Pozorišne premijere koje ne smete propustiti ovog proleća

Proleće je vreme velikog buđenja kada konačno možemo više da švrljamo po gradu i posećujemo razne događaje. U odličnoj ponudi u Beogradu, ovog puta u fokus stavljamo pozorišne predstave koje će premijerno biti prikazane ove sezone. Pozorišna scena postaće bogatija za tri nova naslova u kojima glavne uloge tumači plejada odličnih glumaca. Dok nas večeras u Narodnom pozorištu očekuje premijera čuvene Tojstojeve drame Carstvo mraka, narednog meseca će u Beogradskom dramskom pozorištu početi da se daje komad Iz života insekta, a u Operi i teatru Madlenianum sprema se Ljubav i moda.

1. CARSTVO MRAKA, premijera 24. marta (Narodno pozorište)
Dramatizaciju za dramu Lava Nikolajeviča Tolstoja ovog puta uradila je Tijana Grumić, a predstavu režira Igor Vuk Torbica. Čuveni pisac napisao je inspirisan događajem u jednoj ruskoj provinciji gde je zaista zabeležen slučaj čoveka koji je na dan svadbe svoje ćerke javno priznao sve počinjene zločine i tražio iskupljenje. Glavne uloge tumače Olga Odanović, Hana Selimović, Vanja Ejdus i Ljubomir Bandović.

2. IZ ŽIVOTA INSEKTA, premijera 9. aprila (Beogradsko dramsko pozorište)
Neposredno po završetku Prvog svetskog rata, znameniti češči pisac Karel Čapek predvideo je, kroz ovu scensku alegoriju, opasnosti koje militarizacija i uniformno mišljenje nose budućnosti civilizacije. On je ljudske osobine pripisao insektima, što mu je dalo mogućnost da otvoreno kritikuje posleratni život u tadašnjoj Češkoj. Prevod i adaptaciju njegovog dela uradio je Slobodan Obradović, dok režiju potpisuje Ivana Vuković. Glavne uloge pripale su Nenadu Jezdiću, Milanu Čučiloviću, Jovu Maksiću, Vlaanu Miliću i Miloradu Damjanoviću.

3. LJUBAV I MODA, premijera 27. aprila (Opera i teatar Madlenianum)
Ova lepršava i zanosna ljubavna priča iz 1960. godine uz muziku karakterističnu za to vreme imaće govori o dve suparničke modne kuće posleratnog Beograda – Jugošika i Jugomode na čijem su čelu bivši supružnici. Njihovo rivalstvo podstiče ova dva mlada i smela preduzeća da napreduju, ali i da svi zaposleni neizmerno pate zbog njihovog sukoba, borbi i smicalica. Čitava situacija se menja kada se kćerka bivših supružnika zaljubi u glavnog dizajnera Jugošika. U romantičnoj komediji po tekstu Staše Koprivice i u režiji Aleksandra Nikolića glavne uloge tumače Nina Janković, Katarina Gojković, Branislav Tomašević, Nebojša Milovanović, Tamara Aleksić…

Foto: Suzana Sarić

Podeli

Scroll to Top