Pod zvezdanim nebom Sava centra otvoren 43. FEST

U svečanoj atmosferi u Sava centru otvoren je 43. filmski festival FEST. Nakon što su počasne zvanice prošetale crvenim tepihom, Miloš Timotijević i Hristina Popović imali su čast da uvedu publiku u ovogodišnji međunarodni festival.
Hor Viva Vox iznenadio je sve prisutne kada se pojavio iz mračne bine i izveo numeru Feeling good ispod svetlucavog zvezdanog neba postavljenog iznad njih. Nakon spektakularne izvedbe, voditelji su nas podsetili na početke FEST-a i njegovo prvo izdanje. Usledio je kratak film koji nas je vratio u davnu ’71 godinu.
Nakon dirljivog podsetnika, publici se obratila predsednica žirija glavnog programa, Neda Arnerić koja je predstavila članove žirija i obratila se publici:
– Pošto pripadam generaciji koja prati FEST od samog početka, osećam potrebu da mu odam priznanje na toliko dugom trajanju uprkos svim nedaćama koje su nas snalazile zadnjih decenija i mislim da je zasluženo postao po prvi put ove godine takmičarski festival.
Nakon nje, goste je pozdravio i predsednik žirija nacionalnog takmičarskog programa, Miljenko Jergović:
– Žalimo se da nikad nije bilo teže snimati filmove kao danas, a isto tako znamo da nikada nije bilo lakše snimati filmove nego danas. Ja mislim da je velika stvar što ćemo nas petoro u žiriju moći da pogledamo čak 12 srpskih filmova snimljenih u poslednjih godinu dana. To je jedan od onih podviga kakve smo sedamdesetih godina gledali u poslednjoj fazi naših zajedničkih partizanskih filmova.
Nagrada za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, Beogradski pobednik, bila je dodeljena čuvenoj glumici uz koje su odrastale mnoge generacije – Mileni Dravić. Cela sala bila je na nogama i burnim aplauzom i ovacijama pozdravila voljenu glumicu koja je od velikog uzbuđenja doživela peh, ali se spremno dočekala na noge i našalila, čime je izazvala još jednu turu aplauza.
– Ovo veče je za mene zaista veliki događaj. U ovome trenutku uspostavlja se jedna velika, nova nagrada Beogradski pobednik, za filmsko stvaralaštvo. Ja sam kao dete sa roditeljima odlazila i gledala taj divni spomenik i želela sam da ga dotaknem, i evo, želja mi se ispunila, on je dotakao mene. Ja sam zahvalna i velika mi je čast ukazana što sam dobila ovako veliko priznanje.
Na voditeljkino pitanje da li broji svoje nagrade, Milena je odgovorila da broji svoje godine života, godine odrastanja jedne voljene devojčice i sate kada će ovaj divan trenutak podeliti sa svojim suprugom Draganom. Nakon toga, umetnički direktor, Jugoslav Pantelić, uručio joj je statuetu Beogradski pobednik.
Drugu nagradu Beogradski pobednik poneo je veliki umetnik, ruski reditelj Aleksandar Sokurov.
– Želeo bih da se zahvalim svima koji su učestvovali u organizaciji ove nagrade, i da vam se zahvalim za razumevanje. Jer kao što vidimo danas, jako je teško razumeti drugu osobu, i to svakog dana postaje sve teže. Hvala vam na ovoj pažnji – rekao je tom prilikom Sokurov.
FEST je prograsio otvorenim gradonačelnik Beograda, Siniša Mali, koji je tom prilikom rekao:
– Već pune 43. godine FEST u naš grad unosi neku posebnu i magičnu atmosferu. I u dobrim i u ne tako dobrim vremenima, Beograd je nalazio snage da čuva i neguje svoj festival. Navikli smo da možemo da živimo u svakakvim okolnostima, ali bez Festa nikako ne možemo.
Posle njegovog govora, Viva Vox je izveo još jednu fantastičnu numeru, a prepuna sala Sava centra ostala je da uživa u filmu Sen Loran.

NAslovna fotografija: fest.rs

1p f 28215

Podeli

Scroll to Top