Ovo su najčešći razlozi zbog kojih su vam usne hronično suve i ispucale

Živimo u vremenu kada smo naučili sve lekcije o nezi lica pa svaki beauty entuzijasta prilično stručno može da objasni razliku između seruma, hidrantnih krema i ulja za lice, i bez greške će primetiti kada je njegovoj koži potreban piling, a kada intenzivna hidratacija. Međutim, i dalje jako malo znamo o jednoj od najnežnijih regija na licu – usnama. Zbog toga veliki broj osoba ima hronično suve i ispucale usne uprkos tome što u torbi ima tri do pet balzama koje redovno koristi. Razlog je to što, nažalost, tretmani koje kupujemo u drogerijama i apotekama nisu uvek najbolje rešenje.

ŠTA UZROKUJE HRONIČNO SUVE I ISPUCALE USNE?

Postoji mnogo faktora koji mogu uzrokovati ovaj problem, a najčešće su to vremenski uslovi, loša hidratacija, nepravilna ishrana, nedostatak vitamina B, ne konzumianje dovoljno tečnosti, ali i alergijska reakcija na neke od sastojaka koji se nalaze u balzamima za usne. Nemali broj osoba zapravo je alergična na pojedine sastojke iz negujućih tretmana, kao što su lanolin, pčelinji vosak ili kokosovo ulje, koji su generalno dobri za usne. Ova vrsta alergija može nastati i zbog parfema i drugih sastojaka koji služe samo za to da vaš balzam lepo miriše. Pored toga, određeni medikamenti, poremećaj u radu štitne žlezde i druge autoimune bolesti takođe mogu dovesti do isušivanja usana.

KAKO IZABRATI PRAVU NEGU?

Prosečnoj osobi najviše će odgovarati tretmani za usne na bazi sastojaka kao što su ricinusovo ulje, ceramidi, glicerin, vitamini C i E, šea puter ili ulje avokada. Kada je reč o sintetičkim sastojcima, birajte okluzive koji stvaraju zaštitni sloj na usnama, ali im omogućavaju da upijaju vlagu.

DA LI USNE MOGU POSTATI ZAVISNE OD BALZAMA?

Postoji rasprostranjeno mišljenje o tome da naše usne mogu postati zavisne od balzama, a iako nema relevantnih naučnih studija koje se bave ovom temom, dermatolozi tvrde da priče o tome nisu bez osnova. Iako naše usne nemaju lojne žlezde, postoje određeni procesi koji ih prirodno hidriraju i vlaže, a mogu biti narušeni ako preterujemo s upotrebom balzama.

OSTALI KORACI KOJE MOŽETE DA PREDUZMETE

Baš kao što je redovna eksfolijacija jedna od najboljih stvari koje možete da radite za svoju kožu, isto važi i za usne. Zato bar dva puta nedeljno uradite piling kako biste pospešili obnovu ćelija, ali i protok krvi i limfne tečnosti. Danas na tržištu postoji veliki broj ovih preparata, među kojima većina sadrži i mnoge hranljive sastojke, a piling možete napraviti i sami od maslinovog ulja i šećera. Nakon što uradite ekfolijaciju, obavezno bogato hidrirajte usne.
Kad smo kod hidratacije, noćne masne za usne takođe su jedan od proizvoda koji može da napravi bitnu razliku. Danas na tržištu postoji dosta proizvoda namenjenih za noćnu negu usana, a slične rezultate dobićete i ukoliko pre spavanja nanesete deblji sloj balzama, kapsulu vitamina E ili Pavlovićevu mast.

Fenty Beauty – Pro Kiss’r Lip-Loving Scrubstick (Sephora)
Sephora Collection – Vanilla Lip Scrub (Sephora)

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @lena_hoeller
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top