Preporuka za nedeljno veče: Najzanimljiviji dokumentarci o modi

Ukoliko ste ove nedelje odlučili da veče provedete kod kuće, ušuškani u toplu atmosferu svog doma, a ljubitelji ste dokumentarnih filmova, imamo odlične predloge za vas. Izdvajamo pet zanimljivih životnih priča koje će vam sigurno zaustaviti dah i naterati vas na razmišljanje šta se sve krije iza glamuroznih naslovnih strana Voguea ili Elle-a. Ovog puta preporučujemo vam da pogledate životne priče čuvenih urednica Anne Wintour ili Carine Roitfeld, zatim istorijat razvoja najčuvenije njujorške modne kuće Bergdorf Goodmen. Ukoliko žudite za buđenjem emocija odlična stvar za vas je film L’amour fou o dizajneru Yves Saint-Laurentu i njegovom partneru Pierru Bergeu, dok Chasing Beauty na potpuno razgolićen i ni malo našminkan način obrađuje stanje u surovom svetu modelinga.

1p dm 25115

1. Scatter My Ashes at Bergdorf’s je film iz 2013. godine za koji scenario i režiju potpisuje Matthew Miele. Ovo je svojevrsni omaž čuvenoj modnoj kuću Bergdorf Goodmen koja se nalazi na Petoj aveniji u Njujorku, a osnovana je 1899. godine od strane Hermana Bergdorfa. Reč je o jednoj od najluksuznijih radnji na svetu, a svakom mladom kreatoru je san da se njegovi modeli nađi baš na rafovima te prodavnice. U filmu o svojim iskustvima sa Bergdorfom, o tome kako su primljeni ili odbijeni, pričaju neki od najvećih modnih magova današnjice od Karla Lagerfelda preko Toma Forda, Jason Wua, Marca Jacobsa do sestara Olsen.

2p dm 25115

2. Anna Wintour: Bloomberg Game Changers je dokumentarac iz 2011. godine o verovatno najintrigantnijoj ženi u savremenom modnom svetu. Film prati odrastanje čuvene Anne Wintour i njene početke u novinarstvu. Obrađuje periode života kada je radila u časopisima Harper’s Bazaar i New York Magazine. Najzanimljiviji deo, nastaje u periodu kada postaje kreativni direktor Voguea nakon čega preuzima vodstvo nad magazinom u surovoj borbi koju dobija. Tada obnavlja novinu i stvara moderan koncept, a samim tim postaje i jedna od najmoćnijih žena u fashion carstvu.

3p dm 25115

3. Mademoiselle C je film reditelja Fabiena Constanta iz 2013. godine. Priča obrađuje život bivše urednice francuskog Voguea Carine Roitfeld. Ona je na toj poziciji bila deset godina, a potom se preselila u Njujork gde pokreće sopstveni magazin CR Fashion Book. Glavna ideja časopisa je da pokaže da je moda mnogo više od načina odevanja. Carine je muza Toma Forda i najbolja prijateljica Karla Lagerfelda, a osim njih u dokumentarcu se pojavljuju i druga zvučna imena iz savremenog showbizz sveta.

4p dm 25115

4. Chasing Beauty delo je reditelja Brenta Huffa o intrigama i borbama u svetu modelinga. Pokazuje da iza sjajnih korica Voguea i Glamoura leže necenzurirane priče o tome šta manekeni moraju sve da izdrže i kakve sve žrtve podnose da bi postali top modeli. Ovaj film ispituje slike tela današnjih lepotica i psihološke uticaje koje one imaju na mlade. U dokumentarcu je praćen život mnogih supermodela, fotografa, agenata, dizajnera, plastičnih hirurga, šminkera…

5p dm 25115

5. L’amour fou je domunetarac iz 2010. godine francuskog reditelja Pierra Thorettona o čuvenom dizajneru Yves Saint-Laurentu i njegovom partneru Pierru Bergeu. Njih dvojica bili su poslovni i životni partneri koji su proveli zajedno pet decenija. U ovom filmu o tom odnosu govori i sam Berge koji je u trenutku snimanja imao 83 godine. Iako je ovaj par zvanično raskinuo vezu 1976, oni su nastavili da rade zajedno do Saint-Laurent smrti. Ovo je nešto više romantična, a manje modna priča.

Podeli

Scroll to Top