Retrospektiva rada Alexandera McQueena najposećenija izložba ikada

Kada se devedesetih pojavio na svetsku modnu scenu, svi su ga obožavali. Od publike do kritike preko javnih ličnosti, nije bilo čoveka u svetu mode koji se nije divio radu Alexander McQueena. Svaka njegova revija bila je svojevrsno umetničko delo kojim je pomerao granice mogućeg. Zato je vest od 10. februara 2010. godine da je izvršio samoubistvo šokirala planetu. Uspomena na ovog modnog genija ne jenjava, a malo koji živi dizajner može se pohvaliti takvom armijom fanova.

1p am 7815

U čuvenom londonskom muzeju Victoria&Albert ove godine organizovana je prva i najveća evropska retrospektiva radova čuvenog Britanca pod nazivom „Savege Beauty“ koja je bila otvorena od 14. marta do 2. avgusta. Kad su se sabrali rezultati, sasvim očekivano, ova postavka ponela je titulu najposećenije modne izložbe. Ulaznice je kupilo čak 480.000 poštovalaca McQueenovog rada koji nisu želeli da propuste da još jednom pogledaju njegovu nenadmašnu modnu viziju.

2p am 7815

A postavka je zaista bila spektakularna. Svaka muzejska dvorana predstavljala je zasebnu celinu Alexanderovog rada i interesa – od antropologije i groteske do zoologije i performansa. Izložbeni put započeo je u Njujorku 2011. godine sa dosta drugačijom i pitomijom postavom, pa se svi slažu kako je muzej V&A dizajnera predstavio u pravom svetlu. To nas ne ludi, s obzirom da je on, ipak, britanski nacionalni ponos.

3p am 7815

4p am 7815

Foto: Victoria&Albert Museum

Podeli

Scroll to Top