Savršen doručak: Granola po receptu Jamieja Olivera

Granola je nastala u Americi krajem devetnaestog veka, a poslednjih godina sve je popularnija i kod nas. Reč je o ovsenim pahuljicama zapečenim sa medom uz dodatak orašastih plodova i suvog voća. Jede se sa jogurtom i voćem, a zbog visoke kalorijske vrednosti i hranjivih sastojaka, odličan je izbor za doručak.
Iako se danas može kupiti u mnogim marketima i radnjama zdrave hrane, granolu možete napraviti i kod kuće, a mi vam donosimo odličan recept Jamieja Olivera.

Sastojci:

200g mešavine orašastih plodova (orah, badem, lešnik)
400g ovsenih pahuljica
100g semenki bundeve ili suncokreta
400g meda
200g jagoda
200g malina
200g mešavine suvog voća (grožđe, borovnice, brusnice, trešnje, seckane marelice)
500ml jogurta

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C. Stavite orašaste plodove u plastičnu kesu, istisnite vazduh iz nje i oklagijom ih usitnite, a potom odložite u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Tome dodajte i semenke i ovsene pahiljice, a potom sve prelijte medom. Pecite 30 minuta odnosno dok smesa ne dobije zlatno smeđu boju.
U međuvremenu, stavite prepolovljene jagode i maline u šerpu i kuvajte ih na srednje jakoj vatri oko 10 minuta dok ne dobijete fini kompot.
Kada izvadite pleh iz rerne, sačekajte da se smesa ohladi, a potom razdvojte semenke, orašaste plodove i ovsene pahuljice. Dodajte tome suvo voće i dobili ste granolu. Poslužite je sa jogurtom i uz kompot od jagoda i malina koji ste napravili.

Podeli

Scroll to Top