Pobednik 68. Pesme Evrovizije je Nemo iz Švajcarske, a Teya Dora je zauzela 17. mesto

Uprkos kladionicama koje su Hrvatskoj davale najveće šanse, domaćin Pesme Evrovizije 2025. godine biće Švajcarska

Pod sloganom „United by music“, sinoć je u Malmeu održano finale 68. Pesme Evrovizije na kome je pobedu odneo predstavnik Švajcarske Nemo sa numerom The Code. U napetom glasanju, Nemo je za dlaku bio ispred hrvatskog predstavnika Baby Lasagne, koji je na kladionicama bio apsolutni favorit. Treće mesto zauzeli su alyona alyona & Jerry Heil (Ukrajna), četvrto Slimane (Francuska), a peto Eden Golan (Izrael). Naša predstavnica Teya Dora se sa pesmom Ramonda našla na 17. mestu sa ukupno 54 poena.

Ko je pobednik 68. Pesme Evrovizije?

Dvadesetčetvorogodišnji Nemo Mettler, koji se izjašnjava kao nebinarna osoba, doneo je Švajcarskoj treću pobedu na najvećem muzičkom takmičenju na starom kontinentu. Njegova pesma The Code predstavlja mešavinu drum’n’bassa i opere, a na bini je pokazao zavidnu kondiciju, balansirajući na ogromnom, okretnom gramofonu, pevajući visoke tonove (refren je inspirisan Mocartovom Čarobnom frulom, koju obično peva sopran).
Nemo svira violinu, klavir i bubnjeve, a za sebe kaže da je polureper-polupevač. Od 2015. objavio je četiri EP izdanja i 16 singlova na nemačkom i engleskom jeziku.

Nemova pesma govori upravo o putu ka prihvatanju nebinarnog statusa, a njegova pobeda svakako predstavlja veliku trenutak za LGBTQ zajednicu koja na Evroviziju dugo gleda kao na sigurno utočište.

Švajcarski predstavnik od samog početa imao je apsolutnu podršku članova žirija iz gotovo svih zemalja, dobivši ukupno 365 poena. Francuska je prikupila 218, a Hrvatska 210. Međutim, veliku napetost uneli su glasovi publike. Tako je Izrael, kome je veći deo gledalca u Malme areni zviždao, dobio 323 poena i nakratko je prešao u vođstvo. Baby Lasagna iz Hrvatske, koji je izveo zaraznu Rim Tim Tagi Dim pesmu, dobio je ubedljivo najviše glasova publike – 337, odnosno ukupno 547. Švajcarac Nemo je od publike dobio manje glasova – 226, ali ukupno 591.

Naša Teodora Pavlovska, odnosno Teya Dora je na kraju zauzela 17. mesto.

Diskvalifikacija holandskog predstavnika, negodovanje zbog učešća Izraela

Ovogodišnje izdanje pratio je i najveći skandal u istorji Pesme Evrovizije i prva diskvalifikacija takmičara koji se našao u finalu. Naime, učešće u finalnom takmičenju nije bilo moguće za predstavnika Holandije, Joosta Kleina, koji je diskvalifikovan nakon incidenta tokom druge polufinalne večeri. Inače, Klein je sa dance numerom Europapa bio jedan od favorita.

Incident zbog kog je diskvalifikovan dogodio se tokom polufinalne večeri kada je navodno pretio kamermanki koja ga je snimala kako silazi sa bine i odlazi do mesta gde su ostali takmičari. Ona je ovaj slučaj prijavila policiji, a Klein je diskvalifikovan.
– Ne bi bilo prikladno da on nastavi takmičenje dok traje istraga – objavili su iz Evropske radio-difuzne unije (EBU), organizatora Pesme Evrovizije i dodali:
– Želimo da jasno stavimo do znanja da, suprotno nekim medijskim izveštajima i spekulacijama na društvenim mrežama, u ovaj incident nije umešan nijedan drugi izvođač ili član delegacije.
EBU kaže da insistira na politici nulte tolerancije prema bilo kakvom prema neprikladnom ponašanju i da su posvećeni bezbednom i sigurnom radnom okruženja za sve koji učestvuju na takmičenju.

S druge strane, holandski nacionalni emiter Avrotros objavio je da je „šokiran“ i da je „odluka o diskvalifikaciji nesrazmerna“.
– Joost je snimljen u trenutku kada je tek sišao sa bine i morao je da požuri do mesta gde su bili ostali takmičari – stoji u njihovom saopštenju u kom se dalje tvdri:
– Više puta je ukazivao da ne želi da ga snimaju, a to nije poštovano. Tada je Jost zapretio prema kameri, ali nije fizički napao kamermanku. Ovaj incident je prijavljen, nakon čega je usledila istraga EBU i policije.

Ovogodišnje takmičenje bilo je „obojeno“ i politikom, pre svega zbog učešća Izraela. Evropska radio-difuzna unija (EBU) odbila je zahteve da se ovoj zemlji ne dozvoli učešće zbog rata u Gazi. Njihova predstavnica Eden Golan izviždana je tokom nastupa, međutim, na kraju je imala odličan plasman i zauzela je peto mesto na takmičenju.

Tekst: Ivana Nikolić
Naslovna fotografija: @nemothings
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top