Princ Nećko našao se među 10 najboljih ilustrovanih knjiga u Srbiji

Knjiga Princ Nećko, autorke Svetlane Preradović, našla se na listi 10 najboljih ilustrovanih knjiga po izboru bibliotekara iz Srbije. Ilustraciju za ovu knjigu radio je Nemanja Ristić, a izbor je održan u okviru projekta Svet kroz slikovnice, koji je pokrenut na inicijativu Međunarodne federacije bibliotečkih udruženja i institucija (IFLA). Značajan broj domaćih bibliotekara učestvovao je u ovom projektu i odabrao najbolje iz Srbije.

Svetlana Preradović

Glavni junak ove knjige je dečak iz ulaza 65 čija je omiljena reč: Neću! To njegovo neću bilo je ponekad toliko glasno da se čulo bolje od sirena automobila, lajanja pasa i žamora u obližnjem kafiću. Srećom, tu su mama, tata i sestra da otkriju šta to dečaku nije po volji. Ova zabavna slikovnica kroz priču i igru zapažanja pomaže deci da iskažu svoja osećanja i podstiče roditelje da razgovaraju o njima sa svojim mališanima.
– Veoma mi je drago što su Princa Nećka kao knjigu za decu koja treba da bude predstavljena u svetu prepoznali baš bibliotekari, jer verujem da oni najbolje znaju šta se deci dopada. Za mene kao autora najvažnije je da deca razumeju poruku knjige, da im drži pažnju i pomaže da se suoče sa izazovima u svom životu, koji nisu mali, iako oni jesu. Za autora najlepše su upravo dečje reakcije, a Princ Nećko mi je doneo mnogo takvih lepih trenutaka – rekla je Svetlana Preradović.

Osim Princa Nećka na listi najboljih ilustrovanih knjiga našli su se i:
Ježeva kućica – Branko Ćopić (Kreativni centar)
Srpske narodne bajke – Za decu 21. veka (Čarobna knjiga)
Mrnjavčevići – Pop D. Đurđev (IK Pčelica)
Izabrane basne – Dositej Obradović (Zadužbina „Dositej Obradović“)
Priča o dobroj metli – Dejan Aleksić
Stilske igre 2 – Simeon Marinković (Kreativni centar)
Priče iz šume – Nikoleta Novak (IK Pčelica)
Od čitanja se raste – Jasminka Petrović (Kreativni centar)
Dar-mar – Dragana Mladenović (Kreativni centar)

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: Privatna arhiva
Foto: Dalibor Stanković

Podeli

Scroll to Top