Policistični jajnici jedan su od najčešćih uzroka gubitka kose, a dobra vest je da rešenje postoji

Ako nas redovno pratite verujemo da ste do sada naučili lekciju da je opadanje kose prirodan proces u okviru kog gubimo između 50 i 100 dlaka dnevno, a razlog za to je činjenica da životni ciklus dlake traje između dve i četiri godine. Nakon tog perioda ona opada, a na njeno mesto dolazi nova dlaka istog kvaliteta. Međutim, ne tako mali broj žena suočava se s pojačanim gubitkom kose, koje se može javiti iz mnogo razloga, a jedan od najčešćih je policistični ovarijalni sindrom (PCOS). Reč je o čestom hormonskom poremećaju kod devojaka i žena tokom njihovog reproduktivnog perioda, a statistički podaci govore da oko 8-10% ženske populacije ima ovaj sindrom.
Zbog čega dolazi do ovog hormonskog poremeđaja i šta možemo da preduzmemo ako zbog policističnih jajnika pojačano gubimo kosu, pitali smo dr Milenu Stanojević, trihologa iz Hair Clinic Beograd.

Dr Milena Stanojević, triholog

– Pre svega, važno je znati da u normalnim okolnostima žensko telo u manjim količinama proizvodi muške, odnosno androgene hormone, kao što su testosteron ili DHEAS… Međutim, žene s policističnim jajnicima produciraju nešto veće količine androgena, a osim toga kod njih se javlja i disbalans drugih hormona, poput progesterona i insulina. Sve to uzrokuje niz zdravstvenih problema, poput neredovnih menstrualnih ciklusa, insulinske rezistencije, pojačane maljavosti na licu i telu, a može dovesti i do pojave akni i istanjivanja i gubitka kose.
U kojim situacijama policistični jajnici dovode do pojačanog gubitka kose?
– Istanjivanje kose javlja se kao rezultat genetske predispozicije, koja može biti nasleđena od oba roditelja. Genetika određuje osetljivost folikula dlake na androgene (muške polne hormone). Kao što smo već rekli, sve žene imaju muške hormone, ali samo neke žene imaju folikule koje su osetljive na muške hormone. Kada se ta osetljivost jedanput aktivirana, ukoliko se ne leči ostaje trajno aktivna. Usled toga, folikuli postepeno postaju sve manji i tokom godina proizvode sve tanje dlake zbog čega dolazi do smanjenja gustine kose, broja dlaka i kvaliteta kose.
Ukoliko vaše telo dodatno proizvodi više muških hormona, kao što je to slučaj kod policističnog overijalnog sindroma, ovaj proces će se ubrzati i dodatno pogoršati situaciju.

@gentlehairdos

Kako se manifestuje ova vrsta opadanja kose?
– Gubitak kose zbog PCOS zapravo je jedna forma ženske nasledne ćelavosti koja se manifestuje smanjenjem gustine kose u prednjem i gornjem delu skalpa, na kruni glave. Kosa postaje sve tanja i kraća u tim regijama, ali se ne javlja kompletna ćelavost kao kod muškaraca. To znači da folikuli ostaju živi i postoji velika šansa da ih aktiviramo i stimulišemo rast nove kose.
Na se koji način stimuliše rast nove kose?
– Iskustvo pokazuje da je tretman mezonitima zlatni standard u tretiranju i ženskog i muškog tipa gubitka kose. U pitanju je jedini tretman koji može da aktivira uspavane folikule i da ih podstakne da ponovo rade odnosno da proizvode nove dlake. Mezoniti postavljeni u nivou folikula dlake deluju na matične ćelije korena i daju im signal za aktivaciju. Kada se te ćelije aktiviraju, one počinju da proizvode dlaku.
Kao odlična dopuna ovom tretmanu pokazao se KIT mezotretman, koji se izvodi tako što se specijalnim iglicama od svega 2mm rade mikroubodi na kože glave, a tokom zazdravljivanja tih povreda regeneriše se i koren dlake. Odlična dopuna mezonitima može biti i PRP (tretman krvnom plazmom), naročito kod kombinovanih formi gubitna kose.
Svakako, uvek je potrebno tretirati i hormonski disbalans u koordinaciji s endokrinologom. Obično su kontraceptivne pilule ili spironolokaton, a nekada i njihova kombinacija, od presudnog značaja za regulaciju hormona.

REZULTATI TRETMANA U HAIR CLINIC BEOGRAD

Tekst: Ivana Nikolić
Naslovna fotografija: @gentlehairdos
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top