Pravi je trenutak za obračun sa tamnim flekama na licu

Tamne fleke na licu jedan su od najupornijih kožnih problema, koji uglavnom počinje da se javlja oko 30. rođendana, i ubraja se znakove starenja kože. Nastaje usled prekomerne proizvodnje melanina – pigmenta koji daje prirodnu boju koži, kosi i očima – na pojedinim delovima kože. Postoji mnogo faktora koji mogu izazvati ovaj proces, a najčešći uzrok je izlaganje sunčevim zracima, za koje već znamo da podstiču proizvodnju melanina. Melanin deluje kao prirodan filter za zaštitu kože, štiti nas od štetnih UV zraka, zbog čega dobijamo preplanuli ten kada se sunčamo. Međutim, preterano izlaganje sunčevim zracima može poremetiti taj proces i dovesti do pojave hiperpigmentacija. Kada se fleke jednom pojave, svako naredno sunčanje samo će pogoršati situaciju, što je jedan od razloga zbog čega dermatolozi poslednjih godina insistiraju na tome da tokom leta koristimo proizvode sa zaštitnim faktorom 50, kao i da SPF preparati budu deo naše dnevne nege čitave godine.

Još jedan čest uzrok pojave tamnih mrlja jeste disbalans hormona usled čega nastaju hiperpigmentacije poznate kao melazma ili kloazma. Ove pojave česte su među ženama, jer se smatra da nastaju kada ženski polni hormoni estrogen i progesteron stimulišu prekomernu proizvodnju melanina tokom izlaganja sunčevim zracima. Melazma se obično javlja u trudnoći, pa je često nazivaju i trudnička maska.
Pored toga, fleke se mogu javiti i kao simptom određenih autoimunih i gastrointestinalnih bolesti, metaboličkih poremećaja i nedostatka vitamina. Hiperpigmentacije su takođe neželjeni efekat pojedinih hormonskih tretmana ili konzumiranja lekova.
Ukolio imate fleke na licu i neujednačen ten, jesen je pravo vreme da započnete borbu sa ovim problemom jer sada možemo da odlazimo na intenzivne tretmane i da koristimo preparate na bazi aktivnih sastojaka, koji se ne preporučuju za vreme leta.

TRETMANI PROTIV TAMNIH FLEKA

Hemijski pilinzi su tretmani koji podrazumevaju nanošenje kiselog rastvora na kožu radi uklanjanja površinskih slojeva. Ovaj proces izaziva perutanje i ljuštenje kože, posle čega ostaje nova koža ujednačene boje.

Laserske terapije imaju praktično isti efekat, ali su obično preciznije, pošto dermatolog ima bolju kontrolu nad intenzitetom tretmana i podrazumevaju tretiranje zahvaćenih područja visokoenergetskom svetlošću. Najblaži tretmani deluju samo na epidermis kože (površinski sloj), dok intenzivniji tretmani mogu prodreti do najdubljih slojeva kože.

AKTIVNI SASTOJCI U KOZMETIČKIM PROIZVODIMA

S obzirom na to da su tretmani za uklanjanje fleka prilično intenzivni i da nakon njih dolazi do perutanja i ljuštenja kože, ukoliko niste spremni na ovaj korak, postoji i niz efikasnih preparata na koje možete da se oslonite. Rezultati neće biti dramatični kao nakon tretmana, ali vremenom ćete primetiti razliku. Postoji nekoliko aktivnih sastojaka koji brišu fleke s lica, a u nastavku vam otkrivamo neke od najučinkovitijih.

Glikolna kiselina spada u grupu AHA kiselina, a karakteristična je po tome što ima najmanji molekul zbog čega ima sposobnost da prodre duboko u kožu . To je čini najefikasnijim sastojkom u lečenju pigmentacijskih fleka, ali i akni, bora, mitisera…

Azelaična kiselina još jedan je vrlo moćan eksfolijator, a specifična je po tome i što izbeljuje kožu i ujednačava ten. Zbog toga je jedan je od najomiljenijih sastojaka za negu zrele kože koja pokazuje znakove fotostarenja, a prvenstveno hiperpigmentacijskih mrlja i melazme.

Derivati vitamina C takođe su se pokazali kao relativno efikasni u lečenju hiperpigmentacije. Često se koriste zajedno sa drugim aktivnim sastojcima.

Retinol definitivno spada u najmoćnije sastojke za rešenje ovog problema. Prilikom upotrebe ovih preparata trebalo bi da imate u vidu da mogu da iritiraju kožu, pa budite spremni na period privikavanja.

NEKI OD NAJEFIKASNIJIH PREPARATA

Drunk Elephant T.L.C. Sukari Babyfacial (Sephora)
Drunk Elephant – A-Passioni Retinol Cream (Sephora)
Pixi – Glow Tonic (Sephora)
REN Clean Skincare – Overnight Glow Dark Spot Sleeping Cream (Sephora)

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @josefinevogt
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top