Pitali smo trihologa šta možemo da preduzmemo u kućnim uslovima kada nam opada kosa

Opadanje kose prirodna je pojava jer svaka dlaka ima svoj individualni cikrus rasta, koji obično traje dve do četiri godine. Nakon toga, dlaka opada a na njeno mesto raste nova. Svakog dana, oko 100 naših dlaka završava svoju fazu rasta i opada, ali pošto se odmah menjaju novim dlakama, ne dolazi do proređenja kose. Međutim, statistika kaže da se svaka osoba u jednom periodu života susreće sa pojačanim opadanjem kose koje dovodi do proređenja. Stresno životno poglavlje, hormonski disbalans, nedostatak gvožđa ili feritina mogu da uzrokuju gubitak više od pomenutih 100 dlaka dnevno, ali ovo su samo neki od faktora. 
Iako gubitak kose nije prijatna pojava, dr Elena Arsova, triholog iz Hair Clinic Beograd tvrdi da opadanje koje traje između tri do četiri nedelje nije alarmantno te da postoji niz koraka koje možemo da preduzmemo u kućnim uslovima kako bi zaustavili gubitak kose i stimulisali rast nove dlake. Ona nam je otkrila šta je ono što bi trebalo da uradimo, a na šta ne bi trebalo da trošimo ni vreme ni novac.

Dr Elena Arsova, triholog

Upoznajte našu sagovornicu
Dr Elena Arsova je doktor trihologije koja se svojim inovativnim metodama i rezultatima istakla kao jedan od vodećih svetskih stručnjaka u toj oblasti. Prva je u Evropi počela da primenjuje mezoniti za stimulacju rasta kose, a izvandredne rezultate koje je postigla kod pacijenata prezentovala je na kongresima u organizaciji World Trichology Society i Eastern Europe Hair Research Society u maju 2021, kao i na World Congress of Trichoscopy u septembru iste godine, nakon čega je – usled velikog interesovanja trihologa, izradila platformu sa edukativnim programima za primenu mezoniti u trihologiji (pdoscalpthreading.com).
Njen najnoviji tretman – primena matičnih ćelija iz zdravih folikula dlake, izazvao je novi talas interesovanja kako u naučnoj zajednici tako i među pacijentima, a svoja iskustva podelila je prošle godine na kongresu European Hair Research Society u Španiju i na svetskom kongresu trihologije u SAD, u organizaciji World Trichology Society.
Dr Arsova je vlasnica trihološke klinike Hair Clinic Beograd, jedan je od osnivača istraživačkog društva za kosu Eastern Europe and Asia Hair Research Society, a član je udruženja European Hair Research Society, World Trichology Society, International Trichoscopy Society, Ukrainian Hair Research Society i Sesiam.

Uradite krvnu sliku

– Laboratoriska analiza krvi koja pokazuje nivo hemoglobina, gvožđa, feritina, šećera i vitamina D dovoljna je da vam pokaže da li postoji neki osnovni nedostatak. Čest razlog opadanja kose upravo je nedostatak gvožđa ili feritina pa je potrebno tretirati ovaj problem. Korekcijom nivoa gvožđa, opadanje kose će se smanjiti a kosa će se obnoviti za nekoliko meseci. Važno je proveriti i nivo šećera u krvi zbog učestale pojave insulinske rezistencije kod mladih osoba. Najbolje je da vam vaš izabrani lekar pogleda rezultate da bi odlučio da li vam je potrebna terapija.

Ne kupujte šampone protiv opadanja kose

– Iako kupovina šampona protiv opadanja kose zvuči kao prvi logičan korak, istina je da vam ovi proizvodi neće pomoći. Razlog je to što je koncentracija aktivnih sastojaka u šamponima jako mala te ne mogu efikasno da deluju na koren dlake. Isto tako, šamponi su proizvodi namenjeni čišćenju kože glave, pa njihova formula ne dopušta dubinsko delovanje na koren dlake. Zato koristite kvalitetan šampon koji odgovara vašem tipu kože glave.

Ne izbegavajte pranje i češljanje kose

– Veliki broj osoba koje se suočavaju sa opadanjem kose odlučuju da je ređe peru smatrajući da će na taj način manje traumirati kosu i sprečiti dalji gubitak. Međutim, ređe pranje kose ili izbegavanje češljanja neće sprečiti opadanje. Dlake koje opadaju tokom pranja ili češlanja već su mrtve i ispašće nezavisno od toga kako tretirate kosu. Dodatno, neredovnim pranjem kose, stvoričete uslove za upalu kože glave, što će doprineti još intenzivnijem opadanju. Zato normalno perite i češljajte kosu.

Multivitamini za kosu vam nisu potrebni, ali konzumirajte probiotik

– Opadanje kose zbog nedostatka vitamina izuzetno je retka pojava. Ukoliko imate normalnu i zdravu ishranu, na dnevnom nivou dobijate sve potrebne vitamine. Zato možete piti vitamine za kosu i tri meseca ali se opadanje neće smanjiti. U danjašnje vreme, jedino vitamin D može da bude nizak zbog male izloženosti suncu tokom zime, ali on ne uzrokuje opadanje kose već samo doprinosi njenom sporijem obnavljanju. Međutim, uvođenje probiotika u formi tableta ili probiotskih jogurta, pomaže u smanjivanju opadanja i stimulaciji rasta nove kose.

Koristite losion ili ulje koje sprečava opadanje i stimuliše rast kose

– I pored toga što, kod opadanja kose u granicama normale, očekujemo spontani oporavak, uvek savetujem da malo poguramo to obnavljanje. Tako možete svakodnevno ili nekoliko puta nedeljno da umasirate losion protiv opadanja kose. Ukoliko je opadanje akutno i traje nekoliko nedelja, bilo koji losion ili ampula može da vam pomogne, bez obzira na brend. Ipak, imajte u vidu da morate da ih koristite najmanje tri meseca. Dva puta mesečno možete i da aplicirate neko ulje na teme glave, kao su ulje nane, ruzmarina, noćurka, ricinusovo ulje itd. Nanosite malu količinu da bi ste kaasnije mogli lako da operete kosu ali i da ne začepite pore dlake.

Ne paničite ali pratite stanje svoje kose

– Ukoliko opadanje traje tri do četiti nedelje, to je prolazno opadanje i obično spontano prestaje. Ali ako opadanje traje duže od četiri nedelje, primenite navedene korake. Ako primetite rast nove kose, budite strpljivi zato što je potrebno vreme da nova kosa izraste. Međutim, ako za tri meseca, od početka opadanja, ne primetite poboljšanje, to je znak da bi trebalo da nam se obratite kako bi uradili videodermoskopski pregled folikula i postavili dijagnozu, a potom i adekvatnu terapiju. Budite svesni da kod napredne forme gubitka kose, navedene mere ne mogu da reše problem.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @gentlehairdos
Foto: Instagram, Privatna arhiva

Podeli

Scroll to Top