01.10.2021

Petak bolje zvuči uz aromatične cimet rolnice

Cimet rolnice ili rolnice sa cimetom spadaju u tradicionalne švedske poslastice, ali su poslednjih godina sve popularnije u svim delovima sveta. Reč je o mekanom aromatičnom pecivu, koje se u toj skandinavskoj zemlji zove kanelbullar, što u doslovnom prevodu znači testo sa cimetom. Oni koji su imali priliku da posete Švedsku znaju da se tamo može kupiti na svakom koraku, a čak je i 4. oktobar proglašen danom ovog dezerta. Uglavnom se služe uz kafu, a tradiciju ispijanja crnog napitka u paru sa cimet rolnicama Šveđani zovu fika. Mogu da se motaju na nekoliko različitih načina, a umesto kristal šećera, možete ih preliti i šećernom glazurom, mada se ova varijanta uglavnom pravi u Americi.

@hannah_chia

Ukusna poslastica služi se tokom cele godine, ali nas mirisi omiljenog začina iz detinjstva obično asociraju na jesen i zimu. Vikend pred nama odlična je prilika da sebe i svoje ukućane počastite ovim ukusnim specijalitetom koji možete konzumirati umesto doručka, uz prvu jutarnju kafu, kao dezert posle ručka ili uz čaj u večernjim satima dok gledate film ili seriju.

@wishwishwsih

SASTOJCI:
Testo:
400 g brašna
40 g šećera
70 g maslaca
prstohvat soli
250 ml mleka
25 g svežeg kvasca
Fil:
70 g maslaca
50 g šećera
2 žlice cimeta
Preliv:
1 jaje
1 dl mleka
prstohvat soli
Glazura:
100 g šećera
1 dl vode

@simpleechic

PRIPREMA: U posudi pomešajte maslac, šećer i so. Zagrejte mleko tako da bude mlako i pomešajte ga s kvascem koji ste prethodno usitnili. Kad se kvasac otopi, dodajte prethodno sjedinjenu masu, a na kraju i brašno. Umesite testo, pa ga prekrijte krpom i odložite na najmanje pola sata.

@lolypopp3

Kad se testo udvostruči, izvadite ga na pobrašnjenu radnu površinu i razvijte u pravougaoni oblik. Premažite testo mešavinom maslaca, šećera i cimeta i zarolajte. Nasecite rolice, a onda ih poređajte u pleh, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Ponovo prekrijte krpom rolice i sačekajte oko pola sata. Za to vreme umutite jaje i mleko i zagrejte rernu na 250 stepeni. Prelijte rolnice i pecite ih oko 10 minuta.
U šerpu odgovarajuće veličine sipajte vodu i šećer za glazuru i kuvajte oko 10 minuta dok se šećer ne otopi. Nakon pečenja vruće rolnice premažite sirupom i ostavite ih da se ohlade.

@hannah_chia

Naslovna fotografija: @thefirstmess
Foto: Instagram

Poslednje vesti
Ne propustite