Romantični letnji filmovi koje uvek iznova volimo da gledamo

Sezona godišnjih odmora u punom je jeku, a bez obzira na to da li ste već bili na letovanju ili se tek spremate da otputujete, jedan od odličnih načina da ove nedelje zaboravite na sve probleme i osetite bezbrižnu atmosferu u kakvoj uživate samo kada ste na moru, jesu filmovi. Zato smo ovog puta izdvojili naših pet omiljenih naslova u čijem su središtu avanture proživljene na letnjim putovanjima, a koji su prepuni energije i strasti uobičajene za najtoplije doba godine. Bilo da je reč o novim upoznavanjima, zaljubljivanjima i zapletima koji nas drže prilepljenim za ekran, ili o dramama i najkomplikovanijim životnim situacijam, sledeći filmovi na odličan način ilustruju leto.

TALENTOVANI GOSPODIN RIPLI

Mladi Tom Ripley (Matt Damon) je siromašan, nesiguran i neupadljiv momak iz Njujorka koji slučajno upoznaje uglednog gospodina Herberta Greenleafa (James Rebhorn), kojem se lažno predstavlja. Kada ga Greenleaf zamoli da ode u Italiju i poseti njegovog sina Dickiea (Jude Law), on to sa zadovoljstvom prihvata. Stigavši u slikoviti gradić Mangiabello, Tom se, oduševljen bezbrižnim Dickijevim životom, ubrzo sprijatelji s mladim playboyem i njegovom privlačnom devojkom. Isprva lagodan život na visokoj nozi pretvoriće se u pohlepu, igru dvostrukih identiteta, a na kraju i u zločin.

LJUBAV U BARSELONI

Ovo je prvi film u trilogiji čuvenog reditelja i scenariste Woodyja Allena, a druga dva naslova su Ponoć u Parizu i Rimu, s ljubavlju. Zaplet počinje kada konvencionalna Viki (Rebecca Hall), verena za Douga (Chris Messina) otputuje u Barselonu, kako bi provela letnje praznike u kući prijatelja svojih roditelja, a na put kreće sa nekonvencionalnom i otvorenom prijateljicom Kristinom (Scarlett Johansson). Kada dve devojke upoznaju kontraverznog slikara Huana Antonija Gonzala (Javier Bardem), a potom i njegovu bivšu suprugu Mariju Elenu (Penelope Cruz), životi će im se zauvek promeniti.

SKRIVENA LJUBAV

Sedamnaestogodišnji Elio provodi leto sa roditeljima u jednom italijanskom selu. Uzbuđenje dolazi u obliku visokog, preplanulog američkog pomoćnika istraživača Olivera, koji je došao u Italiju da radi s Eliovim profesorom i ocem. Elio je u početku oprezan sa pridošlicom, ali ubrzo počinje da izmišlja sve više razloga kako bi provodio vreme sa njim. Iako ga najpre ismeva, jer je dete obrazovanih akademika, njihovi verbalni sukobi počinju da dobijaju erotsku notu, pa nakon što konačno dožive prvi poljubac nemoguće ih je razdvojiti. Kraj Oliverovog boravka u Italiji promeniće njihov odnos, a za Elija ovo je prva ljubav. Iako je njihova afera možda kratka, ono što je zaigralo u Eliovom srcu i mislima, ostaće tamo zauvek.

A BIGGER SPLASH

Rok legenda Merijen Lejn (Tilda Swinton) oporavlja se na vulkanskom ostrvu Pantelerija u Italiji sa partnerom Polom (Matthias Schoenaerts). Mir im narušava Heri (Ralph Fiennes), njen bivši ljubavnik i muzički producent, koji neočekivano dolazi sa kćerkom Penelopi (Dakota Johnson). Heri u život Merijen unosi eksploziju nostalgije od koje ne može da pobegne. Ovaj film je na neki način senzualan portret žudnje, ljubomore i rock’n’rolla, okupan mediteranskim suncem.

ROMI I MIŠEL NA GODIŠNJICI MATURE

Najbolje drugarice iz detinjstva, pa sve do mature, Romy (Mira Sorvino) i Michele (Lisa Kudrow) su dve lakomislene mlade žene sa juga Kalifornije koje vole da se zabavljaju. Kada saznaju da se uskoro održava proslava 10-ogodišnjice mature, njih dve porazmisle o tome šta su uradile od srednje škole i iskreno se zapanje kad shvate da imaju malo čime da se pohvale. Da nadoknade očigledan nedostatak uspeha, odluče da izmisle nove sebe, smišljajući fantazije o bogatstvu i uspehu, ne bi li impresionirale svoje nekadašnje školske drugove. Romy i Michele stižu na proslavu mature potpuno spremne da odigraju svoje uloge – naročito kad je reč o njihovim starim rivalima, ekipi navijačica. Ali njihova dobro pripremljena prevara dobiće neočekivani tok kada se pojavi bivša školska drugarnica i ispriča istinu.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: Instagram (@wethepeoplestyle)

Podeli

Scroll to Top