Predlozi za kućni filmski maraton: Deset božićnih klasika

Porodična okupljanja, pokloni koje dobijamo od najbližih, bogata trpeza i slasni kolačići sastavni su deo božićne atmosfere, ali da bi prazniznična magija bila potpuna potrebni su nam i božićni filmovi. Oni će druženje sa najmilijima učiniti još zabavnijim i čarobnijim. Morate priznati da je uživanje uz ostvaranja sedme umetnosti jedna od obaveznih stvari za vreme praznika, a mi smo za vas pripremili listu deset božićnih klasika koji će vam sigurno prijati i opusti vas.

1p bfk 7115

1. It’s a Wonderful Life (Divan život) – Kao i mnogi filmski klasici, i ovaj je iz doba crno-bele tehnike. Film o Jimmyju Stewartu koji je na ivici propasti i na korak od toga da okonča svoj život. Ali, u poslednjem času dobija priliku da vidi kakav bi svet bio bez njega. Pomisao na to da jedan od anđela dobije krila svaki put kada neko zazvoni zvoncem ostaje sa čovekom celog života i to je jedna od onih stvari koja čini ovaj film nezaboravnim.

2p bfk 7115

2. Miracle on 34th Street (Čudo u 34. ulici) – I original i remeke ovog filma, oslični su. Ovaj film je doneo najstvarnijeg Deda Mraza na TV ekrane. Bez obzira na godine koje su prošle od snimanja, još uvek ima moć da vas uvuče u čaroliju Božića.

3p bfk 7115

3. White Christmas (Beli Božić) – Neki od najboljih božićnih filmova ponekad preteruju u svojoj neozbiljnosti, ali to im daje deo šarma jer su na neki čudan način jednostavno neodoljivi. Ovo je jedan od takvih filmova. Danny Kaye i Bring Crosby su nenadmašivi i uprkos šašavosti, ovaj film ima i srce i dušu.

4p bfk 7115

4. Christmas in Connecticut (Božić u Konektikatu) – Iako se sve vrti oko lažnog – lažnog muža, lažnih pomoćnica, lažnih scenarija, srž filma je realan. Šarm je jedan veliki adut ovog ostvarenja, a ako volite Barbaru Stanwyck, obvezno ga uvrstite u svoj božićni repertoar.

5p bfk 7115

5. The Bishop’s Wife (Sveštenikova žena) – ovaj film je zabavan i čaroban odabir u vreme praznika jer sadrži sve ono što božićni film treba da ima. Protestantski sveštenik moli kako bi od Boga dobio uputstvo kako da izgradi novu crkvu. Ali, svešteniku u nevolji dolazi u pomoć Anđeo (Cary Grant), koji mu još više zakomplikuje život jer njegova pomoć uopšte nije vezana za prikupljanje sredstava za izgradnju crkve…

6p bfk 71145

6. March of the Wooden Soldiers – Kao i Beli Božić, i ovo je jedan od onih neodoljivo šašavih filmova u kojem igračke ožive, a Laurel i Hardy kao protagonsti su jako zabavni tako da čine i ovaj film neizbežnim za vaš filmski maraton.

7p bfk 7115

7. Christmas Carol (Božićna priča) – Glavni protagonisti ovog filma su slavni mupetovci i George C. Scott, a priča sadrži u sebi večnu pouku koja živi još od Charlesa Dickensa i njegove knjige koja je upravo zbog pouke dobila tako mnogo adaptacija. Uči nas ljubaznosti i velikodušnosti.

8p bfk 7115

8. How the Grinch Stole Christmas (Kako je Grinch ukrao Božić) – Ako ste fan Jima Carreya pogledajte i ovu adaptaciju, ali pre toga obavezno pogledajte animirani original. Ovaj crtani film je napravljen isključivo za male ekrane i traje sat vremena što ga ne čini ni mrvicu manje neodoljivim.

9p bfk 7115

 

9. Rudolph the Red- Nosed Reinder (Rudolf, crveni nosić) – Ni ovo nije filmski klasik u pravom smislu reči, ali je definitvno jedan od najboljih božićnih filmova. Kao i Grinch, i ovaj film je napravljen isključivo za male ekrane. Poruka koju nosi ovaj film je bezvremen, a glasi da svi mi želimo da pripadamo.

10p bfk 7115

10. A Charlie Brown Christmas – Iako se mnogi fimovi sa likom Charliea Browna često baziraju na verskim elementima, ovaj je vredan gledanja, pogotovo za vreme praznika. Banda Peanuts i priča o drvcu su jedan od glavnih razloga da pogledate ovu animiranu božićnu avanturu.

Podeli

Scroll to Top