Praktični trikovi uz koje će vam se kosa manje mastiti

Sve veći broj žena u savremenom svetu suočava se s problemom prekomerno masne kose, koja je često izvor svakodnevne frustracije. Iako masna kosa može izgledati zanemareno, ona nije ništa drugo nego rezultat prirodnog procesa, genetike ili loše beauty rutine. Bez obzira na uzrok, postoji niz praktičnih trikova koji će vam pomoći da sprečite ili barem umanjite masni look, a samim tim i da bolje izgledate i da se bolje osećate. Neke od najkorisnijih saveta stručnjaka donosimo vam u nastavku, a osim što će vam pomoći da produžite period između dva pranja, uz ove trikove će i vaša frizura trajati duže.

REDOVITO ČISTITE ČEŠALJ/ČETKU ZA KOSU
Osim što imaju funkciju da nam raščešljaju kosu, ovi proizvodi zaglađuju spoljni sloj kose i pomažu u preraspodeli ulja s vlasišta na dlaku koja na taj način dobija sjaj. Međutim, da bi ispunili ovaj zadatak ne smeju biti prljavi niti puni dlaka. Kao što svi dobro znamo, na češljevima i četkama vremenom se nakupljaju masnoće i ostaci proizvoda za kosu zbog čega bi trebalo da ih perete redovno i temeljno.

ČETKAJTE KOSU SAMO JEDNOM DNEVNO
Često četkanje kose može podstaći lučenje viška masnoće, pa ukoliko imate ovakvu naviku trebalo bi da je iskorenite. Stručnjaci se slažu da je sasvim dovoljno da jednom dnevno rasčešljate svoje vlasi. Potrudite se i da što manje tokom dana dodirujete kosu, kako je ne biste dodatno prljali.

MENJAJTE JASTUČNICU BAR DVA PUTA NEDELJNO
Već i ptice na grani znaju da se na jastučnicama nakupljaju prljavština, bakterije i ostaci proizvoda za negu kože i kose, pa je njihova redovna promena od ključnog značaja. Menjanjem i pranjem jastučnice na svakih nekoliko dana nećete samo izbeći bespotrebno prljanje kose već i pojavu akni ili alergijskih reakcija na koži.

MASNA KOSA VOLI PROIZVODE BEZ ULJA, SILIKONA I SULFATA
Šamponi bez sulfata dobar su izbor za one s masnim vlasištem jer ne iritiraju kožu glave, pa se samim tim smanjuje verovatnoća da će uzrokovati veće lučenje sebuma. Poželjno je da koristite i proizvode bez ulja i silikona, koji takođe uzrokuju brže mašćenje kose.

IZBEGAVAJTE ČESTO PRANJE KOSE
Znamo da nije uvek lako odupreti se želji da operete kosu kada je masna, ali često pranje uglavnom ima kontraefekat. Naime, šamponi uklanjaju sebum s vlasišta, ali na taj način i stimulišu njegovo dodatno lučenje zbog čega ćete se naći u začaranom krugu iz kog se teško izlazi. Upravo je to razlog zbog čega stručnjaci preporučuju da peremo kosu najviše dva puta nedeljno.

SMANJITE BROJ PROIZVODA NA MINIMUM
Činjenica je da većina proizvoda za negu i stilizovanje kose opterećuje dlaku, pa je vreme da razmislite o svojoj rutini. Kod izrazito masne kose, većina stručnjaka preporučuje samo upotrebu clarifying šampona i laganog regeneratora, uz nanošenje maske jednom do dva puta mesečno.

NE ZABORRAVITE NA VLASIŠTE
Piling i masaža vlasišta stimulišu folikule dlake, uklanjaju nakupljene proizvode i pomažu da se uravnoteži pH vrednost kože glave. Sve to dovodi do bržeg rasta kose, ali i sporijeg lučenja sebuma. Danas postoji niz proizvoda za negu vlasišta, mada kvalitetan piling možete napraviti i sami kod kuće, a recept vas čeka ovde.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @babetteroosstyling
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top