Pitali smo trihologa da li UV zraci uzrokuju opadanje kose

Priča o štetnom uticaju UV zraka na kožu svima je dobro poznata, ali poslednjih godina sve češće se govori i o njihovom dejstvu na kosu. Činjenica je da dugo izlaganje suncu uzrokuje oštećenja dlake zbog čega je odgovarajuća nega prioritet u ovo doba godine, ali mogu li sunčevi zraci, kupanje u moru ili bazenu i nošenje kapa i šešira ozbiljnije da utiču na kvalitet i gustinu naše kose i da li uzrokuju pojačano opadanje? O ovoj temi razgovarali smo s Dr Elenom Arsovom, trihologom iz Hair Clinic Beograd. Na samom početku ona nam je rekla da su razlozi gubitka kose uglavnom vezani za genetiku i zdravstveno stanje, a ne za faktore iz spoljne okoline te da je većina priča koje ste do sada čuli uglavnom netačna.

Dr Elena Arsova, triholog

DA LI ŠEŠIRI I KAPE UZROKUJU GUBITAK KOSE?
– Ovo je jedna od najpopularnijih urbanih legendi, koja je apsolutno netačna. Kape i šeširi ne uzrokuju opadanje kose. Naprotiv, oni štite kožu glave od sunca – kaže Dr Elena i nastavlja:
– Uzrok opadanja kose uvek se krije u promenama na nivou korena dlake koji je duboko u koži glave, a UV zraci ne mogu da prodru toliko duboko. Osim toga, naša dlaka štiti koren. Zbog toga nam je kosa tokom leta svetlija, baš kao što je koža tamnija. Ove promene dešavaju se zato što dlaka resorbuje UV zrake koji razgrađuju njen pigment dok koža zbog UV zraka stvara tamniji pigment. Obe pojave javljaju se iz istog razloga – da bi se koren dlake odnosno koža zaštitile od oštećenja UV zracima. Kad nosite kapu ili šešir, vi štitite svoju kosu od štetnog delovanja sunčevih zraka, posebno u predelu frontalnog oboda kose koji je posebno ugrožen kada se dugo sunčamo.
Onima koji nisu ljubitelji kapa i šešira uvek preporučujem da apliciraju kremu sa zaštitnim faktorom na kožu glave ili makar na razdeljak. SPF kreme u ovom periodu godine najbolji su prijatelj naše kože tela, ali i glave jer sprečavaju pojavu potencijalnih opekotina koje se mogu javiti kada smo dugo izloženi suncu.

@aliandreeamakeup

MOŽE LI PRETERANO IZLAGANJE SUNCU DA DOVODE DO OPADANJA?
– Postoji veliki broj žena koje tvrde da im leti kosa više opada, međutim, u pitanju je lažno opadanje. Naime, UV zraci razgrađuju protein u dlaci, koju dodatno oštećuju i morska so ili hrol u bazenima zbog čega postaje suva i lomljiva. Usled toga, žene primećuju povečan broj dlaka tokom pranja ili češlanja, međutim, to su samo polomljene dlake, a ne one koje su opale iz korena. Zato je pravilna nega u letnjim mesecima vrlo bitna, a pre svega upotreba maski za kosu koje dubinski hidriraju dlaku. Za mene su najbolja opcija maske s keratinom, jer osim što hidriraju dlaku, one i nadoknađuju keratin koji dlaka gubi usled delovanja UV zraka. Ovakve maske potrebno je koristiti jednom nedeljno i obavezno ih ostaviti da deluju 10-ak minuta kako bi sastojci prodrli u što dublje slojeve kose. Takođe, svojim pacijentima uvek savetujem da pre plivanja u moru ili bazenu namokre kosu slatkom vodom.

@aliandreeamakeup

KAKO DA PREPOZNATE OŠTEĆENJA NASTALA USLED DEJSTVA UV ZRAKA?
– Prvi znak uvek je promena boje. Ona ukazuje da je pigment dlake apsorbovao UV zrake i onemogućio da penetriraju u dlaku. Drugi znak je nemogućnost oblikovanja kose. Ako vam ne polazi za rukom da se isfenirate i namestite frizuru, to samo znači da je vasa dlaka veoma suva.

OPADANJE KOSE U AVGUSTU
– Pred kraj leta, uglavnom u avgustu, mnoge žene primećuju da im kosa pojačano opada, ali ovog puta nije reč o lažnoj uzbuni već o ranom sezonskom opadanju do kog dolazi usled promene godišnjeg doba. Mada je ova pojava karakteristična za oktobar, kod određenog broja ljudi može se javiti i znatno ranije. Sezonsko opadanje uglavnom traje 4-6 sedmica tokom kojih gubimo više od 100 dlaka dnevno, u najvećem broju slučajeva je prolazno i ne ostavlja posledice po gustinu kose. Međutim, kada već imate primarno proređenje kose, onda sezonsko opadanje može znatno da pogorša postojeće stanje te je potrebno da ozbiljno pristupite rešavanju problema. Za početak je važno da posetite trihologa kako biste dobili adekvatne savete ili plan terapije ukoliko je potrebna. Videodermoskopska analiza korena i dlake pokazaće koju vrstu gubitka kose imate i kakvo je stanje folikula. Na osnovu toga, lekar će odrediti odgovarajuću terapiju.

@aliandreeamakeup

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @aliandreeamakeup
Foto: Instagram, Petar Đorđević

Podeli

Scroll to Top