Pet stvari koje možete da uradite ako se suočavate sa natečenim podočnjacima

Kesice ispod očiju možda nisu kraj sveta, ali žene koje se često ujtru suočavaju sa ovim problem znaju koliko može biti uporan i frustrirajuć. Tim pre, što za razliku od tamnih podočnjaka ili bubuljice, natečenost ne možemo jednostavno da prekrijemo korektorom ili puderom. Ipak, postoji nekoliko stvari koje možemo da uradimo kako bi umanjili nadutost za svega 10-ak minuta. U nastavku vam otkrivam pet proverenih trikova koji daju brze rezultate, ali pre toga ćemo se podsetiti šta zapravo uzrokuje ovaj problem.

Postoji nekoliko faktora koji doprinose stvaranju kesica ispod očiju – od genetike, preko dehidratacije i nedostatka sna, pa sve do loše ishrane i konzumiranje slane hrane ili alkohola. Međutim, bez obzira na to šta je okidač, natečenost nastaje zbog nagomilavanja viška tečnosti u toj regiji. Ona je najočiglednija ujtru jer se tečnost nakuplja dok spavamo (kada ne trepćemo i ležimo na ravnoj površini). Ako ste pritom prethodnog dana konzumirali mnogo soli, alkohola ili kofeina, koji uzrokuju dehidrataciju tela, to će doodatno pogoršati stanje.
Naime, za uklanjanje viška tečnosti iz organizma (one koja sadrži toksine i metabolički otpad) zadužen je naš limfni sistem, ali kada ga preopteretimo lošom hranom ili pićem, on ne može da obavi svoju funkciju do kraja pa dolazi do natečenosti. Ona je najuočljivija u predelu oko očiju jer je koža u ovoj regiji najtanja, ali može da zahvati celo lice, posebno obraze i vilicu.
Sada kada smo utvrdili kako nastaje natečenost, otkrivamo vam pet koraka koje možete da preduzmete kako biste je otklonili ili makar znatno umanjili.

Limfna drenaža okoloočne regije

Postoji razlog zašto glumice, modeli i druge poznate ličnosti odlaze na masažu lica pre izlaska na crveni tepih ili odlaska na fotografisanje. Masaža je jedan od najefikasnijih načina za uklanjanje viška tečnosti, zbog čega lice izgleda podignuto i definisano. To posebno važi za regiju oko očiju, pa brzna jutarnja masaža može biti itekako korisna.
Najbolje je da za masažu koristite domale prste jer oni stvaraju najmanji pritisak. Nežno masirajte ovu regiju, prateći kosti očne duplje. Dakle, počnite od unutrašnjeg dela obrve i lagano prevucite prst do kraja obrve pa nadole, duž podočnjaka. Ponavljajte ovaj kružni pokret 10-ak puta, ali vodite računa da ne razvlačite kožu. Nakon toga, usredsredite se na prevlačenje od unutrašnjeg ugla podočnjaka do slepoočnica, a zatim nadole do ispod ušiju, kako biste iscedili tečnost.
Masašu možete raditi i rolerom od žada ili gua sha masažerom za još bolje rezultate.

Koristite maske za ovu regiju

Kada nemate vremena za masažu, maske za okoloočno područje mogu biti sjajna alternativa. Njih možete držati dok se oblačite ili doručkujete, kako biste uštedeli vreme. Osim što će umanjiti vaše podočnjake, mogu vam pomoći i kod drugih problema jer mnoge od njih ujedno i posvetljavaju kožu ili zaglađuju bore što je odlična priprema za nanošenje šminke jer vam se korektor neće zavlačiti u fine linije na koži.
Naravno, nisu sve maske za podočnjake iste, a za smanjenje nadutosti najbolje je da koristite proizvode koji sadrže morske alge, krastavac, zeleni čaj, kamilicu i kofein jer ovi sastojci dokazano umanjuju otoke. Za još bolje rezultate, čuvajte maske u frižideru.

Peter Thomas Roth – Cucumber De-Tox Hydra-Gel Eye Patches (Sephora)

Krioterapija

Krioterapija sužava krvne sudove što sprečava pojavu natečenosti ili trenutno i vidljivo ublažava postojeću natečenost, kako podočnjaka tako i čitavog lica. Međutim, ovo je samo jedan od mnogobrojnih benefita. Hlađenjem se koža zateže, zaglađuje i tonira, samim tim bore postaju manje vidljive, a koža dobija priradan sjaj. Ovim postupkom vrši se i limfna drenaža, a najbolje od svega je što su rezultati odmah vidljivi.
Ritual hlađenja možete obaviti običnom kockicom leda, koju ste prethodno stavili na pamučnu gazi ili drugu meku tkaninu. Prislonite je na podočnjake i držite nekoliko minuta ili masirajte ovu regiju na način koji smo vam objasnili u prvom koraku. Ako želite da sebi olakšate postupak ili vam smeta kapljanje leda koji se topi, danas postoji niz gadgeta za krio masažu, među kojima su najpoznatije krio kugle i krio gua sha.

Izbegavajte teške antirid kreme

Istina je da bogate kreme za okoloočno područje mogu da budu veoma korisne ako imate suvu kožu ili se suočavate sa borama, međutim, ako su natečeni podočnjaci vaš najveći problem, one mogu da vam nanesu više štete nego koristi. Naime, zbog teške teksture mogu da doprinesu stvaranju natečenosti pa je najbolje da se držite seruma ili laganih gel-krema koje umiruju, a neretko i dodatno rashlađuju kožu.

Hidrirajte telo

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi trebalo da pijemo 6-8 čaša vode dnevno, a natečenost je jedan od njih. Kada je telo dehidrirano, ono skladišti vodu što dovodi do otoka, posebno u periodu kada konzumiramo malo više soli, alkohola ili kofeina.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @deborabrosa
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top