Počinje sezona godišnjih odmora, a ovo su knjige koje zaslužuju da se nađu u vašem koferu

Temperature odavno prelaze 30 stepeni, već uveliko pravimo planove za letovanje i razmišljamo o tome šta ćemo staviti u svoj kofer. Pored kupaćih kostima, SPF preparata i japanki, uvek dodajemo i makar jednu knjigu, koju ćemo čitati u trenucima dokolice dok se izležavamo ispod suncobrana i uživamo u omiljenom piću. Oni koji čitaju znaju da neretko upravo knjiga oboji čitavo letovanje, a neka putovanja pamtimo upravo po naslovima koje smo tokom njih pročitali. Zato nastavite da skrolujete i pogledajte naše favorite za predstojeće leto.

PRELJUBA (Paulo Koeljo)

U ovoj knjizi čuveni pisac ruši pogrešne predstave o braku i prikazuje sve njegove dobre i loše strane. Preljuba se bavi jednim od večnih pitanja – da li sam baš sad našao/našla pravu ljubav?
Knjiga počinje ovako: Svakog jutra kada otvorim oči i ugledam ono što zovu ‘novi dan’ dođe mi da ih odmah zatvorim i ne ustanem iz kreveta. Ali mora se.
Ako ste mislili da oni koji, bar naizgled, imaju sve nikad nisu depresivni – ova knjiga će vas već u prvom poglavlju ubediti u suprotno. Glavna junakinja Linda uvek želi više, čak i pored toga što ima divnog muža, dvoje divne dece i pristojnu karijeru. Međutim, kako to obično biva kada pomislite da vam je sve u životu savršeno, naišao je neko iz prošlosti ko joj je okrenuo svet naglavačke. Linda upravo zbog preljube shvata šta zapravo ima i koliko je to vredno.

FROJDOVA LJUBAVNICA (Karen Mak i Dženifer Kaufman)

Za razliku od većine romana o Sigmundu Frojdu, autorke ovog dela u prvi plan stavile su priču o strasti i okovima ljubavi. Svoj roman zasnovale su na brojnim istraživanjima koje su sprovele o životu u Beču na kraju 19. veka i o privatnom životu čuvenog doktora. Njegove teorije koje će promeniti svet istovremeno će razoriti život jedne mlade žene oštrog i britkog duha – Mine Bernajs.
Njena sestra je u braku sa nadmenim Frojdom koji je klasičan nezainteresovani muž posvećen poslu. Međutim, za razliku od svoje sestre, Mina je zapanjena njegovim teorijama. Karen Mak i Dženifer Kaufman su u romanu prikazale borbu jedne žene da ljubav prema svojoj sestri pomiri sa žudnjom prema njenom mužu.

TEORIJA OBLAKA (Stefan Odegi)

Zaplet u ovoj knjizi počinje kada ekscentrični modni kreator pozove bibliotekarku da mu katalogizuje zbirku, ali je pričama vodi i kroz svoj i živote neobičnih posvećenika oblacima iz različitih epoha. Potom je iz Pariza šalje u London u potragu punu obrta za jednim delom… Francuska kritika je knjigu opisala kao osećajan, hipnotički, duboko erotski roman o oblacima, sačinjen od istorijskih činjenica i fikcije, poredeći ga sa Barnsom i Išigurom. Mada naslov ove knjige ne ostavlja utisak da je ovo idealno štivo za letovanje, zapravo je sve što vam treba dok vam noge zapljuskuju talasi.

U POTERI ZA SVETLOM (Oliver Stoun)

Autobiografska knjiga Oskarovca sa podnaslovom Kako sam napisao, režirao i preživeo ‘Vod’, ‘Ponoćni ekspres’, ‘Lice s ožiljkom’ i filmske igre u Holivudu zbilja je vredna pažnje. Pol Šreder ocenio je da su Stounovi memoari sjajno napisana priča o jednoj generaciji, a reditelj, pisac i pre svega pasionirani čitalac Verner Hercog da je to duboka, prosvetljujuća i nemilosrdna proza u najboljem izdanju i da dosad nije čitao ništa slično tome. Spajk Li na sve to dodaje i da je Stounova životna priča o lomovima, promašajima i na kraju o trijumfu pravi holivudski film. I više nego dovoljno za preporuku.

KRALJ SENKI (Havijer Serkas)

Jedan od vodećih savremenih španskih pisaca upustio se u potragu: na osnovu fotografije i šturih podataka istražuje kako je njegov mladi ujak poginuo kao falangistički poručnik u Španskom građanskom ratu. Sve to otežava mu i činjenica da njegova porodica i svedoci zataškavaju šta se dogodilo, dokumenta su nepouzdana, a pomaže mu reditelj David Trueba. Dodajmo i to da je jedan od ključnih trenutaka u romanu priča Danila Kiša.

DUGO OPRAŠTANJE (Rejmond Čendler)

Ako je krimi roman rešenje za vrele dane, onda izaberite klasik ovog žanra. U Dugom opraštanju ratni veteran Teri Lenoks, kome je bivša žena bogatašica nađena mrtva, mora da pobegne iz Los Anđelesa i poziva jedinog čoveka kome veruje – privatnog detektiva Filipa Marloua. Lenoks se potom ubije u Meksiku, a Marlou se nađe u vrtlogu spletki bogataša, rešen da istera sve na čistac.

NA OSAMI BLIZU MORA (Zoran Ferić)

Smešten na ostrvu Rabu roman prati sudbine nekolicine (anti)junaka i njihove brojne podvige na specifičan ferićevski gorko duhoviti način. Ali, reklo bi se da su od njih još važniji sjajno razrađeni ženski likovi, meštanke i turistkinje, jer one su te koje diktiraju i oko kojih se sve vrti.
Odrastanje i sazrevanje, promašene ljubavi i ljubavni promašaji, fina melanholija koja provejava epizodama u kojima pratimo životne priče ključnih likova ovog dela uvlače čitaoca u vremenski ne tako dalek, ali sada već mitski svet tzv. bolje prošlosti kojoj autor odaje počast kao slatkom vremenu mladosti, a ne kao ušećerenoj nostalgiji.
Ovaj roman sastoji se od devet priča koje su smeštene u 70-te i 80-te godine prošlog veka.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @xeniaadonts
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top