Planirate odlazak na letovanje usred zime? Evo koja bi skincare pravila trebalo da sledite

U poslednjih 10-ak godina, odlazak na tropske destinacije u januaru i februaru veoma je popularan jer kome još ne bi prijalo da uživa u suncu i moru usred zime? Malvidi, Tajland, Karibi, Dubai ili Zimbabve samo su neke od destinacija koje vredi posetiti u ovo doba godine, a za koju god da se odlučite trebalo bi da imate u vidu da ekstremne promene temperature itekao utiču na vašu kožu i da bi trebalo da joj posvetite malo više pažnje kako odlazak na ovu vrstu odmora ne bi ostavio posledice koje ne želite.

Kako promena klime utiče na kožu?

Nagle promene temperature za 25 °C pa i 30 °C svakako da nisu prijatelji naše kože, a u ovom procesu ona prvestveno gubi vlagu koju je potrebno nadoknaditi. Pored toga, tropska klima i adaptacija na drugu vodu i hranu stvaraju podložno tle za infekcije pa su mogući i upalni procesi. Na sve to trebalo bi da dodate da duga vožnja avionom takođe ostavlja posledice, posebno ako let traje duže od 5 sati.

Pripremite kožu za odlazak na more

Ako ne želite da letovanje ostavi posledice na vašu kožu, ključni preduslov je da na more odete sa zdravom i neoštećenom kožom. To prvenstveno znači da bi 7-10 dana pre poslaska na put trebalo da joj priuštite intenzivnu hidrirataciju i proizvode koji će ojačati kožnu barijeru. Ukoliko u svakodnevnoj rutini koristite proizvode sa retinolom ili AHA kiselinama trebalo bi da prestanete da ih upotrebljavate nekoliko dana pre polaska na put.
Poželjno je da pre odmora uradite i profesionalni tretman koji će hidrirati dublje slojeva vaše kože, do kojih kreme i serumi ne mogu da dopru, a iskustvo nas uči da ćete najbolje rezultate dobiti ako se opredelite za biorevitalizaciju, kin booster ili PRP.

Nega kože tokom letovanja

Prvi izazov sa kojim će se vaša koža suočiti jeste vožnja avionom, posebno ako let traje duže od pet sati. Kako biste izbegli dehidrataciju, savetujemo vam da pre odlaska na aerodrom nanesete kvalitetnu hidrogel masku. Tačnije, idealno bi bilo kada biste masku stavili u avionu, neposredno nakon poletanja, pod uslovom da vam neće smeteti čudni pogledi ostalih putnika. U suprotnom, stavite masu kod kuće, a sa sobom obavezno ponesite termalnu vodu kako biste s vremena na vreme osvežili lice. Ne zaboravite ni na svoje usne i obavezno spakujte omiljeni balzam.

Nakon što pregurate let i stignete na odabranu destinaciju trebalo bi da se pridržavate istih onih pravila koja važe za negu kože tokom letovanja. Dakle, proizvodi sa najvišim zaštitnim faktorom se podrazumevaju, a zaštitu bi trebalo da obnavljate na svaka 2 sata kada se izlažete suncu. Biće vam potrebni i serumi i maske za hidrataciju, a kada je reč o izboru noćne kreme, nemojte sa sobom nositi teške formule koje koristite zimi kod kuće već one koje koristite u letnjem režimu nege. Dakle, lagane formule koje neće zapušiti pore i svoriti pogodno tle za stvaranje akni i mitisera.

Kao što smo već spomenuli, tropska klima i vlaga dovode do toga da vaša koža proizvodi više sebuma, pa ukoliko imate masnu kožu, obavezno koristite u večernjoj rutini blagi toner sa BHA kiselinama koje su bezbedne za upotrebu i tokom letovanja. Osobe sa suvom i normalnom kožom mogu da koriste tonere sa PHA kiselinama, a verujemo da će svima dobrodoći i flasteri za bubuljice u slučaju da ne uspete da izbegnete pojavu upalnih procesa.

Sephora – Antiblemish Patches (Sephora)

Oporavak kože posle odmora

Pustite kožu da se prvih nekoliko dana po povratku ponovo adaptira na novu (staru) klimu. To znači da bi i dalje trebalo da koristite proizvode sa laganijim formulama jer će vaša koža prvih dana i dalje proizvoditi više sebuma nego obično. Serume i maske za hidrataciju i dalje ne bi trebalo da preskačete, a u rutinu možete najpre da uvedete proizvode sa vitaminom C, a potom i nešto intenzivnije kiseline i retinol. Idealno bi bilo da po povratku sa letovanja ponovo uradite neki od već pomenutih profesionalnih tretmana za hidrataciju dubljih slojeva kože (biorevitalizacija, kin booster, PRP).

The Inkey List – Hyaluronic Acid Serum (Sephora)

Tekst: Ivana Nikolić
Naslovna fotografija: @xeniaadonts
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top