Tri razloga zbog kojih bi trebalo da uvrstite probiotike u svakodnevni meni

Poslednjih godina često slušamo o tome koliko je pravilan rad creva važan za celokupno zdravlje našeg organizma, a dve ključne reči koje se tom prilikom pominju su probiotik i mikrobiom. Po definiciji probiotici su živi mikroorganizmi koji blagotvorno utiču na sistem za varenje, kao i na imuni sistem. Samo ime probiotik izvedeno je iz latinskih reči pro, što znači za, i biotic što znači život. Pravilno odabrani probiotici mogu da iscele mikrobiom creva – skup mikroorganizama koji nastanjuju sistem za varenje, u kom postoje korisne i patogene bakterije. U normalnim uslovima, one žive u ravnoteži, jer dobre neutrališu loše pa je broj patogenih bakterija pod kontrolom. Nažalost, ova ravnoteža se lako narušava pa loša mikroflora brojčano nadjača dobru i tu probiotici imaju važnu ulogu da bi se ponovo uspostavio balans. Međutim, zašto je taj balans toliko važan i na koje sve segmente našeg zdravlja utiče, saznajte u nastavku.

UTICAJ PROBIOTIKA NA ZDRAVLJE

Osim što sprečavaju nadimanje, gasove, zatvor i dijareju, probiotici pomažu da naše telo apsorbuje minerale iz hrane, da proizvodi vitamine i da stvara više od 30 neurotransmitera koji su neophodni za rad mozga, među kojima je i hormon seratonin koji ima presudnu ulogu na naše raspoloženje.
Zdrav, uravnotežen crevni mikrobiom može smanjiti i krvni pritisak, normalizovati nivo holesterola u krvi, poboljšati zdravlje bubrega i boriti se protiv bolesti srca…

PROBIOTICI I KOŽA

Kada loša mikroflora brojčano nadjača dobru, naša creva postaju krhka i propustljiva pa postoji opasnost da štetne supstance dođu u krvotok, umesto da budu izbačene napolje i tako se slabi imuni sistem. Da ne bi došlo do toga, naš organizam štetne supstance eliminiše preko kože, pa dolazi do pojave osetljivosti, crvenila i upalnih procesa. Zato redovan unos namirnica bogatih probioticima smanjuje rizik od od pojave akni, rozacee ili ekscema.
Nedavno istraživanje koje je sprovedeno u Koreji, a u kom je učestvovalo 56 pacijenata koji imaju problem s aknama, pokazalo je da konzumiranje probiotika iz roda Lactobacillus tokom 12 nedelja, značajno smanjuje upalne procese, kao i proizvodnju ulja u koži.
Probiotici deluju na kožu i kao svojevrsna zaštitna barijera jer sprečavaju prodor loših bakterija i podstiču proizvodnju kolagena – proteina koji je najzaslužniji za očuvanje svežeg i mladalačkog izgleda.

ATLETSKE PERFORMANSE

S obzirom na to da probiotici povećavaju apsorpciju hranljivih sastojaka, mišićima je potrebno manje vremena da se oporave nakon treninga, a samim tim se i atletske performanse brže povećavaju.

HRANA BOGATA PROBIOTICIMA

Mada danas postoji niz suplemenata koji sadrže probiotike različitih rodova, pre nego što posegnete za dodacima prehrani, isprobajte namirnice koje sadrže najveći procenat dobrih bakterija, kao što su:

KISELI KUPUS – bogat je bakterijama koje blagotvorno utiču na imuni sistem i crevnu floru. Bakterije na listovima kupusa fermentišu prirodne šećere u mlečnu kiselinu, a dodatni bonus ove namirnice je činjenica da je veoma bogata vitaminom C.

KOMBUHA – zdravstvene prednosti ove gljive odavno su poznate, a obično se konzumira tako što se prelije čajem pa se sačeka 24 sata kako bi došlo do fermentacije. Ovakav napitak, između ostalog, pospešuje varenje i rad dobrih bakterija u crevima.

PUNOMASNI JOGURT I KEFIR – umanjuju gasove i nadimanje i pospešuju brži rad creva.

MISO SUPA – šitake pečurke i miso pasta, koje su sastavni deo tradicionalne japanske supe, stimulišu rad probavnog trakta, a blagotvorno deluju i na imuni sistem.

Ovaj tekst origialno je objavljen na našem portalu 11. septembra 2020. godine.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @solarpowered_blonde
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top