Sedam ključnih saveta za zdrave i jake nokte

Nokti skloni pucanju često mogu biti frustrirajući, posebno ako imamo u vidu činjenica da jedan polomljeni nokat znači da moramo da skratimo i preostalih devet. Dok neke žene imaju sreću da su im nokti jaki i kvalitetni, drugima su slabi zbog čega se lako oštećuju. Međutim, bez obzira na to koliko vam je genetika bila naklonjena, postoji niz načina na koje možete da ojačate svoje nokte, a za početak je dobro znati da oštećenja nastaju kao posledica neadekvatne ishrane, nedovoljnog unosa tečnosti ali i neadektvatne nege. U nastavku vam donosimo listu promena koju bi trebalo da napravite ukoliko želite da imate zdrave nokte.

1 nokti

@ginemargrethe

HIDRATACIJA

Ispijanje 2 do 4l vode dnevno blagotvorno utiče na mnoge aspekte zdravlja, a jedna od njih je i zdravlje noktiju. Kada je telo dehidrirano, ni nokti ne mogu biti jaki. Ako niste ljubitelj obične vode, za hidrataciju možete koristiti kokosovu vodu ili jednostavno konzumirajte vodu sa dodatkom limuna, nane, krastavca…

2 nokti

@oliveandjune

FOLNA KISELINA

Folna kiselina predstavlja važan mineral za zdavlje i jačinu noktiju jer ima ključnu funkciju u izgradnji ćelija nokta. Ukoliko jedete hranu bogatu ovim mineralom, a to su pre svega mahunarke i integralne žitarice, ili uzimate folnu kiselinu u obliku suplementa, vaši nokti će brže rasti i biće manje skloni lomljenju i ljuštenju.

5 nokti

Natural Wealth Folic Acid

PROTEINI

Konzumiranje preporučene dnevne doze proteina veoma je važno za celokupno zdravlje organizma, pa i za nokte. Da biste imali čvrste nokte koji brzo rastu, potrebno je da konzumirate meso, jaja, ribu i druge namirnice bogate proteinima.

3n-221019

@drybylondon

KERATIN

Keratin je ključna strukturna komponeta ne samo kose već i noktiju. Uzimanje dodataka prehrani koji su bogati keratinom učiniće vaše nokte jakim i otpornim na negativne spoljne uticaje.

4 jaki nokti

Swanson Keratn Dietary Supplement

NEGA ZANOKTICA

Redovna hidratacija zanoktica ima vrlo važnu ulogu na zdravlje nokatne ploče. Stručnjaci preporučuju upotrebu proizvoda na bazi ulja za negu zanoktica ukoliko želite da vaši nokti budu jaki i fleksibilni, jer su samo suvi i dehidrirani nokti skloni lomljenju.

4n-221019

Eveline Argan Elixir

OVALNI OBLIK

Nokti ovalnog oblika manje su skloni oštećenju nego nokti u obliku kvadrata. Zato je najbolje da se odlučite za ovaj oblik sve dok ne ojačate dovoljno nokatnu ploču.

3 nokti

@oliveandjune

IZBEGAVAJTE ACETON

Aceton je moćna hemijska supstanca koja brzo uklanja lak, ali sa njim i sva prirodna ulja koja imaju ključnu ulogu za zdravlje nokatne ploče. Kao rezultat nastaju suvi nokti skloni lomljenju. Zato umesto acetona koristite sredstva za uklanjanje laka na bazi ulja.

7n-221019

Velnea Nail Polish Remover

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @ginemargrethe
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top