Koraci koje bi trebalo da preduzmete ukoliko se suočavate s proširenim porama

Proširene pore jedna su od rasprostanjenijih boljki kada je reč o koži lica, a uglavnom se javljaju kod osoba s masnijom kožom, i to češće kod žena nego kod muškaraca. Mada oni koji se suočavaju s ovim problemom na sve moguće načine pokušavaju da ga reše, za početak moramo biti svesni činjenice da su nam pore potrebne. One su mikroskopski otvori na koži koji su zapravo putevi kroz koje se luče prirodna ulja kože, a uz to predstavljaju i prirodnu ventilaciju kojom se telo oslobađa toplote putem znoja. Zahvaljujići porama organizam reguliše vlažnost i temperaturu kože i pomoću njih izbacuje sebum na površinu.

Glavni razlozi zbog čega se ovi otvori na koži uvećavaju su pojačano lučenje sebuma i nakupljanje nečistoća i izumrelih ćelija kože. Usled toga, pore se zalepljuju, a samim tim i šire. Iako proširene pore mogu izgledati kao nerešiv problem, pravilnom negom, čak i u kućnim uslovima, možete znatno umanjiti njihovu veličinu. U nastavku vam donosimo pet ključnih koraka koje bi trebalo da uvrstite u svoju beauty rutinu ukoliko želite da se zauvek rešite ovog problema.

REDOVNO RADITE PILING

Redovan piling preparatima koji u sebi sadrže voćne enzime ili kiseline (najefikasnija je salicilna) omogućiće vam da odstranite mrtve ćelije s kože i nečistoće nakupljene u porama, što će dovesti do njihovog sužavanja. Pre nego što nanesete piling, stavite na lice toplu krpu ili peškir i držite 5 minuta kako bi se pore otvorile. Zatim kružnim pokretima, bez pritiskanja, masirajte kožu pilingom usredređujući se na područje nosa i obraza, gde su pore i najšire. Na kraju, isperite piling hladnom vodom, koja pomaže u zatvaranju pora. Piling radite dva do tri puta nedeljno.

1pp 11019
Kate Somerville ExfoliKate Intensive Exfoliating Treatment

HIDRIRAJTE KOŽU

Hidratacija kože je, uz temeljno čišćenje, najvažniji korak u beauty rutini. Ukoliko imate masnu kožu, birajte kreme gelaste strukture koje neće opteretiti lice i zapuštiti pore. Nedovoljno hidrirana koža ima tendenciju da proizvodi više sebuma što dovodi do proširenja pora.

2pp 11019
Clinique Dramatically Different Hydrating Jelly

NE PRESKAČITE SPF PROIZVODE

Oštećenja od sunca dovode do smanjenja kolagena i elastičnosti kože, a kao posledica vremenom se pojavljaju proširene pore. Zato je od ključnog značaja da koristite SPF preparate tokom cele godine.

3pp 11019
Kiehl`s Ultra Facial Moisturizer SPF 30

KORISTITE MASKE ZA DUBINSKO ČIŠĆENJE

Jednom nedeljno obavezno na lice nanosite maske koje dubinski čiste kožu. Kao i kod pilinga, pet minuta ranije stavite toplu krpu ili peškir na lice da bi se pore otvorile jer ćete tako efikasnije ukloniti nakupljenje nečistoće.

4pp 11019p
Herbivore Botanicals Blue Tansy AHA + BHA Resurfacing Clarity Mask

RETINOL JE KRUCIJALAN

Mada se proizvodi s retinolom koriste uglavnom u anti-age nezi, oni su veoma efikasni i kada je reč o umanjenju proširenih pora. Derivat vitamina A ima ključnu ulogu u ostranjivanju mrtvih ćelija s kože, a podstiče i proizvodnju kolagena što umanjuje veličinu pora.

5pp 11019
The Ordinary Retinol 1% in Squalane

SAVET ZA KRAJ: Izbegavajte da rukama dodirujete kožu lica jer na taj način gurate nečistoće u pore što dovodi do njihovog začepljenja.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @intothegloss
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top