Second skin topovi postali su nova opsesija u svetu mode

Ako ste sredinom 90-tih godina posećivali beogradske klubove onda se sigurno sećate second skin topova koji su bili neka vrsta uniforme među klaberkama širom sveta. Poluprovide bluze koje prijanjaju uz telo u to vreme prvi put su viđene u kolekciji francuskog dizajnera Jeana Paula Gaultiera za proleće/leto 1994, a trend je trajao sve do početka novog milenijuma. Dve i po decenije kasnije, isti komad ponovo se našao na modnom radaru i to ponovo zahvaljujući jednom kreativcu iz Francuske. Ovog puta za popularizaciju second skin topova pobrinula se mlada dizajnerka Marine Serre, koja stoji iza istoimenog brenda.

@isabellalalonde

@chainkyr

Njene modeli s printom polumeseca prvi put smo da videli na street style fotografijama još krajem 2019. godine, ali su pravu ekpanziju doživeli kada su ih pre nekoliko meseci ponele dve muzičke zvezde. Najpre Adele, a potom i Beyonce. Prema podacima online shopa Lyst potražnja za ovim topovima porasla je za čak 426% nakon što je Queen B ponela model u teget-crvenoj boji. Na listi zvezda koje su nosile ove komade nalaze se i Lorde, Rosalia, Dua Lipa i Kylie Jenner.

@slipintostyle

@weworewhat

Mada je najveći hype nastao oko modela dvadesetdevetogodišnje dizajnerke, second skin topovi već neko vreme nalaze se i u ponudi brenda Ganni, čije modele najčešće nose skandinavske influenserke, a ove sezone deo su asortimana i drugih dizajnerskih kuća, kao što su Balenciaga, Dries Van Noten, Nanushka ili Acne Studios. U kolekciju za proleće/leto 2021 uvrstila ih je i Miuccia Prada, a reč je o njenoj prvoj kolekciji koja je nastala u saradnji sa Raf Simonsom.

@greceghanem

@matildadjerf

Očekuje se da će predstojećeg proleća najveća potražnja vladati upravo za njihovim modelima, a u međuvremenu su se second skin topovi našli i u ponudi mnogih high street brendova, kao i u ormarima velikog broja influenserki koje ih poslednjih sedmica sve češće nose.

@emilisindlev

Ako niste sigurni šta su zapravo second skin topovi, objašnjenje je jasno. U pitanju su uske bluze izrađene od veoma tankog, poluprovidnog materijala, a iako su dostupne i jednobojne varijante, mnogo su popularniji modeli sa upečatljivim dezenima. Najbolje se slažu sa farmerkama i kožnim pantalonama, a u ponudi nekih kuća dolaze u kompletu sa helankama sa istom šarom. Iako su najprikladniji za prolećne temperature, tokom poslednjih zimskih dana možete ih nositi ispod prsluka ili kardigana.

SHOPPING VODIČ

H&M,
cena: 1.199 din.

 

H&M,
cena: 2.199 din.

H&M,
cena: 2.199 din.

STRADIVARIUS,
cena: 899 din.

ZARA,
cena: 2.590 din.

GANNI,
net-a-porter.com

GANNI,
net-a-porter.com

MARQUES’ ALMEIDA,
net-a-porter.com

DRIES VAN NOTEN,
net-a-porter.com

NANUSHKA,
net-a-porter.com

PACO RABANNE,
net-a-porter.com

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @weworewhat
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top