Počela je sezona godišnjih odmora, a ovo su knjige koje zaslužuju da se nađu u vašem koferu

Temperature odavno prelaze 30 stepeni, već uveliko pravimo planove za letovanje i razmišljamo o tome šta ćemo staviti u svoj kofer. Pored kupaćih kostima, SPF preparata i japanki, uvek dodajemo i makar jednu knjigu, koju ćemo čitati u trenucima dokolice dok se izležavamo ispod suncobrana i uživamo u omiljenom piću. Oni koji čitaju znaju da neretko upravo knjiga oboji čitavo letovanje, a neka putovanja pamtimo upravo po naslovima koje smo tokom njih pročitali. Zato nastavite da skrolujete i pogledajte naše favorite za ovo leto.

SVE ŠTO NISMO PREBOLELI (LUSI SKOR)

Ovo je trenutno najpopularniji ljubavni roman na svetu koji je postao TikTok senzacija, našao se na listi bestselera New York Timesa i Amazona, a do sada je prodat u 4 miliona primeraka. Glavni junaci su Noks i Naomi. On je naočit sa izgledom lošeg momka, voli svoju samoću (ako ne računamo psa Vejlona) i ne upušta se u komplikovane odnose sa ženama. Ona je pobegla sa svog venčanja i stigla u gradić u Virdžiniji u kome živi Noks.

PRELJUBA (Paulo Koeljo)

U ovoj knjizi čuveni pisac ruši pogrešne predstave o braku i prikazuje sve njegove dobre i loše strane. Preljuba se bavi jednim od večnih pitanja – da li sam baš sad našao/našla pravu ljubav?
Knjiga počinje ovako: Svakog jutra kada otvorim oči i ugledam ono što zovu ‘novi dan’ dođe mi da ih odmah zatvorim i ne ustanem iz kreveta. Ali mora se.
Ako ste mislili da oni koji, bar naizgled, imaju sve nikad nisu depresivni – ova knjiga će vas već u prvom poglavlju ubediti u suprotno. Glavna junakinja Linda uvek želi više, čak i pored toga što ima divnog muža, dvoje divne dece i pristojnu karijeru. Međutim, kako to obično biva kada pomislite da vam je sve u životu savršeno, naišao je neko iz prošlosti ko joj je okrenuo svet naglavačke. Linda upravo zbog preljube shvata šta zapravo ima i koliko je to vredno.

FROJDOVA LJUBAVNICA (Karen Mak i Dženifer Kaufman)

Za razliku od većine romana o Sigmundu Frojdu, autorke ovog dela u prvi plan stavile su priču o strasti i okovima ljubavi. Svoj roman zasnovale su na brojnim istraživanjima koje su sprovele o životu u Beču na kraju 19. veka i o privatnom životu čuvenog doktora. Njegove teorije koje će promeniti svet istovremeno će razoriti život jedne mlade žene oštrog i britkog duha – Mine Bernajs.
Njena sestra je u braku sa nadmenim Frojdom koji je klasičan nezainteresovani muž posvećen poslu. Međutim, za razliku od svoje sestre, Mina je zapanjena njegovim teorijama. Karen Mak i Dženifer Kaufman su u romanu prikazale borbu jedne žene da ljubav prema svojoj sestri pomiri sa žudnjom prema njenom mužu.

TEORIJA OBLAKA (Stefan Odegi)

Zaplet u ovoj knjizi počinje kada ekscentrični modni kreator pozove bibliotekarku da mu katalogizuje zbirku, ali je pričama vodi i kroz svoj i živote neobičnih posvećenika oblacima iz različitih epoha. Potom je iz Pariza šalje u London u potragu punu obrta za jednim delom… Francuska kritika je knjigu opisala kao osećajan, hipnotički, duboko erotski roman o oblacima, sačinjen od istorijskih činjenica i fikcije, poredeći ga sa Barnsom i Išigurom. Mada naslov ove knjige ne ostavlja utisak da je ovo idealno štivo za letovanje, zapravo je sve što vam treba dok vam noge zapljuskuju talasi.

U POTERI ZA SVETLOM (Oliver Stoun)

Autobiografska knjiga Oskarovca sa podnaslovom Kako sam napisao, režirao i preživeo ‘Vod’, ‘Ponoćni ekspres’, ‘Lice s ožiljkom’ i filmske igre u Holivudu zbilja je vredna pažnje. Pol Šreder ocenio je da su Stounovi memoari sjajno napisana priča o jednoj generaciji, a reditelj, pisac i pre svega pasionirani čitalac Verner Hercog da je to duboka, prosvetljujuća i nemilosrdna proza u najboljem izdanju i da dosad nije čitao ništa slično tome. Spajk Li na sve to dodaje i da je Stounova životna priča o lomovima, promašajima i na kraju o trijumfu pravi holivudski film. I više nego dovoljno za preporuku.

KRALJ SENKI (Havijer Serkas)

Jedan od vodećih savremenih španskih pisaca upustio se u potragu: na osnovu fotografije i šturih podataka istražuje kako je njegov mladi ujak poginuo kao falangistički poručnik u Španskom građanskom ratu. Sve to otežava mu i činjenica da njegova porodica i svedoci zataškavaju šta se dogodilo, dokumenta su nepouzdana, a pomaže mu reditelj David Trueba. Dodajmo i to da je jedan od ključnih trenutaka u romanu priča Danila Kiša.

DUGO OPRAŠTANJE (Rejmond Čendler)

Ako je krimi roman rešenje za vrele dane, onda izaberite klasik ovog žanra. U Dugom opraštanju ratni veteran Teri Lenoks, kome je bivša žena bogatašica nađena mrtva, mora da pobegne iz Los Anđelesa i poziva jedinog čoveka kome veruje – privatnog detektiva Filipa Marloua. Lenoks se potom ubije u Meksiku, a Marlou se nađe u vrtlogu spletki bogataša, rešen da istera sve na čistac.

NA OSAMI BLIZU MORA (Zoran Ferić)

Smešten na ostrvu Rabu roman prati sudbine nekolicine (anti)junaka i njihove brojne podvige na specifičan ferićevski gorko duhoviti način. Ali, reklo bi se da su od njih još važniji sjajno razrađeni ženski likovi, meštanke i turistkinje, jer one su te koje diktiraju i oko kojih se sve vrti.
Odrastanje i sazrevanje, promašene ljubavi i ljubavni promašaji, fina melanholija koja provejava epizodama u kojima pratimo životne priče ključnih likova ovog dela uvlače čitaoca u vremenski ne tako dalek, ali sada već mitski svet tzv. bolje prošlosti kojoj autor odaje počast kao slatkom vremenu mladosti, a ne kao ušećerenoj nostalgiji.
Ovaj roman sastoji se od devet priča koje su smeštene u 70-te i 80-te godine prošlog veka.

KROJAČICA IZ PARIZA (DŽORDŽ KAUFMAN)

Ništa manje uzbuđenja ne nudi NI debitantski roman britanske autorke Džordže Kaufman, koji je odmah po objavljivanju doživeo ogroman svetski uspeh. Ovo je neodoljiva priča o nesalomivoj volji i emocijama koje se ne mogu ostaviti po strani.
Kaufmanova nam kroz lik glavne protagonistkinje Roze pripoveda i o nacističkoj okupaciji u Italiji, begu usred noći, o novoj nadi u Švajcarskoj, slomljenom srcu, o modnom glamuru i novoj ljubavi koju će pronaći u Parizu. Najbolji opis ove knjige možda je dala bestseler autorka Rejčel Ris, koja je zapisala: Savršeno skrojeno, kao Dior haljina.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @mariecher
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top