Pitali smo trihologa kako da zaštitimo kosu od sunca, hlora i slane vode

Mada nešto drugačija nego do sada, sezona godišnjih odmora i dalje je u punom jeku. Bez obzira na to da li ste ove godine imali sreće i otišli na vreme na more, jeste li slobodne dane proveli na nekom od jezera ili u banji ili tek planirate putovanje, vaša kosa zahteva poseban režim nege tokom letnjim meseci čak i ako ćete sve vreme biti u gradu. Naime, jedan od glavnih krivaca za oštećenja vlasi i nepostojanost boje jeste sunce, koje u kombinaciji s hlorom i morskom solju, čini kosu dehidriranom, suvom i sklonom pucanju i opadanju. Šta bi trebalo da uradimo da bi naša kosa ostala zdrava i tokom najtoplijeg dela godine, pitali smo dr Milenu Stanojević, trihologa iz Hair Clinic Beograd.

dr Milena Stanojević, triholog

Ona nam je na samom početku objasnila da je dlaka zapravo proteinska struktura, izgrađena od proteina keratina i da je osetljiva na spoljne uticaje bilo da su mehaničke ili hemijske prirode. U skladu s tim, izloženost suncu jedan je od čestih razloga oštećenja strukture i kvaliteta dlake.
– Dok su UVB zraci odgovorni za gubitak ketarina, UVA zračenje uzrokuje gubitak pigmenta kose. Kad fotosenzitivne aminokiseline proteina dlake absorbuju sunčeve zrake, onda se te aminokiseline razgrađuju, a sa njima se razgrađuju i proteinske veze, što uzrokuje razgradnju proteina u dlaci i na kraju i razgradnju same dlake. Rezultat je direktno oštećenje strukture dlake, istanjivanje dlake i gubitak elastičnosti.

@mija_mija

Tokom ovog procesa oslobađaju se i slobodni radikali koji dodatno oštećuju keratin, tačnije uzrokuju oksidativno oštećenje dlake. Pigment dlake može delimično da imobiliše slobodne radikale i spreči njihov ulazak u keratinski matriks dlake. Pritom se pigment razgrađuje i naša kosa postaje svetlija. Što je veće oštećenje od UV zračenja, to je kosa svetlija. Pigment dlake zapravo ima zaštitnu funkciju i pruža i direktnu i indirektnu zaštitu proteina dlake – kaže dr Stanojević i dodaje da UV zraci oštećuju i kožu glave i folikule dlake što često dovodi do poremećaja ciklusa rasta odnosno do opadanja kose.
Kako da pravilnom negom sprečimo ili svedemo na minimum oštećenja kose, naša sagovornica nam otkriva u nastavku.

@mija_mija

ZAŠTITA KOSE TOKOM LETA

• Za početak, nosite šešire, po mogućstvu sa širokim obodom, koji, osim temena, pokrivaju i najveći deo kose.
• Koristite sprejeve za kosu sa zaštitnim faktorom ili SPF kreme koje se direktno utrljavaju u teme. Ovo je posebno važno za muškarce koji imaju kratku kosu ili brijaju glavu.
• Ulja za kosu ne bi trebalo koristiti pre izlaganja suncu, jer ona na visokim temperaturama još više zagrevaju dlaku i doprinose većem oštećenju. Hidratantna ulja se aplikuju na dlaci uveče da bi se dlaka nahranila posle sunčanja.
• Farbanje kose pre odlaska na odmor ustvari pomaže u zaštiti dlake od sunca, ali izbegavajte upotrebu blanša jer usled dejstva hlora, kosa može dobiti zelenkastu boju.
• Ukoliko idete na more ili na bazen, poželjno je da pre plivanja kosu natopite slatkom vodom koja će se apsorbovati u površinskom sloju dlake i sprečiće njeno isušivanje.
• Poželjno je i nanošenje maske ili regeneratora pre plivanja, koji će formirati površinski film na dlaci i zaštiti je od soli i hlora.

@cassandradelav

REGENERACIJA KOSE NAKON ODMORA 

• Prvi korak je skraćivanje vrhova, a potom slede koraci za povratak vlage i elastičnosti dlake.
• Zbog degradacije keratina, neophodno je da koristite šampone i maske bogate ovim proteinom kako bi nadoknadili taj gubitak u površinskim slojevima dlake. Veštački keratin brzo restruktuira dlaku, ali da bi imao pun efekat potrebno je da držite masku oko 10-15 minuta.
• Arganovo, kokosovo i palmino ulje odlični su za hidrataciju dlake. Nanesite ulje na kosu, pažljivo je rasčešljajte, vežite u punđu i tako prespavajte. Sutradan operate kosu nežnim šamponom s keratinom.
• Obratite se profesionalnim frizerima koji će koncentriranim ampulama vratiti vašoj kosi izgubljeni sjaj, a ako vam je dlaka isuviše depigmentisana, farbanje takođe prepustite frizeru.
• Ukoliko primetite pojačano opadanje kose zbog ekcesivnog izlaganja suncu, obratite se doktorima-triholozima da bi revitalizovali folikule dlake i pokrenuli rast nove kose. PRP tretman pravi je eliksir za rast i rejuvenaciju kose nakon letnih meseci. Reč je o tretmanu krvnom plazmom koja je bogata prirodnim faktorima rasta kose. Faktori rasta su signalni molekuli koji podstiču rast kose i stvaraju povoljnu sredinu za taj proces. Zato PRP na brz i prirodan način revitalizuje folikule i dlaku, i vraća kvalitet, sjaj i gustinu kose.

Naslovna fotografija: @cassandradelav
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top