Profesionalna nega kose: Izbegnite pet najčešćih grešaka

Lepa i negovana kosa važan je deo stylinga svake žene. Bez obzira na boju ili dužinu, negovana kosa večiti je trend, ali i najbolji modni dodatak. Ukoliko želite da o svojoj kosi brinete poput profesionalca i svaki dan uživate u njenom volumenu i sjaju, poslušajte naše savete i uzbegnite česte greške koje mnoge žene prave.

1. Učestalost pranja kose zavisi od njene strukture

O tome koliko ćete često prati kosu zavisi od njene strukture. Ukoliko imate tanku kosu trebalo bi da je perete svakodnevno ili svaki drugi dan. Ako imate gušću i oštriju kosu, možete je prati svaki drugi dan, ili čak jednom do dva puta nedeljno.

2. Kosu perite hladnom vodom

Pranje kose u toploj ili vrućoj vodi navika je gotovo svake žene, ali ujedno i velika greška. Topla ili vruća voda otvara folikule i kosu čini osetljivijom i ispucalom. Stručnjaci savetuju da kosu šamponirate pod mlazom mlake, a ispirete pod mlazom hladne vode.

3. Ne koristite previše šampona

Da biste dobro oprali kosu, nije potrebno previše šampona i pene. Dovoljno je da utrljate malo šampona koji ćete pomoću vode proširiti dalje po kosi i zatim ga ostaviti da odstoji na glavi minut ili dva. Više šampona ne znači i bolje pranje.

4. Menjajte šampone

Stručnjaci naglašavaju kako slobodno možete menjati marku šapona jednom mesečno pa im se za neko vreme ponovno vratite. Ukoliko kosu često tretirate različitim proizvodima kao što su gel ili lak za kosu i slično, s vremena na vreme potrebna je i primena posebnih vrsta šampona za raščešljavanje i negu.

5. Koristite masku za kosu umesto balsama

Maske su odlične za dugotrajnije održavanje svežine boje za kosu, pa vam mogu produžiti vreme između farbanja. Ukoliko imate oštriju kosu, masku koristite na celoj glavi, a osobe sa tanjom kosom, masku bi trebalo da koriste samo na krajevima.

Foto: Instagram/hairsandstyles

Podeli

Scroll to Top