Pet trikova za maksimalan učinak treninga

Ako još niste počeli da razmišljate o dolasku leta i bikini sezoni, pravo je vreme da to učinite. Ukoliko želite da zablistate na plaži, već sada bi trebalo da u svoju životnu rutinu uvedete redovne treninge. Ipak, pre nego što krenete u obližnju teretanu, na trčanje ili počnete da radite vežbe kod kuće, trebalo bi da savladate lekcije koje će vas najbrže dovesti do željenih rezultata.
Grupa američkih fitness intruktora i naučnika udružila se i došla do 5 ključnih trikova za maksimalan efekat treninga. U nastavku sledi njihova lista:

1. VEŽBAJTE UJTRU

Većina stručnjaka se složila da osobe koje vežbaju u jutarnjim satima postižu mnogo bolje rezultate od onih koje idu na treninge popodnevne ili uveče. Jedan od razloga je taj što imaju najmanju tendenciju da propuste treninge dok osobe koje vežbaju posle posla ili pre spavanja često u umoru pronalaze izgovor za propuštanje treninga. Dempsey Marks, fitness i yoga instruktor i ko-kreator programa PreGame Fit navodi i druge razloge:
– Kada počnete dan bilo kojim vidom rekreacije ubrzava se vaš metabolizam koji nastavlja da radi istim tempom tokom čitavog dana i na taj način topi vaše kalorije. Čak i petnaestominutne jutarnje vežbe kod kuće mogu doneti izvaredne promene.

2t 10417

2. ISTEZANJE

Znamo da je istezanje nakon treninga obavezno, ali nova istraživanja su pokazala da je neophodno i pre početka vežbanja kao sastavni deo zagrevanja.
– Istezanje tokom zagrevanja će vas najefikasnije zaštiti od bola u mišićima koji osećate nakon treninga. Takođe, vaša izdržljivost će biti veća, pa ćete i mnogo više uživati tokom treninga – objašnjava Ilana Kugel, kreativna direktorka kompanije Koral Activewear i dodaje:
– Na moje veliko iznenađenje postoje ljudi koji preskaču čak i zagrevanje što ih može dovesti do jakih bolova i povreda.

3. IZBOR REKREACIJE

Da biste bili dosledni jako je važno da izaberete vid rekreacije koji vama najviše odgovara. Važno je da prinađete sport koji odgovara vašem karakteru i u kome ćete istinski uživati. Profesor fizičke kučture i instruktorka HIIT treninga Lauren Roxburgh dodaje i sledeće:
– Trebalo bi da znate šta želite da postignete treningom – na koji način želite da oblikujete svoje mišiće, da li želite da smršate ili da samo zategnete telo, da li vam je glavni cilj da se dobro osećate ili da vam svaki mišić bude definisan… Postoji mnogo pitanja na koja bi trebalo da odgovorite sebi.

3t 10417

4. FOKUS NA HRANU I PIĆE

Postoje konfliktna mišljenja o tome da li bi trebali jesti i piti pre vježbanja, ali nedavna istraživanja su pokazala da ako su obroci mudro osmišljeni onda vam mogu dati dodatnu snagu na treningu. Najbolji izbor su ugljeni hidrati i proteini. Katie Mack, personalni trener preporučuje svojim klijentima da imaju lagane obroke oko sat vremena pre treninga, a savetuje im da od proteinskih namirnica uzimaju piletinu, ribu ili grčki jogurt kombinujući ih sa skrobom iz slatkog krumpira, pirinča ili pasulja.
Kada je reč o konzumiranju vode, Američki koledž za sportsku medicinu preporučuje da popijete dve do tri čaše vode nekoliko sati pre treninga kako bi povećali nivo hidratacije tokom vežbanja.

5. KAFA PRE TRENINGA

Ispijanje kafe pre treninga možda zvuču čudno, ali je veoma delotvorno. Važno je piti je bez mleka i šećera, a na taj način obezbeđujete dodatnu energiju uz niz zdravstvenih prednosti. Pre svega, kafa ubrzava sagorevanje masti tokom vežbanja, povećava izdržljivost i koncentraciju koja vam je neophodna da biste izvukli maksimum od treninga.

4t 10417

Foto: @basebodybabes

Podeli

Scroll to Top