta mesečno i da operemo kosu i šamponom za dubinsko čišćenje.

Moroccanoil – Moisture Repair šampon
Garnier – Fructis Aloe Vera šampon

IZBEGAVAJTE ČESTO PRANJE KOSE

Kao što smo već rekli, aktuelni vremenski uslovi isušuju kosu, pa joj dodatno isušivanje čestim pranjem nije potrebno. Uostalom, ovo je period kada se kosa manje prlja što znači da lako možemo da period između dva pranja produžimo za jedan dan. Najbolje je prati kosu dva do tri puta nedeljno, a u međuvremenu možemo da se oslonimo na suve šampone.

Kérastase – Fresh Affair suvi šampon
Nivea – Fresh&Mild suvi šampon

KORISTITE MASKE ZA INTENZIVNU HIDRATACIJU

Osim šampona sa hidrirajućim svojstvima, tokom kasne jeseni i zime potrebne su nam i maske za intenzivnu hidrataciju. U zavisnosti suvoće kose, potrebno je da ih koristimo dva do četiri puta mesečno ali ne smemo zaboraviti da maske za kosu nisu zamena za regenerator i da ne bi trebalo da ih koristimo posle svakog pranja. Prečesta upotreba ovih proizvoda na duže staze naneće kosi više štete nego koristi.

The Body Shop – Truly Nourishing maska za kosu
L’Occitane – Aromakologija hranljiva maska za suvu i vrlo suvu kosu

NE ZANEMARUJTE PERUT

Vremenski uslovi u ovom periodu neretko uzrokuju isušivanje vlasišta i pojavu peruti, a ovaj problem ne bi trebalo da stavljamo pod tepih. Ukoliko primetite da imate perut za početak će biti dovoljno da jednom nedeljno perete kosu nekim od pristupačnih šampona protiv peruti, međutim, ukoliko ne uspete da rešite problem obratite se trihologu ili dermatologu.

Head&Shoulders – Classic Clean šampon
Uriage – šampon protiv peruti

PROFESIONALNI TRETMANI

Kosi u ovom periodu prijaju profesionalni tretmani koji je intenzivno hidriraju i hrane, ali uz odgovarajuće preparate slične rezultate možemo postići i u kućnim uslovima.

Kérastase Masque Intense Régénérant Anti-Aging maska za kosu
Gisou – Honey Infused Hair Mask

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @negin_mirsalehi
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top