Istražili smo zašto su probiotici i prebiotici sve popularniji kozmetički sastojci

U poslednjih nekoliko godina svet kozmetike doživljava pravu revoluciju u pogledu sastojaka koji se koriste u proizvodnji različitih preparata za negu kože. Jedan od tih trendova privukao je i našu pažnju, a to je upotreba probiotika i prebiotika u kozmetičkim proizvodima. Ova dva pojma već su svima dobro poznata u kontekstu ishrane i digestivnog zdravlja, a u poslednje vreme sve češće su ključni sastojci u skincare proizvodima.
U skladu sa tim, odlučili smo da istražimo kakve benefite ovi sastojci imaju za kožu što nas je dovelo do priče o mikrobiomu kože.

Šta je mikrobiom kože?

Mikrobiom kože podrazumeva brojne mikroorganizme koji su prisutni na njenoj površini. Brojni faktori, poput genetike, načina života, ishrane, lične higijene, godina starosti, lekova (posebno antibiotika), pa čak i ljudi i kućnih ljubimaca sa kojima neko deli dom, imaju uticaj na sastav mikrobioma kože. Zbog toga je mikrobiom svake osobe jedinstven, slično kao i DNK.
Nove tehnologije sekvenciranja genoma pokazale su da je koža domaćin raznovrsnijim i dinamičnijim bakterijskim zajednicama nego što se ranije mislilo. Ove bakterije utiču jedna na drugu i komuniciraju međusobno i sa ćelijama kože, a mogu da podstiču i suzbijaju rast korisnih i štetnih bakterija.

Zapravo, u normalnim uslovima, dobre bakterije neutrališu loše pa je broj patogenih bakterija pod kontrolom. Nažalost, ova ravnoteža može da se naruši, a to se najčešće dešava zbog uticaja okoline, način života i upotrebe različitih kozmetičkih proizvoda. Tada se obično javljaju upalni procesi, psorijaza ili atopijski dermatitis. Da bismo izbegli ovakav scenario, probiotici i prebiotici su tu da nas zaštite od pomenutog disbalansa.

Kakva je uloga probiotika i prebiotika?

Probiotici su žive bakterije koje imaju pozitivan uticaj na naše zdravlje. Najčešće se povezuju sa digestivnim taktom, gde poboljšavaju ravnotežu crevne flore. Međutim, probiotici su takođe korisni za kožu. Kada se primenjuju topikalno, ovi mikroorganizmi mogu da nam pomognu u obnavljanju i očuvanju zdravlja kože.
Prebiotici su, s druge strane, supstance koje hrane probiotike i pomažu im da rastu i razmnožavaju se. Kada se kombinuju sa probioticima, prebiotici stvaraju idealne uslove za ravnotežu mikrobioma kože.

Dok probiotici i prebiotici naizgled stvaraju isti rezultat, ova dva sastojka se itekako razlikuju. Proizvod za koji se tvrdi da je probiotik morao bi da sadrži žive mikroorganizme, dok prebiotički proizvod može imati sastojke na bazi biljaka koji „hrane“ ili aktiviraju prirodne mikroorganizme kože.
Zbog svoje nestabilnosti, kozmetički proizvodi sa probioticima su posebno formulisani i upakovani u specifične ambalaže koje sprečavaju ulazak svetlosti i vazduha u sam proizvod. Pored toga, vredi napomenuti da se dva sastojka najčešće kombinuju u jednoj formuli i tako daju najoptimalnije rezultate.

Benefiti kozmetike sa probioticima i prebioticima

Poboljšanje ravnoteže mikrobioma kože: upotreba proizvoda sa probioticima i prebioticima može pomoći u obnavljanju i očuvanju ravnoteže mikrobioma kože. To može rezultirati smanjenjem problema kao što su akne, crvenilo i osetljivost kože, ali i poboljšanje kod stanja kao što su atopijski deramtitis i psorijaza.
Hidratacija i regeneracija: probiotici i prebiotici mogu poboljšati sposobnost kože da zadrži vlagu i brže se regeneriše. Rezultat je glatka, meka i podmlađena koža.
Smanjenje osetljivosti kože: kod osoba sa osetljivom kožom, kozmetika sa probioticima i prebioticima može pomoći u smanjenju osećaja svraba, peckanja i nelagodnosti.
Očuvanje prirodne barijere kože: kombinacija probiotika i prebiotika može ojačati prirodnu barijeru kože, čineći je manje podložnom štetnim uticajima okoline i oksidativnom stresu.
Smanjenje znakove starenja: kako se probiotici razlažu na površini kože, oni stvaraju druge supstance korisne za kožu poznate kao postbiotici. Postbiotici uključuju hijaluronsku kiselinu, peptide i vitamine koji pomažu u smanjenju znakova starenja, pojačavaju hidrataciju i daju sjaj koži.

Kako izabrati kozmetiku sa probioticima?

Istraživanja su razmatrala brojne probiotike za kožu, ali je nemoguće izdvojiti jedan kao najbolji s obzirom da svaka koža ima jedinstven mikrobiom. Umesto toga, potražite formulu koja sadrži mešavinu „biotičkih“ sastojaka za dobro zaokružen pristup održavanju zdravog mikrobioma kože.

INJournl izbor

Tekst: Kristina Blagojević
Naslovna fotografija: @evarankiin
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top