Prva srpska opera premijerno izvedena u Narodnom pozorištu

Svetska premijera prve srpske opere „Melankolični snovi grofa Save Vladislavića“ kompozitora Svetislava Božića održana je u nedelju u Narodnom pozorištu. Ovo zanimljivo i moderno delo koje za razliku od uobičajenih predstava traje svega sat i dvadeset minuta pod dirigentskom je palicom Đorđa Pavlović, u režiji Aleksandra Nikolić i koreografiji Aleksandra Ilića. Dok su uloge pripale Ivanu Tomaševu koji tumači Savu Vladislavića, Marko Kalajanović u ulozi Nikole Tesle, Sanja Kerkez koja igra Ellen, Muse i White Dove, Jadranka Jovanović koja takođe ima tri uloge – carica, anđeo iskušenja i majku i udovicu, a na sceni su i Nenad Čiča, Igor Matvejevumači i Slobodan Živković.

1p onp 2315

Velika sala bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a publika je sa velikom pažnjom gledala ovaj komad u kome se prepliću svetovni i sakralni motivi, melankolije i suzdržana radost prepliću. Na kraju praizvedbe prisutni su nagradili kompletnu autorsku i umetničku ekipu gromoglasnim aplauzom koji je trajao petnaestak minuta.

 

nas 1 onp 2315

Svetislav Božić napisao je i liberto za ovu operu koji se temelji na životu grofa Save Vladislavića – Raguzinskog (1668 – 1738) koji je bio ruski diplomata srpskog porekla na dvoru ruskog cara Petra Velikog i Katarine Prve.
U svojoj knjizi o „srpskom diplomati na ruskom dvoru“ i osnivaču ruske obaveštajne agencije, Jovan Dučić je rekao: „Za četvrtinu veka, bio je uključen u sve važne događaje u Ruskom Carstvu – zaključenje vojnog saveza s Moldavijom, mir sa turskim sultanom, konkordat sa Papom, prvo razgraničenje između Rusije i Kine, a veruje se da je zahvaljujući njemu izgrađena prva pravoslavna crkva u Kini“.

2p onp 2315

Dučić stavlja poseban naglasak na činjenicu da je grof Sava Vladislavić bio „prvi Srbin koji je, na kraju mračnog 17. veka, pridobio cara Rusije Petra Velikog i za oslobođenje Srbije i drugih naroda na Balkanu.“
Međutim, po Božiću, ovo nije istorijska opera, ni opera intenzivne dramske radnje, umesto toga, on se odlučio za operu situacije u kojoj su životi pojedinaca prikazani kroz reči velikih pesnika poput Crnjanskog, Dučića, Nastasijevića i Dejana Medakovića. Osim poezijom, libreto je inspirisan i odlomcima iz dela „Nikola Tesla“ koje je napisao Miloš Crnjanski.

Foto: Narodno pozorište

Podeli

Scroll to Top