Reč dermatologa: 5 mitova o nezi kože koje odmah morate da zaboravite

Nežna i sjajna koža cilj je svake žene, a da bi postigli svež i zdrav izgled najvažnije su pravilna i redovna nega, zdrava ishrana i sticanje beauty rituala. Međutim, u želji da svom licu priuštimo što bolju negu nekada pomerimo fokus sa najbitnijih na nebitne stvari pa sami sebi učinimo više štete nego koristi. Američki dermatolog Lisa Chipps koja se brine o izgledu mnogih zvezda iz Los Anđelesa kaže da postoje mnogi mitovi u vezi sa negom u koje žene veruju, a koji su potpuno netačni. Ona je izdvojila 5 najrasprostranjenijih i objasnila da nega kože ne mora da vam oduzme mnogo vremena.

MIT broj 1: Ne morate koristiti anti-age proizvode sve dok vaša koža ne pokazuje prve znake starenja

ČINJENICA: Prevencija je mnogo učinkovitija od lečenja posledica

Retroaktivno brisanje ili ublažavanje prvih bora ni malo nije lak zadatak stoga je koži potrebna odgovarajuća nega i pre nego što primetite fine linije na licu. Odličan izbor su kreme sa retinolom jer one podstiču proizvodnju kolagena koji je najvažniji u borbi protiv starenja.

MIT broj 2: Ishrana ne utiče na izgled kože

ČINJENICA: Vaša ishrana je jako bitna

Zdrava hrana (posebno namirnice bogate vodom kao što su voće i povrće) može pomoći vašoj koži da zadrži vlagu, a samim tim i da izgleda mlađe. S druge strane, nezdrava ishrana utiče na vaš ten koji poprima sivkastu boju.

MIT broj 3: Kreme sa zaštitnim faktorom treba nanositi samo tokom leta

ČINJENICA: UVA zraci mogu dopreti do vaše kože čak i kada je napolju oblačno

Oblaci vas mogu zaštititi od UVB zraka, ali ne i od UVA zraka koji su, zapravo, najštetniji za kožu. Oni prodiru duboko, do drugog sloja kože (dermisa), oštećuju ćelije dermisa što dovodi do vidljivih znakova starenja. Zato se pobrinite da svakodnevno koristite kreme sa SPF 30.

MIT broj 4: Blago preplanuli ten nije štetan

ČINJENICA: Sunčanje nikada nije zdravo za kožu

Preplanuli ten oštećuje kožu i ubrzava pojavu prvih znakova starenja. Zato je potrebno da se koža uvek zaštiti od sunca, a ukoliko želite da blago potamnite svoje lice za to danas postoji širok spektar proizvoda – od toniranih krema do bronzera.

MIT broj 5: Za kvalitetnu negu potrebno je mnogo proizvoda

ČINJENICA: Za osnovnu negu dovoljna su vam samo 3 proizvoda

Vašoj koži je najvažnije da svakodnevno priuštite kvalitetan preparat za čišćenje, kremu za lice sa zaštitnim faktorom i hranjivu noćnu kremu koja će regenerisati vašu kožu. Svakako, možete koristiti i više proizvoda za negu poput seruma, ali ova 3 su najbitnija.

Foto: @simplysona

Podeli

Scroll to Top