Sa psihološkinjom Milicom Krstić razgovarali smo o tragediji koja se juče dogodila i psihološkoj pomoći koju platforma Sigiran Prostor nudi roditeljima

Osam učenika i čuvar ubijeni su juče u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“. Šestoro dece i jedna nastavnica su ranjeni. Na njih je pucao trinaestogodišnji dečak.
Ovakve vesti do juče smo slušali samo iz dalekog sveta, a sada smo se i sami suočili sa velikom tragedijom. Ovaj događaj neće ostaviti posledice samo na decu koja su bila prisutna u školi za vreme pucanjave već i na sve đake, roditelje i nastavnike.
S tim u vezi razgovarali smo sa psihološkinjom Milicom Krstić, koja je pre godinu i po dana osnovala platformu Siguran Prostor na kojoj sa više od 100 svojih kolega nudi besplatnu psihološku pomoć svima koji ne mogu da je priušte.

Kakve će posledice tragedija koja se juče dogodila ostaviti pre svega na učenike, nastavnike i roditelje OŠ „Vladislav Ribnikar“, a kakve na nas kao društvo? 
– Tragedija koja se juče dogodila u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu potresla je ne samo Srbiju, već i čitav region. Njene posledice će se osećati na različite načine, pre svega na učenike, nastavnike i roditelje škole, ali i na nas kao društvo.
Na učenike škole, ova tragedija će imati ozbiljan uticaj na njihov emocionalni, psihološki i fizički razvoj. Učenici su svedočili nasilnom događaju, što će izazvati šok, strah, anksioznost i traumu. Potrebno je pružiti im podršku i psihološku pomoć kako bi mogli da se oporave i nastave sa svojim životima i obrazovanjem.
Roditelji dece koja pohađaju ovu školu, ali i roditelji generalno, biće zabrinuti za bezbednost svoje dece u školi, a to bi moglo da utiče na njihovu odluku da li da decu šalju u školu ili ne. 
Kao društvo, ova tragedija nas podseća na potrebu da se ozbiljno shvati problem nasilja u školama i da se preduzmu mere za sprečavanje ovakvih situacija. Potrebno je ulagati u obrazovanje, razvijati programe za prevenciju nasilja i pružati podršku učenicima, nastavnicima i osoblju škola. Takođe je važno da se radi na promovisanju kulture nenasilja i tolerancije, kako bi se sprečile ovakve tragedije u budućnosti.

Koliko je bitno da roditelji i deca ove škole imaju psihološku podršku dok se oporavljaju od traume i kakvu pomoć mogu da dobiju od platforme Siguran Prostor?
– Psihološka podrška roditeljima, učenicima i nastavnicima škole koja se suočila sa traumom od velike je važnosti. Nakon traumatičnog događaja, ljudi često doživljavaju jak stres i anksioznost, i mogu se suočavati sa drugim emocionalnim reakcijama koje mogu negativno uticati na njihovu dobrobit i funkcionisanje.
U slučaju ove škole u kojoj se dogodila tragedija, učenici, nastavnici i osoblje koji su svedočili nasilnom događaju trebatće podršku i pomoć u procesu oporavka. Psihološki savetnici i stručnjaci koji su obučeni u rad sa traumom i stresom mogu pomoći učenicima i nastavnicima da se nose sa svojim emocijama i da pronađu načine za prevazilaženje traume.
Ukoliko se ne obrati pažnja na pružanje psihološke podrške u situacijama poput ove, mogu se javiti dugotrajni emocionalni problemi koji mogu uticati na budući život ljudi. Stoga je važno da se pruži pravovremena psihološka podrška u ovim situacijama kako bi se pomoglo u procesu oporavka i prevazilaženju trauma.

Platforma Siguran Prostor nastaviće kao i do sad da pruža besplatno online psihoterapiju korisnicima koji nisu finansijski u mogućnosti da odvoje za istu. Trenutno 100 psihoterapeuta pruža pomoć na platformi Siguran Prostor. Takođe organizovaćemo uživo besplatne grupe podrške u centru Beograda za roditelje učenika iz osnovne škole „Vladislav Ribnikar“. Radimo na tome da uz saglasnost roditelja organizujemo besplatne grupe podrške za decu iz škole.

Koji je vaš najvažniji savet za roditelje čija su deca juče bila u OŠ „Vladislav Ribnikar“? Šta mogu da preduzmu kao roditelji kako bi njihova deca što bezbolnije prošla kroz ovu traumu i kako ona ne bi ostavila na njih trajne posledice?
– Razgovarajte sa svojom decom o onome što se dogodilo. Važno je da im dozvolite da izraze svoje emocije i da im pomognete da razumeju šta se dogodilo. Postavite im pitanja i pokušajte da saznate šta osećaju i šta misle o tragediji.
Potražite stručnu pomoć ako primetite da vaše dete ima problema u suočavanju sa traumom. Ako primetite da vaše dete ima poteškoća sa spavanjem, jasno izražava strah ili anksioznost, ili ne uspeva da se vrati u uobičajeni ritam, potražite stručnu pomoć u vidu psihološke podrške ili savetovanja.
Takođe, potražite podršku i za sebe. Važno je da i roditelji potraže podršku i pomoć kako bi se nosili sa svojim emocijama u vezi sa tragedijom. Možete se obratiti psihologu, psihoterapeutu ili drugom stručnjaku za podršku u procesu oporavka.
Trauma može imati dugotrajne posledice ako se neadekvatno tretira. Važno je da se roditelji angažuju u pružanju podrške svojoj deci i da potraže stručnu pomoć ako je potrebno.
Kao društvo, treba da se usredsredimo na pružanje podrške onima koji su pogođeni nasiljem i da radimo na prevenciji nasilja u svim oblicima.

Intervju: Ivana Nikolić
Foto:

Podeli

Scroll to Top