Premijera drame „Ja ili neko drugi“ zakazana u Mikser Teatru

Nova, nezaobilazna adresa na letnjoj pozorišnoj mapi grada – Mikser Teatar donosi nam još jednu premijeru. Nakom velikih uspeha komada „Dogvil“, „Gladi“ i mjuzikla „Braća Burazeri“, na red je došla drama „Ja ili neko drugi“. Predstava je nastala po tekstu Maje Pelević, a u režiji Jelene Bogavac, sa fantastičnom glumačkom podelom – Jovana Stipić, Aleksandra Janković, Vlada Aleksić, Miloš Vlalukin. Premijera je zakazana za 7. avgust u 21h, a ulaznice po ceni od 600 dinara mogu se nabaviti na svim prodajnim mestima Gigs Tixa. Na dan predstave, cena će iznositi 800 dinara.
Drama „Ja ili neko drugi“ inspirisana je istinitim događajem – kidnapovanjem i oslobađanjem austrijske devojčice Nataše Kampuš. Događaj je poslužio kao okidač za pisanje priče koja ispituje koncept slobode u savremenom životu koji, u velikoj meri, pokreću i kontrolišu mediji. Manir pisanja komada je poetičan i fragmentiran – priča ispričana od strane glavnog protagoniste sporadično biva prekinuta horom medija, komšija i savesnih građana, dok se celokupan tok priče s vremena na vreme prekida upadicom:

„Prošlo je tačno 10 godina. Mi nikada nećemo znati šta se desilo iza tih zidova“.

Sa jedne strane, pratimo odnos između devojčice i otmičara, a sa druge uzurpaciju svih privatnih i javnih prostora od strane medija. „Ja ili neko drugi“ analizira metode kojima istiniti događaji bivaju manipulisani od strane medija sa ciljem komponovanja odgovarajuće medijske slike, ali ističe i kako se koncept „istine“ polako gubi iz današnjeg društvenog konteksta.

Drama se takođe dotiče i pojma podeljenog identiteta, izraženog u naslovu predstave, odnosno u dilemi: ja ili neko drugi. Kada heroina predstave, nakon deset godina zatočeništva, konačno biva oslobođena, ona biva uvučena u snažnu i moćnu medijsku i javnu mrežu. Paradoksalno, onog momenta kada konačno dobija svoju slobodu, njen život postaje vlasništvo medija, stoga je ključno pitanje koje predstava postavlja to da li pojedinac može istinski da bude slobodan kada ga novi otmičari čekaju iza ugla.

1p m 4815

Podeli

Scroll to Top